Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se zaščititi pred sodelavcem, ki vas povsem izpije?

WORK

Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 04/03/19

Spoznajte nekaj tipov osebnostnih motenj, ki vam bodo pomagali, da boste znali bolje delati z ljudmi okoli sebe

Vas vsakič znova ujame na svoje limanice? Je prepričan, da je najbolj sposoben na celem svetu? Mogoče je rojen “drama queen” ali pa obseden z natančnostjo?

Pri delu v ekipi se skoraj vedno najdejo tudi naporni ljudje. Kot do vsakogar, moramo tudi do njih pristopati prijazno in ljubeče, a hkrati paziti, da nas s svojim odnosom ne zastrupijo. Ne smemo dovoliti, da nas kdo čustveno izkorišča, ponižuje ali nas preplavi z negativizmom.


ZESTRESOWANY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Sovražite svojo službo?

Zato je dobro znati prepoznati taka ravnanja. V knjigi Alberta J. Bernsteina Čustveni vampirji smo poiskali nekaj tipov oseb s čustveno osebnostno motnjo in rešitev, kako se ubraniti pred slabim vplivom na nas.

Večinoma se vedejo normalno

Ljudje s čustveno osebnostno motnjo se večino časa vedejo kot povsem običajni ljudje, njihova nezrela nagnjenja pa pridejo na površje šele, ko se počutijo ogroženi. To so lahko tudi povsem vsakdanji dogodki: dolgočasje, negotovost, odgovornost … Poznamo več tipov osebnostnih motenj, vsem je skupna posebna nezrela in nemogoča potreba, ki je zanje najpomembnejša na svetu.

Antisocialna osebnostna motnja

Takšni ljudje so odvisni od vznemirjenja. Obožujejo zabave, a so povsem brezbrižni do družbenih pravil. Vse, kar si želijo od življenja, je dobra zabava, nekaj akcije in takojšnja zadovoljitev vseh njihovih hrepenenj. Če od njih slučajno pričakujete zanesljivost, se pripravite na razočaranje. Pred njimi se najbolje zaščitite tako, da jih prepoznate, še preden vključijo svoj šarm.


STRES W PRACY

Preberite še:
Ni dovolj, da ste marljivi. Kaj želite s svojim delom doseči?

Histrionična osebnostna motnja

Osebe s tovrstno motnjo živijo za pozornost in odobravanje ter so vrhunski strokovnjaki za zunanjo podobo. Njihov način reagiranja je teatralen. To, kar vidite, je zgolj predstava in zagotovo ne to, kar boste v resnici dobili.

Prepričani so, da nikoli ne naredijo ničesar nesprejemljivega. Veliko lažejo, a ne zavedno. Tako dobro slepijo sami sebe, da pri tem preslepijo tudi vse druge. Pred njimi se najlažje zaščitite tako, da jim nikoli ne zaupate stvari, ki jih ne bi objavili tudi na svojem profilu na družbenih omrežjih.

Narcistična osebnostna motnja

Takšni si želijo zgolj tega, da bi izživeli svoje veličastne fantazije o tem, da so najpametnejši, najbolj talentirani in na sploh najboljši ljudje na tem svetu. Sebe doživljajo kot legende in redkokdaj naredijo kaj, kar ne zadovoljuje njihovih potreb, ne glede na to, kaj o tem zatrjujejo sami.


LEADERSHIP

Preberite še:
5 lastnosti odličnega sodelavca

Kako ravnati z njimi? Z masiranjem njihovega ega se lahko prikradete v njihovo slepo pego in se naučite, kako jim laskati, ne da bi jim zares popustili.

Obsesivno-kompulzivna osebnostna motnja

Tovrstni ljudje so zasvojeni z občutkom varnosti. So do onemoglosti pikolovski ljudje, ki zaradi čudovitih dreves ne uspejo videti gozda. Svoje pregrehe, kot so perfekcionizem, čezmerni nadzor in pozornost na detajle, zamaskirajo v kreposti. Zanje je način dela veliko pomembnejši od rezultata.

Da se ne bi skupaj z njim izgubili v temnem gozdu obsesivnih drobnarij, se zaščitite tako, da neprestano zrete na celotno krajino.

Paranoidna osebnostna motnja

Osebe s to motnjo živijo po natančno določenih pravilih, za katera so prepričani, da so nespremenljiva, obenem pa pričakujejo, da jim bodo sledili tudi drugi. Odkrili bodo vse, kar želite prikriti.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Vaša edina zaščita je gola, neolepšana resnica. Povejte jo zgolj enkrat in nikoli ne pristanite na navzkrižno zasliševanje.

Univerzalna rešitev

Poleg tega pa obstaja univerzalna rešitev: molitev in blagoslovi. Prosite Gospoda, naj vstopi v vajin pogovor in ga ugodno reši. Tudi Sveti Duh ima lahko prste vmes. Prosite ga za pomoč in darove, da se boste vi ustrezno odzvali, vaš sodelavec pa bo odprt za rešitve.

Za svoje sodelavce lahko molite vsak dan: med ličenjem, na javnem prevozu ali za volanom, v dvigalu …, lahko pa za namen dobrih službenih odnosov tudi darujete obisk svete maše in prejem evharistije.

Vsakega od vaših sodelavcev je ustvaril Bog in natančno ve, kakšne rane, razvade ali grehe ima vsak od njih. Zato lahko tudi On najbolje pomaga v tovrstnih stiskah.


PRLEKIJA

Preberite še:
Prlekija ‒ majhna dežela velikih Slovencev


bloch-sermononthemount

Preberite še:
Kaj pomeni biti “ubog v duhu”?


POKUSA

Preberite še:
Zakaj Bog dopušča skušnjave?

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.