Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nujni koraki, da se po koncu delovnika odklopimo od službe

shutterstock_87264664.jpg

RTimages | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/12/21

Pomembno je, da znamo odmisliti službo in se posvetimo drugim stvarem

Zadnji dve leti so se naše delovne navade in urniki močno spremenili, številni deloma ali v celoti delajo od doma. Zato je še toliko bolj pomembno, da si z lastno disciplino razmejimo čas v dnevu, ki pripada službi, in čas, ki je namenjen sprostitvi, počitku, družini, druženju. Ponujamo vam nekaj točk, ki vam pri tem lahko pomagajo.

1preoblecimo se

Če hodimo v službo ali imamo sestanke po spletu, smo zagotovo oblečeni v službena oblačila (kar za različne poklice pomeni različno). S tem, ko se po prihodu domov preoblečemo, smo ne le poskrbeli za udobje, pač pa smo “slekli” službo in s tem tudi na simbolični ravni poskrbeli za večjo sproščenost.

2za kratek čas povsem odklopimo

Takoj po prihodu domov se zaobljubimo, da se nekaj časa (pol ure, eno uro …) ne bomo prav nič ukvarjali s službo – ne glede na to, koliko dela nam je ostalo od dopoldneva. Izklopimo zvok na telefonu, ne glejmo mailov, ne ukvarjajmo se s službo.

Če imamo možnost, lahko na kratko zadremamo. Privoščimo si okusen obrok, skodelico vroče kave ali čaja, zavrtimo si glasbo, ki nas sprošča. Tudi če bomo proti večeru spet še kaj postorili za službo, nam bo vmesni čas “oddiha”, pa čeprav kratkega, osvežil misli.

3prevetrimo možgane s svežim zrakom

Zelo nam bo pomagalo, če se bomo nad dopoldanske službene obveznosti nekoliko dvignili in skušali na njih pogledati z nekaj distance. Pri tem zelo pomaga svež zrak (tudi v slabem vremenu ali če se je že znočilo – kako, si lahko preberete ali pogledate tukaj in tukaj).

To je lahko krajši ali malce daljši sprehod, lahko obisk parka z otrokom, lahko sprehajanje psa, delo na vrtu, morda tek … Prevetritev telesa s kisikom nam pomaga, da se nam tudi težji službeni problemi ne bodo več zdeli tako grozni ali pa nam bo prav med telesno aktivnostjo prišla na misel nepričakovana rešitev kakšne zagate.

4pozitivno ovrednotimo dosežke v dnevu

Da bomo poskrbeli za pozitivno naravnanost, je zelo koristno, če po koncu delovnega dne razmislimo o dnevu in naštejemo vsaj pet stvari, za katere smo v njem lahko hvaležni. Nevarnost namreč obstaja, da se bomo kljub trdemu delu v službi po koncu delovnega dne osredotočili samo na to, česa še nismo naredili, dokončali, uspeli … A v resnici nam je prav zagotovo uspelo narediti ogromno.

Ste odgovorili na stare maile, ki so že nekaj dni čakali vaš odgovor? Ste imeli sestanek s sodelavci, na katerem ste sprejeli nekaj koristnih odločitev? Ste imeli dobro kosilo ali med odmorom prijetno pokramljali z nekom iz službe? Zagotovo obstajajo razlogi, da je bil vaš dan uspešen – ovrednotite jih.

5toliko dela je še ostalo … A najprej pojdimo spat

Da se izognemo izgorelosti, poskrbimo za dovolj kakovostnega počitka in spanca. Morda se nam zdi, da bi morali delati pozno v noč, da bi dokončali nek projekt, ki je nujen. V resnici si bomo naredili dosti večjo uslugo, če se bomo prav tako intenzivno kot delu posvetili tudi počitku; naslednji dan bomo sveži in spočiti nalogi dosti lažje in hitreje kos. Poskusite!

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.