Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako graditi lepe odnose s sodelavci

Young businesswoman

Jacob Lund | Shutterstock

María José García Crespo - objavljeno 07/11/22

Biti v dobrih odnosih s sodelavci je del učinkovitega delovnega okolja. Preberite si enajst smernic, ki vam bodo pomagale pri komunikaciji na delovnem mestu in s tem pri poklicni rasti

Biti v dobrih odnosih s sodelavci je ena izmed najpomembnejših stvari na delovnem mestu. Navsezadnje v službi preživimo tretjino svojega življenja! Seveda, biti v dobrih odnosih ni vedno lahko, saj zahtevajo aktivno poslušanje, spoštljivo komunikacijo in veliko potrpljenja.

V nadaljevanju si lahko preberete enajst smernic, ki vam lahko pri tem pomagajo.

1SPOŠTUJTE DRUGAČNOST

Vsak od nas se dela loteva drugače. Čeprav ni vedno lahko delati z ljudmi, ki ne razmišljajo tako kot mi, si vsakdo zasluži imeti svoja čustva in vrednote. Spoštujmo drugačnost. Manire so vedno pomembne.

2RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO

Lažje se je pogovarjati s pozitivno mislečimi ljudmi, ki ne govorijo z negativnim pogledom na življenje.

3PREPOZNAJTE DELO SODELAVCEV

Ni vam treba imeti rednih pogovorov z vsakim sodelavcem, vendar priznajte njihovo prisotnost in bodite pozitivni, ko se pogovarjate z njimi. Včasih ima sodelavec morda slab dan in že pozitiven komentar ali kompliment ga lahko spravi v boljšo voljo.

4POSLUŠAJTE

Pozorno poslušajte sodelavce, ko vam govorijo. Nikoli ne boste pridobili spoštovanja ali razumeli drugih, dokler se jim ne posvetite v celoti.

5CENITE DRUGE

Nihče ne more ali ne sme narediti vsega na delovnem mestu. Tako kot si sami želite podporo in bi si želeli, da vas cenijo za vsakodnevno delo, pokažite enako pozornost do svojih sodelavcev.

6SODELUJTE IN POMAGAJTE

Ne razočarajte ljudi, ko se prijavite za projekt. Vendar bodite previdni, da ne boste izpadli kot nekdo, ki želi narediti vse, ali kot nekdo, ki misli, da le on pozna pravi način, kako izvesti projekt.

7PRISPEVAJTE VNEMO OD ZAČETKA DO KONCA

Vaši delodajalci in sodelavci imajo od vas določena pričakovanja. Svoje naloge vedno opravljajte z vso vnemo in po najboljših močeh. Ne iščite preprostega izhoda tako, da sodelavcem naprtite lastno delo. Iščite rešitve in odličnost pri vsaki nalogi.

8SPOŠTUJTE ČAS IN PRIORITETE DRUGIH

Vsi delamo pod pritiskom in z roki. Spoštujte potrebo svojih sodelavcev po koncentraciji. Če jih morate prekiniti, najprej vprašajte: “Je to pravi čas?” Če je vaša zahteva nujna, se opravičite za prekinitev in bodite kratki. Prav tako ne pozabite, da ima vsak od nas drugačen način dela, zato spoštujte način upravljanja časa drug drugega.

9PRIZNAJTE NAPAKE IN SE TEMU PRIMERNO OPRAVIČITE

Sodelavci razumejo, da se napake zgodijo in da jih ne delamo namerno. Priznajmo, da smo naredili napako in nadaljujmo z delom. Na napakah se učimo.

10INVESTIRAJTE NA DRUGA PODROČJA SVOJEGA ŽIVLJENJA

Poskrbite zase in da vas življenje zunaj delovnega okolja bogati. Vzemite si čas za šport, branje, potovanje ali druženje. Potrudite se, da svojih službenih težav ne prinašate domov. Ko pridete domov, se preoblecite in se prestavite na “domači način obratovanja”. Osredotočite se na svojo družino, svoj prosti čas in sebe. To vas bo osvežilo in vam pomagalo, da boste naslednji dan dali vse od sebe.

11SPREJMITE, DA ŽIVLJENJE V SLUŽBI NE BO VEDNO POPOLNO

Imeli boste sodelavce in šefe, ki vam niso vedno všeč ali se z njimi ne strinjate. Če ugotovite, da z določenimi ljudmi ne morete sodelovati, potem je čas, da si poiščete drugo službo. Verjetno boste našli posameznike, ki si jih ne bi izbrali za prijatelje, ki si pripisujejo zasluge za svoje delo, ki z vami ne komunicirajo ali ki vedno zamujajo na pomembne sestanke.

Ko naletimo na takšne ljudi, imamo dve možnosti: jih ignorirati ali pa poskusiti rešiti težavo. Najbolje je, da se z osebo sami pogovorite, preden se odpravite k nadrejenemu. Velikokrat vas nadrejeni tako ali tako vpraša, ali ste to že storili, saj želijo ugotoviti, ali znate komunicirati v konfliktu.

Takšna vrsta komunikacije je bistvena veščina, ki ima pozitivne učinke daleč onkraj delovnega mesta.

Ko morate obravnavati občutljivo situacijo, lahko svojega kolega vprašate, kdaj se lahko pogovorita. Ljudje pogosto potrebujejo čas, da se mentalno pripravijo na tovrstne pogovore.

Pred pogovorom se poskusimo spomniti dobrih lastnosti te osebe. Če pogovor začnemo s tem, kar drug pri drugem resnično cenimo, nam lahko pomaga, da se s sodelavcem zbližamo. Nato nadaljujte s tem, kar bi radi izboljšali, brez obtoževanja ali kazanja s prstom. Bodite iskreni, neposredni in prijazni ter ne povzdigujte glasu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.