Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj razvijanje ustvarjalnosti krepi naše duševno zdravje

Joyful successful young artist

Cast Of Thousands | Shutterstock

Guillermo Dellamary - objavljeno 06/02/23

Nekaj nasvetov za pozitiven, motiviran, a hkrati realen vsakdan

Ljudje, ki trpijo za kakšno boleznijo in nimajo volje za kaj drugega kot ležanje v postelji, pogosto trpijo za pesimizmom in duševno utrujenostjo.

Po drugi strani pa so ustvarjalni posamezniki dobro razpoloženi, optimistični in imajo željo po ukvarjanju z dejavnostmi, ki jih imajo radi. Ostajajo aktivni in visoko produktivni, saj najdejo dovolj razlogov, da nadaljujejo z opravljanjem svojega dela.

Na podlagi tega so nekateri raziskovalci sklenili, da so za ohranjanje duševnega zdravja pomembne ustvarjalne dejavnosti, saj lahko sicer zapademo v negativne in destruktivne misli.

Kje začeti

Ustvarjalnost se začne v trenutku, ko začnete iskati rešitev za problem ali imate dejavnost, pri kateri se domislite nečesa novega. Lahko je nekaj tako preprostega, kot je preurejanje predalov ali oblačil v omari. Pomembno je delati pozitivne in konstruktivne spremembe svojih stvari in prostorov, kjer živite.

Če imate umetniški okus in nekaj talenta, lahko rišete, pišete, igrate na glasbilo, ustvarjate z glino ali lesom. Tudi vrtnarjenje, pleskanje ali popravilo morebitne škode sodi med ustvarjalne dejavnosti, saj s tem naredite pozitivno spremembo pri sebi ali v svojem okolju.

SUNSET WOMAN
Preberite še:Sem ustvarjalna?

Premagajte duševno utrujenost

Glavni sovražnik, ki ga je treba premagati, je znamenita psihastenija, torej duševna utrujenost od neprestanega razmišljanja o nečem, kar nas skrbi, in ponavljanju tega vedno znova, ne da bi razrešili ali premagali situacijo.

S tem, da počnete nekaj ustvarjalnega, že uživate zdravilo za svoje duševno zdravje. Vsekakor je treba premagati lenobo in malodušje, da ne izgubite nadzora nad časom in svojimi dejanji, ter na koncu počnete nekaj bolj pozitivnega in tako zmagate nad negativnimi vzgibi, ki vas lahko še naprej vodijo v duševni propad.

Vsaj poskusite se postaviti v bolj ustvarjalen položaj in naredite potrebne spremembe, da ne boste ponavljali stare zgodbe in ostali na istem.

Nekaj priporočil za večjo ustvarjalnost

Kakšna je razlika med ustvarjalnostjo in inovativnostjo? Lahko se vam je porodila odlična ideja, ki jo imate za zdaj v mislih. Zelo pomembno je ideje prenesti na polje dejanj, jih udejanjiti. Ko vam to uspe, ste že na področju inovativnosti. V nasprotnem primeru ideje ostanejo v domišljijskem svetu ustvarjalnosti.

Ustvarjalnost je komplementarna akciji in je zelo potrebna: akcija brez ustvarjalnosti postane rutina in monotono ponavljanje.

Meditacija, razmišljanje in umirjenost so bistveni za spodbujanje vaše ustvarjalnosti. Zato je priporočljivo obiskati mesta, ki vas spodbujajo na pozitiven način.

Še nekaj priporočil:

1POSKUSITE STVARI NAREDITI NA DRUGAČEN NAČIN

Vsi imamo navade in rutine, ki jih ponavljamo na enak način. Poskusite jih narediti drugače! Spremenite nekaj, na primer kar ponavadi počnete z levo roko, zdaj poskusite narediti z desno, da prekinete monotonost.

Menjajte prostor, kjer sedite, hodite po drugih poteh, nekoliko spremenite način oblačenja, spremenite svojo pričesko. Pojdite v knjigarno, mimo katere greste pogosto, vendar je nikoli ne obiščete, v botanični park, najbližji muzej, obiščite pozabljenega sorodnika.

CAMP
Preberite še:Iz rutine v veselje

2NAJDITE SI HOBI

Da, dejavnost, ki vam je všeč in je lahko zelo prijetna, tudi če ni produktivna in ne prinaša nobene koristi, vas pa zabava.

Začnite kaj zbirati, izurite se v obrti, uredite družinske fotografije, svoj vrt, poglobite v sestavljanke ali križanke … Tudi kuhinja je raj za kreativnost, končni izdelek pa lahko še pojeste!

3UPORABLJAJTE ZVEZEK

Imejte zvezek in poskusite zapisovati dobre ideje, da jih ne pozabite. Med tednom boste lahko pregledali svoje najboljše ideje in našli način, kako jih uresničiti. Hkrati vam je v opomnik, da lahko dosežete stvari, ki si jih zamislite.

4IZKORISTITE “PRAZNE” ČASE DNEVA

Skoraj vsi imamo trenutke, ko se zdi, da nimamo kaj početi. Te trenutke lahko uporabimo za svoje hobije in konkretiziranje idej. Tako uveljavljate tudi voljo, da opravite vse tisto, kar ste si zadali.

Zdaj ni več izgovorov, da bi bili ne le ustvarjalna oseba, ampak tudi inovator!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
duševno zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.