Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako okrepiti najstnikovo duševno zdravje

Smiling teenage girl looking at the camera outdoors

Jacob Lund | Shutterstock

Jim Schroeder - objavljeno 04/04/23

Otroška psihologinja predlaga znanstveno utemeljene naravne rešitve za ohranjanje zdravja naših najstnikov

Nedavno so bili objavljeni ameriški podatki o duševnem zdravju najstnikov, ki so slabši kot kdajkoli prej – predvsem pri mladostnicah. Ena najnovejših raziskav je pokazala, da je vsaka tretja najstnica v zadnjem letu resno premišljevala o samomoru.

Stopnja depresije se je v zadnjem desetletju podvojila pri vseh najstnikih. Čeprav je vedno več dokazov, da so s temi škodljivimi smernicami povezani družbena omrežja in mobilne naprave, je jasno, da so v igri tudi drugi resni dejavniki. In kar ugotavljamo, jasno kaže, da to ne bi odpravilo ključnih težav, ki morajo biti del rešitve na področju duševnega zdravja, tudi če bi lahko vsakemu najstniku v stiski zagotovili usposobljenega terapevta (česar pa seveda ne moremo).

V luči teh dejstev vam ponujamo pet znanstveno utemeljenih naravnih rešitev za izboljšanje duševnega zdravja vašega najstnika.

Prehrana

Mladostniki slovijo po uživanju nezdrave in hitre hrane. Nedavna raziskava je pokazala, da 67 odstotkov kalorij, ki jih mladi dobijo s hrano, izvira iz visoko predelane hrane (UPF), ki se je v zadnjih dveh desetletjih močno razširila.

UPF ima malo ali nič mikrohranil, zato ne pomaga oskrbovati možganov z vitamini ali minerali, ki so potrebni za dobro delovanje duševnega zdravja. Glede na to, da se telesa in možgani mladih nenehno razvijajo, ni presenetljivo, da je slaba prehrana eden od razlogov, zakaj je stopnja duševnih težav z depresijo, tesnobo in samomorilnostjo dosegla epidemične razsežnosti. Dr. Bonnie Kaplan je zapisala: “Kriza duševnega zdravja je posledica stradanja možganov.”

Kot starši lahko na tem področju pri svojih najstnikih posredujemo s številnimi ukrepi. Poleg tega, da v domačo kuhinjo vnesemo več naravne hrane in zmanjšamo dostopnost do UPF, lahko družine določijo prednostni čas, namenjen pripravi in ohranjanju zdravih receptov (in se ob tem celo zabavajo).

Starši bi se morali z najstniki redno učiti o prehrani in se z njimi pogovarjati o tej temi (tako kot o učenju in zabavi), v nekaterih primerih pa premisliti o iskanju širokega spektra mikrohranil (z odobritvijo zdravnika), za katera je znanstveno dokazano, da izboljšujejo tesnobo, razpoloženje, pozornost in druga področja.

Gibanje in narava

Drugo in tretje priporočilo se povezujeta in vključujeta več skupnega gibanja zunaj, v naravi, tudi v slabem vremenu in pri nižjih temperaturah.

Številni znanstveni dokazi kažejo, da je redno gibanje ključnega pomena za izboljšanje duševnega zdravja; pravzaprav se je izkazalo, da je vadba pri zdravljenju blage do zmerne depresije enako učinkovita kot terapija in/ali zdravila.

Prav tako raziskave vse pogosteje dokazujejo, da je bivanje na prostem temeljnega pomena za naše duševno zdravje. Žal pa se manj kot 30 odstotkov srednješolcev dnevno ukvarja s predpisano količino gibanja.

V zadnjem desetletju sem ustanovil moško skupino za pohodništvo (namenjeno srednješolcem in starejšim) ter pohodniško skupino za očete in hčere, ob tem pa opazoval številne najstnike, ki dotlej nikoli niso hodili na tovrstne pohode, kako so nenadoma z veseljem vzeli pot pod noge.

