Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj moramo vedeti o oljih, ki jih uživamo v naši prehrani

row of cooking oils on counter

Alexander Prokopenko | Shutterstock

Alice Alech - objavljeno 28/08/23

Olje je vir maščobe, ki je temeljnega pomena za preživetje in dobro delovanje telesa, vendar vsa olja niso enaka

Sveto pismo pogosto omenja olja, simbol Božje navzočnosti za zdravljenje, maziljenje in blagoslove. Sveta olja so nepogrešljiva v življenju Cerkve, bogatem z različnimi izročili, zgodovino in duhovno simboliko.

Olja igrajo tudi vlogo pri telesnem zdravju človeka. Olja, ki jih uživamo in kuhamo, so vir maščob, ki so v pravih količinah temeljnega pomena za preživetje in dobro delovanje telesa. Lahko so bogata s snovmi, ki jih naše telo potrebuje, da ostane zdravo, vendar jih naravno ne proizvaja, recimo maščobne kisline omega 3 in omega 6.

Niso pa vsa olja enaka. Za zdrav življenjski slog moramo upoštevati, zaradi česa je vsako olje drugačno. Nobeno olje ni povsem primerno za vsako uporabo, zato moramo skrbno izbrati. Osveščenost nam bo pomagala, da bomo bolj preudarno izbirali in bomo določeno olje uporabili za pravi namen in v pravih količinah.

Olja in nenasičene maščobe

Jedilna, večinoma rastlinska olja, izboljšajo okus hrane, ki jo uživamo. Gre za pretežno nenasičene maščobe, ki veljajo za zdrave: pri sobni temperaturi se utekočinijo. Nasprotno pa se nasičene maščobe, kot je maslo, pri sobni temperaturi strdijo.

Izberite hladno stiskana in organska olja

Prvo in najpomembnejše dejstvo, ki si ga morate zapomniti, je, da so najbolj zdrava olja hladno stiskana in organska, zato jim dajte prednost, če vam to dopušča družinski proračun. Ko je olje hladno stiskano, to pomeni, da v procesu izločevanja ni bila uporabljena nobena toplota. Splošno pravilo pravi: manj je treba olje predelati, bolj zdravo je za vas.

Dimne točke in kuhanje

Bistveno je tudi upoštevati, da se olja pri segrevanju obnašajo drugače. Ne glede na to, kako dobro je olje, bo vedno gorelo: nekatera olja so primernejša za višje temperature, druga za nižje. Ta razlika v dimnih točkah je ključnega pomena pri izbiri naših olj in načinov kuhanja, saj ne želimo končati z zažgano, grenko in nezdravo hrano.

Nekaj najpogostejših olj, ki so danes na voljo v živilskih trgovinah:

1Oljčno olje

Oljčno olje je osrednja maščoba, ki se uporablja v sredozemski kuhinji, in je priznana kot najboljši znanstveno podprt način prehranjevanja. Naravno olje, pridobljeno iz plodov oljk, je s svojo široko paleto okusov in arom izjemno primerno za kuhanje. Ker ima nižjo točko dimljenja kot večina olj, je najbolje, da oljčnega olja ne uporabljate pri visokih temperaturah in hrane ne kuhate dlje časa.

Pri nakupu oljčnega olja ne upoštevajte steklenic z oznako čisto oljčno olje ali svetlo oljčno olje. Na trgu je veliko ponarejenih in prirejenih oljčnih olj.

Namesto tega vzemite steklenico z oznako ekstra deviško ali deviško oljčno olje. Ta vam pove, da kupujete oljčno olje najvišje kakovosti brez dodanih kemikalij. Deviško oljčno olje je čisti sadni sok, pridobljen s strogimi postopki izločevanja.

2PALMOVO OLJE

Palmovo olje se pridobiva s stiskanjem sadežev palme. Proizvajalci imajo radi palmovo olje, ker je poceni, stabilno pri visokih temperaturah in vsestransko uporabno. Toda s sestavo 50 odstotkov nasičenih maščobnih kislin in malo omega 3 – treh maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za naše zdravje – palmovo olje ni prava alternativa za zdravo prehrano.

Druga težava palmovega olja je, da neposredno ogroža naravo. Proizvodnja palmovega olja v državah, kot sta Malezija in Indonezija, je povzročila močno krčenje gozdov ter s tem veliko škode ekosistemu in živalskemu svetu.

