Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov Aljoše Bagole, da vas ne bo iztirila vsaka malenkost

Aljosa Bogala za racunalnikom

Primož Lukežič

Andreja Hergula - objavljeno 10/10/23

5 nasvetov za notranjo moč, ki jih je podelil Aljoša Bagola z Aleteijinimi bralci

Nihče si ne želi, da bi ga življenje premetavalo kot mornarja na ladji v viharni noči. Življenje nam vsak dan znova prireja presenečenja in preizkušnje. Temu se ni moč izogniti, lahko pa jih z notranjo trdnostjo bolje obvladujemo.

Če smo v sebi trdni, nas nepredvidene reči težje vržejo iz tira. Nekdanji oglaševalec, zdaj motivacijski govorec in pisatelj Aljoša Bagola, ki smo ga pred časom že gostili v intervjuju, je skozi lastne preizkušnje zapisal pet nasvetov za notranjo moč.

1POPUŠČAJMO PRI PRIČAKOVANJIH 

Zelo dobro se je ukvarjati s svojimi pričakovanji, saj so ta pogosto pokazatelj naše sreče. Od sebe zahtevamo veliko in pričakujemo, da moramo blesteti, biti popolni, da nas mora življenje obravnavati “fer”, kar je najbolj spolzek teren za občutek izpolnjenosti in sreče. Prvi pomemben korak je torej naučiti se popuščati pri pričakovanjih.  

2SPREJMIMO DVOJNOST ŽIVLJENJA

V življenju je dvojnost, so vzponi in padci. Vse ne more iti vedno kot po maslu, zato se moramo naučiti biti potrpežljivi s seboj. Tudi v napakah in spodrsljajih je ključna dragocenost. 

3MNENJE DRUGIH NI NAJPOMEMBNEJŠE

Poskusimo opustiti pomembnost tega, kar si drugi mislijo o nas. Naučimo se zaupati sebi na svoji poti. Ko to storimo in svojemu glasu resnično zaupamo, znova najdemo svojo edinstvenost in odgovor na vprašanje, zakaj smo poslani na ta svet.

4BODIMO POTRPEŽLJIVI IN PREDANI

Naučeni smo, da moramo biti pridni, da moramo ustrezati, poslušati pravila in navodila, z namenom, da s tem dobimo pohvalo. To nas naredi odobravane in sprejete, hkrati pa se potrdi naša psihološka varnost.

Zavedajmo se, da je resnična odraslost v tem, da delamo lastne izbire in sprejemamo svoje odločitve, kjer ne polagamo računov drugim. Seveda smo lahko predani člani družine, ljubimo svoje bližnje, imamo radi sebe, delamo za dobre odnose, a obenem smo zvesti svojemu notranjemu glasu. 

Tako kot ga je poslušal tudi Aljoša Bagola, ki je radikalno spremenil svojo kariero, čeprav je bil izjemno uspešen, nenehno nagrajevan in izpostavljen strokovnjak. Notranji glas ga je vodil v nekaj novega in drugačnega.

AljosaBagola

Iz svoje izkušnje Bagola pripoveduje o tem, da moramo pričakovati, da bo pot mestoma postala vijugasta, strma in neizprosna.

Potrpežljivost in zaupanje sebi ter višji sili, ki nas spodbuja k temu, da to pot zmoremo in znamo prehoditi, nas okrepi in daje zaupanje. Tako sreča ni opoteča, temveč je pot.

Pot, na kateri bomo morali zaobiti potrebe po takojšnjih zadovoljitvah in kjer dobimo vse takoj in v velikih odmerkih – pravo nasprotje tega, česar smo navajeni danes, tako v družbenih omrežjih, v trgovini itd. 

5BITI KOT OTROCI 

Resda si otroci želijo vsega takoj, a imajo lepo lastnost, da znajo neprijetna čustva hitreje predelati, najsi bo to s prepirom ali s pestmi, skratka, izkričijo se in dajo to iz sebe. Tako so kmalu dobre volje ter spravljeni z vsemi.

Ko postanemo starejši, zamere in občutke krivde ter sramu pleteničimo po sebi, s čimer si trajno pokvarimo razpoloženje, nato pa to spremenimo v zgodbe, domneve, predpostavke o drugih ljudeh. Te pogosto vsebujejo veliko pretiravanja in neresnic. Vse to je recept za mizernost, nesrečo in razočaranje. 

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.