Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 lastnosti odličnega sodelavca

LEADERSHIP

nd3000 - Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 11/08/18

Ni pomembno samo vaše strokovno znanje, ampak tudi ...

Naša osebnost na delovnem mestu je pravzaprav podaljšek naše osebnosti v zasebnem življenju. Noben življenjepis nas ne more zajeti takšne, kot smo v celoti. Kakšne darove in osebnostne lastnosti imamo, kaj lahko prispevamo k ekipnemu delu. Te t. i. mehke veščine so lahko, sploh pri ekipnem delu, celo bolj pomembne kot t. i. trde veščine (tehnične kompetence in strokovno znanje).

Katere so te veščine?

1. Pobuda

Eno je, ko poskrbimo, da je delo opravljeno in pri tem uporabimo vse svoje veščine, drugo pa je, da se ustavimo, stopimo korak nazaj, da dobimo širšo sliko, nato pa predvidimo, kaj bomo potrebovali, in predlagamo rešitev.

Da prevzamemo pobudo, pomeni, da znamo razmišljati o možnih rešitvah. Najboljši način, da lahko sploh začnemo kreativno razmišljati, je ta, da najprej dejansko poslušamo ljudi in njihove težave. Ljudje, ki prevzamejo pobudo, naredijo stvari, ne da bi jih za to prosili, in predvidijo potrebe, preden se pojavijo.


OVERWHELMED WOMAN

Preberite še:
Pot v izgorelost: perfekcionizem, pretirana ustrežljivost, nezmožnost reči ne

2. Kolegialnost

V najboljših delovnih okoljih vlada kolegialni duh, saj se ljudje podpirajo, si pomagajo, se veselijo dosežkov drugih, smejijo in delijo navdušenje ter pohvalijo tistega, ki si pohvalo zasluži.

Strupeno delovno okolje pa je pogosto zaznamovano s pretirano tekmovalnostjo in metanjem polen pod noge.

Za vzpostavitev dobrega delovnega okolja imajo sicer najpomembnejšo vlogo nadrejeni, a tudi zaposleni lahko naredijo veliko na tem področju.

LEADER
Prostock studio - Shutterstock

TEAM

Preberite še:
Delo začnite z dozo dobrega humorja!

3. Postavljanje mej

Včasih, ko smo v delovnem zanosu in želimo vse narediti hitro in dobro, se zgodi, da ne znamo več reči ne. Rezultat tega sta preobremenjenost in izčrpanost. Zavedati se moramo, da lahko rečemo ne tudi na prijazen način, ki ga bodo vsi razumeli. Na kratko samo pojasnite, da imate že veliko obveznosti in določene prioritete, ki trenutno od vas zahtevajo veliko časa. Dodajte še, da z veseljem pomagate ali kaj postorite v prihodnje.

Da ne pride do preobremenjenosti, je odgovoren predvsem vsak sam. Ne smemo dovoliti, da odgriznemo več, kot lahko prežvečimo. Če do tega pride, je pomembno, da se usedemo, pregledamo vse obveznosti in postavimo prioritete.

4. Prilagodljivost

Vse, kar je stalnica v današnjem svetu, so spremembe, zato je pomembno, da se znamo nanje ustrezno in pravočasno prilagoditi. Pripravljeni moramo biti učiti se novih stvari in nadgrajevati svoje znanje, veščine. Včasih morda celo zamenjati svojo karierno pot.

Pogosto lahko naletimo na kakšnega delavca, ki se jezi, ker so mu zamenjali pisarno. Tam, kjer je bil, mu je bilo všeč, imel je svojo rožo, arhiv, po omarah urejene dokumente itd. Ne bodite takšen delavec. V današnjem svetu sta odprtost in prilagodljivost ključni sestavini za preživetje.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

5. Zaupanje

Da vam drugi lahko zaupajo, je zelo pomembna lastnost. Na delovnem mestu še toliko bolj. Ljudje to cenijo. Gre tako za zaupanje, da bo delo opravljeno, kot za zaupanje na bolj osebni ravni, ko vam sodelavec zaupa nekaj osebnega in ve, da se informacija ne bo razširila po vsem podjetju.

Če je nekdo vreden zaupanja, to pomeni, da zaupanje lahko širi tudi med druge. Drugim namreč lahko vpliva zaupanje, da se bodo dobro odrezali ipd.

Ni toliko pomembno, kaj zmorete, ampak kdo ste

Našteli smo nekaj najpomembnejših vrlin, ki jih lahko prinesete na delovno mesto. Težko boste vse to zapisali v življenjepis, lahko pa te veščine pokažete na razgovoru.

Zapomnite si, da je včasih lažje usvojiti kakšno t. i. trdo veščino kot pa mehko. Zato naj vas pri načrtnih ne ustavi morebitna pomanjkljivost v vašem življenjepisu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Intelektualna ponižnost je privlačna. Kako vemo, ali jo imamo?


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja


MAN WORKING

Preberite še:
Veliko delate, a z malo učinka? To so navade učinkovitih ljudi

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.