3KOKOSOVO OLJE

Kokosovo olje se pridobiva bodisi iz svežega ali posušenega kokosovega mesa. Bogato je z nasičenimi srednjeverižnimi maščobnimi kislinami, za katere znanstveniki pravijo, da zagotavljajo hiter vir energije in nekaj pozitivnih koristi za zdravje.

Zaradi nizkega tališča in visoke vsebnosti nasičenih maščob se kokosovo olje pozimi strdi. Pri nakupu kokosovega olja bodite pozorni na oznako deviško in ekstra deviško na etiketah: za razliko od oljčnega olja glede predelave kokosovega olja ni strogih predpisov. Kokosovo olje v kuhinji uporabljajte zmerno, ker ima visoko vsebnost nasičenih maščob.

4LANENO OLJE

Laneno olje pridobivajo iz posušenih lanenih semen. Vsebuje 50 odstotkov omega 3 maščobnih kislin, zaradi česar je razmeroma zdravo, ne sodi pa med najbolj okusna olja.

Lanenega olja ne bi smeli uporabljati za kuhanje, saj toplota spremeni vsebnost zdrave maščobe v njem, hrana pa se bo zaradi nizke dimne točke zažgala in pustila grenak okus.

Zaradi neprijetnega okusa je laneno olje najbolje zmešati z drugim oljem, kot recimo za preliv vinaigrette, ki naj bi vseboval 1/3 lanenega olja in 2/3 oljčnega olja.

5ARAŠIDOVO OLJE

Arašidovo olje se dobro segreva, zato je odlična izbira za cvrenje. Pridobivajo ga iz semen grma arašidov. Arašidovo olje ne vsebuje omega 3 maščobnih kislin, všeč pa vam bo zaradi odličnega okusa po oreščkih in nizke ravni holesterola.

6REPIČNO OLJE IN OLJE OGRŠČICE

Olje ogrščice in repično olje imata enako poreklo. Oba pridelujejo iz rastline oljne ogrščice, ki je članica družine kapusnic. Olje ogrščice je gensko spremenjeno repično olje, ki so ga ustvarili v Kanadi leta 1970.

V kuhinji se uporablja kot repično olje, ker je cenovno ugodno, vsestransko uporabno in ima visoko dimno točko.

Slaba stran repičnega olja? Olje je visoko rafinirano in vključuje sintetične kemikalije za pridobivanje olja. Kot večina rafiniranih olj ima nevtralen okus, vendar ob pridelavi izgubi nekatere inherentne zdravstvene koristi.

7SONČNIČNO IN KORUZNO OLJE

Ta olja vsebujejo več kot 50 odstotkov maščobnih kislin omega 6, za katere strokovnjaki za prehrano pravijo, da v telesu lahko povzročijo vnetja. Nekateri medicinski izvedenci se s tem več ne strinjajo, vendar je morda najvarnejša izbira, če uživanje teh olj omejimo ali jih mešamo z drugimi olji, ki vsebujejo večje količine maščobnih kislin omega 3.

Sončnično olje pridelujejo iz hibridnih rastlin in ima podobno sestavo kot oljčno olje, težko pa je najti ta olja v hladno stiskani različici.

8SOJINO OLJE

Večina razpoložljivih sojinih olj je visoko rafiniranih, zato je najbolje, da kupite hladno stiskano sojino olje ali organsko sojino olje, da zagotovite najboljšo hranilno vrednost, kot je visoka vsebnost maščobnih kislin omega 3. V restavracijah s hitro hrano imajo radi sojino olje zaradi visoke točke dimljenja in nevtralnega okusa.

Bodite pozorni na različne kombinacije olj, ki so v nekaterih državah označene kot “rastlinsko olje”, kar običajno pomeni sojino olje, pomešano z drugimi rastlinskimi olji. To navadno ni najbolj zdrava kombinacija olj.

9RIBJE OLJE

Olje, izločeno iz jeter polenovke in filtrirano zaradi čistosti, je bogato z maščobnimi kislinami omega 3 ter odlično zalogo vitaminov A in D. Okus pa ni najboljši, zato ga je najbolje jemati v obliki kapsul.

Še zadnji nasvet

Pri nakupu olj je najpomembnejše pozorno prebrati vsebino etikete, da vidite, kaj natančno dobite. Izmenično nam mešanje in spreminjanje različnih olj omogoča, da se učimo ceniti nove okuse in ustvarjamo zdrav življenjski slog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.