Pohodne skupine so pri teh mladih in njihovih družinah spodbudile številne druge izlete v naravo, našim najstnikom pa ponudile priložnost, da se umaknejo od stresnih in mrzličnih razmer v svojem življenju.

Pred kratkim sem prisluhnil sedmošolkama, ki sta bili novi v naši pohodniški skupini za očete in hčere in dotlej še nikoli nista pohajkovali z nahrbtnikom, kako sta navdušeno opisovali vsa svoja prva doživetja in rekorde, ki jih je prinesel naš zadnji izlet (npr. največ kilometrov, največ prečkanj tekočih voda, največ časa, preživetega na določeni stezi).

Jasno je bilo, da sta se že v prvi uri, tudi sredi vseh naporov, ki jih lahko prinese pohodništvo v naravi, osvobodili stresa minulega tedna, in sta navdušeno opazovali širjenje kroga svojih sposobnosti.

Kot starši lahko in moramo storiti vse, kar je v naši moči, da spodbudimo in podpremo “odklop” svojih najstnikov iz omrežij v svet, kjer všečke in objave nadomestita gibanje in čudenje.

Družbena interakcija in naprave oziroma omrežja

Če se vrnemo k nedavni raziskavi o družbenih omrežjih in mobilnih napravah, še nikoli ni bilo tako jasno, kako najstniki potrebujejo nas, starše, da postavljamo meje in jih usmerjamo, česar sami še ne morejo storiti.

Kot je v zvezi s tem vprašanjem pred ameriškim kongresom pričal dr. Mitch Prinstein, strokovni direktor Ameriškega psihološkega združenja, platforme družbenih omrežij “ustvarjajo ravno nasprotne lastnosti, ki so potrebne za uspešne in prilagodljive odnose (ker so neiskrena, anonimna in razosebljena).”

Z drugimi besedami, družbena omrežja ponujajo “prazne kalorije družabnih interakcij … “, ki lahko dejansko vodijo v še večjo osamljenost. Kar pomeni, da moramo kot starši storiti dve stvari, ki sta sestavni del končnega priporočila.

Prvič, postaviti moramo meje, česa naši otroci ne smejo početi, in podpirati druge starše, ki ravnajo enako.

Pri nas doma smo otrokom podarili življenje brez mobilnih naprav in družbenih omrežij, čeprav so naši najstarejši (od osmih) že srednješolci. Ali se zaradi tega močno razlikujejo od večine svojih vrstnikov? Seveda. Je to prineslo kakršnekoli izzive? Na vsak način. Toda ali naši otroci razumejo, zakaj sprejemamo te odločitve in kako lahko v srednji šoli uživajo in so uspešni tudi brez tega? Vsekakor verjamemo, da je tako.

Tudi če imajo vaši najstniki dostop do obojega, lahko poskrbite, da ponoči polnijo telefone zunaj spalnice, ali pa določite čas, ki je prepovedan za uporabo tehnologije: obstaja namreč veliko ustvarjalnih in dostopnih načinov za zmanjšanje tega tveganja, če se starši ne bojijo ravnati tako, kot je prav, in ne samo “v koraku s časom”.

Kljub temu pa je zgolj zmanjševanje tehnoloških tveganj šele polovica poti; zagotoviti in okrepiti moramo redne priložnosti za smiselno in stvarno sodelovanje z drugimi.

Ne glede na to, ali gre za cerkvene mladinske skupine, redne izlete z ožjo in širšo družino, hitro družabno igro ali samo druženje na verandi ob večerji v prijetnem večeru, moramo kot starši načrtno skrbeti za pozitivne interakcije, ki lahko blažijo duševne stiske.

Kot oče osmih otrok razumem, da smo vsi zaposleni in pod številnimi pritiski, in razumem, da trenutno ozračje pogosto ne podpira splošnega dobrega počutja naših mladih. Ker pa so naši najstniki le še nekaj let oddaljeni od sveta odraslih, še nikoli ni bilo tako pomembno, da jim pomagamo razumeti ključne načine za krepitev in ohranjanje njihovega duševnega zdravja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duševno zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.