Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Naveličani službe? “Kaj se je zgodilo s tem, da daš vse od sebe?”

pexels-fauxels-3184611.jpg

fauxels | Pexels

Theresa Civantos Barber - objavljeno 19/10/22

Kakšen je krščanski odziv na viralni trend "tihega odhoda" iz službe, ki vam ne ustreza

Ali ste že slišali za “tiho odpoved”? To pomeni, da na delovnem mestu ne delamo nič več, kot je treba, ampak zgolj izpolnjujemo osnovne zahteve iz opisa svojega delovnega mesta.

Ideja se je viralno razširila po družbenih omrežjih in postaja vse pogostejša tudi zunaj spleta. Statistični podatki kažejo, da “tihi odpovedniki” predstavljajo najmanj 50 odstotkov delovne sile v Združenih državah Amerike.

Razhajanja glede “tihih odpovedi” so povsem generacijsko pogojena in to se mi zdi naravnost osupljivo. Nedavno sem se o pojavu tihe odpovedi pogovarjala z nekaterimi prijatelji svojih staršev, ki so bili povsem zgroženi. “Kaj pa se je zgodilo s tem, da daš vse od sebe?” so spraševali.

S prijatelji mojih let je bil pogovor drugačen. Mnogi mladi odrasli se počutijo ujete v brezizhodnih službah, kjer nimajo možnosti za rast in kjer vodstvo njihova prizadevanja jemlje kot nekaj samoumevnega.

V takšnih razmerah se “tiha odpoved” sploh ne zdi tako slaba zamisel. Zdi se, da je to nujen protistrup za zasvojenost z delom. Zdi se, da je to način, kako postaviti razumne meje in znova vzpostaviti zdravo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem.

Kakšen je torej krščanski odziv na “tiho odpoved”?

Kako lahko vemo, ali je to primerno za naš položaj? Kot kristjani smo poklicani, da se po svojih najboljših močeh trudimo za svoje delo, prav tako pa si moramo vzeti čas za pravi počitek. Katekizem nas poziva, naj svoje delo združimo s Kristusovim odrešenjskim delom:

Delo časti Stvarnikove darove in prejete talente … Ko človek v združenju z Jezusom, rokodelcem iz Nazareta in križanim na Kalvariji, prenaša mučnost dela, na neki način sodeluje z Božjim Sinom pri njegovem odrešilnem delu. Izkazuje se za Kristusovega učenca, ko vsak dan nosi križ v dejavnosti, h kateri je poklican, da jo izvršuje. (2427)

Sveti Janez Bosko nas tudi opozarja, da je “redno in vestno opravljeno vsakdanje delo zanesljiva stopnica k svetosti”. Obenem pa je pomirjujoč prosti čas pomemben del ritma človeškega življenja in Cerkev nas spodbuja, naj ta čas varujemo. Katekizem pravi:

Kakor je Bog “sedmi dan počival po vsem svojem delu, ki ga je naredil”, tako dajeta človekovemu življenju ritem delo in počitek. Ustanova Gospodovega dneva prispeva k temu, da vsi uživajo čas počitka in prostega časa, ki jim omogoča, da gojijo družinsko, kulturno, socialno in religiozno življenje. Na nedeljo in druge zapovedane praznične dneve se bodo verniki vzdržali predajanju delu ali dejavnostim, ki preprečujejo Bogu dolžno češčenje, Gospodovemu dnevu lastno veselje, izvrševanje del usmiljenja ter duhu in telesu primeren oddih … Kristjani bodo nedeljo posvečevali tudi tako, da bodo svoji družini in svojim bližnjim darovali čas in skrbi, ki jih je na druge dneve tedna težko izkazovati. Nedelja je čas razmisleka, molka, kulture in meditacije, kar vse podpira rast notranjega in krščanskega življenja. (2184-6)

Če živimo tako v predanem delu kot v premišljenem počitku, lahko ugotovimo, da je tiha odpoved “lenarjenje”, ali pa da je to nujen korak, s katerim si v svojem edinstvenem položaju lahko povrnemo prosti čas. Za razločevanje je potrebna preudarnost. Niste prepričani, ali je to prava izbira za vas? Zastavite si naslednja vprašanja:

  • Ali sem nezdravo zasvojen z delom?
  • Ali bom z manjšimi prizadevanji v službi izboljšal razmere v svoji družini in odnosih?
  • Ali bo “tiha odpoved” izboljšala moje ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter zaščitila moje nedelje za premišljeno preživljanje prostega časa, h kateremu me kliče Bog?
  • Ali pri svojem delu in v domačem življenju udejanjam preudarno odgovornost?
  • Kaj slišim v molitvi? Ali bi “tiha odpoved” prinesla mir ali je zgolj skušnjava za lenarjenje?

Upam, da vam bodo ta vprašanja pomagala ugotoviti, ali je “tiha odpoved” v vaših razmerah smiselna. V dvomih se obrnite k molitvi in zaupanja vrednemu duhovnemu svetovalcu. Bog nam pogosto razjasni stvari, če Mu vprašanje zastavimo pred Najsvetejšim zakramentom!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.