Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste tudi vi nejevoljni, ker sodelavec površno opravlja svoje delo?

shutterstock_343436435.jpg

Jack Frog | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 11/10/21

Ali naj opozorimo na nepravilnosti pri delu sodelavcev ali naj bomo raje tiho?

Vprašanje bralke:

Opazila sem malomarnost pri delu ene od sodelavk. Doslej sem o tem raje molčala. Pa vendar mi to ne da miru, saj njeno slabo delo vpliva na uspeh celotnega podjetja. Ali naj spregovorim o tem z vodjo ali naj bom raje tiho?

Suzana

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta:

Hvala za zelo iskreno vprašanje o situaciji, v kateri se lahko znajdemo mnogi, tako v eni kot v drugi vlogi.

Pred odgovornostjo se lahko zavarujemo kot Kajn, ko se spreneveda in dela nevednega, ko ga Gospod sprašuje, kje je Abel. “Ne vem. Sem mar jaz varuh svojega brata?” (1 Mz 4,9).

Če ničesar ne ukrenemo in ničesar ne rečemo, tega najverjetneje ne naredimo toliko zaradi tega, ker ne bi radi grenili življenja sodelavcu, ampak predvsem zaradi sebe. Ker želimo sebi mir, čeprav moramo zaradi tega zatisniti oko. Zato nas bo odgovornost do podjetja, v katerem delamo, lahko stala nekaj “nemira”.

Nekateri ljudje so bolj, nekateri manj redoljubni. Nekateri potrebujejo več zunanje motivacije (nadzora), da redno opravijo svoje naloge. Ravno zaradi takih ljudi je treba vgraditi ustrezen način preverjanja našega dela.

Da morate nekaj narediti, je pokazalo že to, da ste napisali to vprašanje. Lahko poveste vodji, lahko pa se pogovorite neposredno s sodelavko: Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči (Mt 18,15). Obstaja še možnost pisma anonimnih strank.

Pomembno je, kako poveste, ker neposredna kritika je lahko za nekoga preveč brutalna, čeprav vse, kar boste rekli, drži. Tako je v mnogih službah pogosto veliko solz, še posebej pri ženskah, ker si nadrejeni v imenu odgovornosti do podjetja privoščijo zelo neprimeren ton glasu in žaljive besede.

Če nekoga preveč napademo, se bo ukvarjal predvsem z vašim neprimernim napadom, če povemo bolj blago, pa je večja možnost, da se bo ukvarjal z vsebino povedanega. Blagost ne pomeni, da smo neodločni in nepreudarni, ampak čustveno obvladani.

Pogosto so najcenejša izobraževanja v podjetju, če uspe podjetje sproti med zaposlenimi zbrati vsa mnenja, opažanja in predloge za izboljšave. A tega ni vedno enostavno narediti. Pogumno.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.