Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo

Kdo smo?

Aleteia (aleteia.org) je spletni medij, ki objavlja v sedmih jezikih (angleščini, francoščini, portugalščini, španščini, italijanščini, arabščini in poljščini), tej veliki skupnosti pa se pridružuje še Slovenija na naslovu aleteia.si.

Aleteia prinaša navdih za polno življenje. Ponuja zgodbe s področja družinskega življenja, odnosov, zdravega načina življenja, trendov, športa, duhovnosti, kulture, potovanj. Aleteia je med ljudmi in z ljudmi – na vsakodnevna vprašanja in težave ponuja odgovore na temelju krščanskih vrednot ter spodbuja s pozitivnimi zgledi.

Na svež in razumljiv način predstavlja bogato krščansko izročilo in razlaga Jezusov nauk, da je ta lahko v pomoč vsakomur, ki si želi boljše in srečnejše življenje.

Aleteia z okoli 300.000 naročniki na dnevne e-novice in več kot 2,7 milijona sledilcev na Facebooku doseže več kot 12 milijonov bralcev mesečno.

Naša zgodba

Od začetkov leta 2013 je bila pobuda deležna podpore Sklada za evangelizacijo prek medijev  (Foundation for Evangelization through the Media/FEM), ustanovljenega leta 2011 v Rimu. Sklad je bil ustanovljen z namenom pospeševanja cerkvene prisotnosti v medijih, trenutno pa mu predseduje princ Nikolaus iz Liechtensteina.

Julija 2015 je skupina Média-Participations Group postala glavni upravitelj podjetja Aleteia SAS. Média-Participations je evropska medijska skupina, specializirana za založništvo (z več kot 40 založniki), tiskarsko industrijo (10 revij), avdio-vizualno produkcijo in spletne strani.

Do danes je Aleteia razvila novo uredniško strategijo, ki se osredotoča predvsem na informacije in življenjski slog.

Aleteia Slovenija je skupni projekt podjetja Aleteia SAS in založbe Družina.

Povezave s Cerkvijo

Aleteia je bila ustanovljena s strastjo in profesionalnim znanjem laiških katoličanov, od vsega začetka pa jo spremljata Papeški svet za družbeno obveščanje in Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije. V skladu s cerkvenim naukom je Aleteia odprta za sodelovanje z dikasteriji Svetega sedeža, sodeluje pa tudi s škofovskimi konferencami in cerkvenimi redovi, kongregacijami in občestvi, med katerimi so nekateri neposredno povezani z upravnim odborom Sklada za evangelizacijo preko medijev.

Glavni direktorji

Predsednik in generalni direktor – Pierre-Marie Dumont (Pariz)

Generalna sekretarka – Caroline de Plas (Pariz) 

Slovensko uredništvo

Odgovorna urednica: Urška Leskovšek (urska.leskovsek@aleteia.org)
Namestnika odgovorne urednice:

Urška Kolenc (urska.kolenc@aleteia.org)

Lojze Grčman (lojze.grcman@aleteia.org)

Uredniki mednarodnih izdaj

Angleška: Peter Cameron, O.P.

Francoska: Eric de Legge

Poljska: Konrad Sawicki

Portugalska: Alexandre Ribeiro

Španska: Majo Frias

Slovenska: Urška Leskovšek

Sedež Aleteie

Aleteia ima podružnice v Parizu, Rimu, New Yorku, Los Angelesu, Valencii, Ciudad de Mexicu, Sao Paulu, Bejrutu, Varšavi in Ljubljani.

Pravne strukture

Aleteia je profitna veja Sklada za evangelizacijo prek medijev (FEM, neprofitnega sklada). Za začetni kapital so poskrbeli zasebni vlagatelji, ki podpirajo duhovne cilje projekta.

Prihodki izvirajo predvsem iz oglaševanja, premium naročnin in elektronskega oglaševanja.