Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 pravil svete Hildegarde za dobro zdravje

Jars of dry medicinal herbs

Chamille White | Shutterstock

María Eugenia Brun - objavljeno 10/05/23

Več kot 800 let stari nasveti vsestransko izobražene benediktinke so aktualni še danes

Za sveto Hildegardo so bolezni signali, ki nam jih daje naše telo, da v našem življenju nekaj ni v ravnovesju. Vzrok moramo poiskati in zdraviti.

Štiri področja, za katera je treba skrbeti, da ohranimo ravnovesje in ostanemo zdravi

Za dosego ravnovesja, nujnega za naše zdravje, sveta Hildegarda predlaga celovito zdravljenje bolezni. Pravi, da moramo zato najprej prepoznati vzroke bolezni na štirih področjih:

1Duhovnost

To je naš odnos z Bogom. Sprejeti moramo, da ne moremo nadzorovati vsega, kar se dogaja, ampak da so stvari odvisne tudi od Božje volje.

2Kozmičnost

To je naš odnos do stvarstva: do narave, živali in okolja, kot tudi do svojega bližnjega, družine, prijateljev, kolegov.

3Psiha

To so naša čustva, vrline in slabe navade. Svetnica je trdila, da je v krepostnem človeku več zdravja in da je v hudobnem človeku več virov bolezni.

4Telo

Ta vidik se nanaša na naš odnos do hrane in navade, kot je spanje, telesna aktivnost in vse, kar je povezano z našim telesom.

Da bi našli potrebne odgovore, se moramo začeti bolje spoznavati in se spraševati, kakšne odnose gojimo na teh štirih področjih. Na primer: ali dovolj spim, se dovolj ukvarjam s telesno aktivnostjo? Se zdravo prehranjujem? Kakšne vrline imam? Ali imam dober odnos s svojo družino? Ali imam duhovno življenje? …

Takšna vprašanja si je najbolje zastaviti v mirnem okolju, kot recimo pred Najsvetejšim. To je dragocena priložnost, da molimo in prosimo Boga, da nam pomaga najti vzroke bolezni. Seveda mora to vedno spremljati obisk zdravnika.

Poleg tega sveta Hildegardanašteva šest pravil, ki naj bi nam pomagala doseči ravnovesje v zdravju.

1Uporaba naravnih zdravil

Stvarstvo nam ponuja neverjetne zaklade, med katerimi so tudi naravna zdravila.

2Zdrava prehrana

Zavestno izbirajte zdravo hrano. Obstaja veliko dobrih živil, ki nam jih daje stvarstvo, kot so zelenjava, kostanj, mandlji, jetra, sadje, žita, kot je pira. Slednjo Hildegarda zelo ceni in ga pogosto uporablja v svojih receptih.

3Ohranite zdravo ravnovesje med delom in počitkom

Velikokrat mislimo, da je bolj pomembno narediti še eno stvar več kot pa nameniti čas počitku. To ni zdravo in sčasoma lahko zbolimo.

4Ravnovesje med spanjem in budnostjo

Med spanjem počivamo in se na neki način obnavljamo, zato je bistvenega pomena in prav tako pomembno kot dihanje. Priporočljivo je spati med 8 in 9 ur.

5Očistite telo in imunski sistem

Telesu privoščimo počitek tudi z monodietami iz pirove juhe, kompotov, testenin. Ne pozabite pa, da se je pred začetkom kakršne koli prehranske omejitve vedno dobro posvetovati z zdravnikom ali nutricionistom.

6Čiščenje in krepitev duše s postom

Za Hildegardo je post temeljnega pomena, saj nam pomaga ugotoviti, kaj delamo narobe. Ob tem tudi odkrijemo, kako lahko izboljšamo svoje navade za ohranjanje dobrega fizičnega, psihičnega in duhovnega zdravja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
svetnikizdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.