Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Dobrodošla na družbenih omrežjih, zrela lepota!

Lynn Shabinsky

Zajem zaslona | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 25/08/23

Zgled žensk, ki se z veseljem z nenaličenim obrazom, polnim gub(ic), postavijo pred kamero

Zadnje čase opažam, da je na socialnih omrežjih, ki jim sledim, prisotnih vedno več dam v zrelih letih. Pravimo jim influencerke oz. vplivnice, čeprav je ta izraz pogosto napačno razumljen. Njihova prisotnost in pristnost me kot žensko, ki je že presegla 40. leto, zelo veseli.

Sivolase vlogerke z gubicami? Čudovite so!

Res je, da se mladost in svežina najbrž nikoli ne bosta nehali dobro “prodajati”, a morda kot družba počasi prihajamo k spoznanju, da se vsi staramo. Začenjamo razumevati, da tudi po dopolnjenem 25. letu, ko je rosna mladost mimo, še vedno potrebujemo pozitivne zglede, kako živeti, se urejati, se veseliti, si najti hobije … Toliko bolj z vsakim dopolnjenim desetletjem in tudi zato, ker se povprečna dosežena starost dviga in obstaja precejšnja verjetnost, da so pred nami še številna desetletja življenja.

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Labouchere (@carolinelabouchere)

Instagram in Youtube (morda tudi TikTok, a njemu, priznam, ne sledim) tako dobesedno kipita od blogerk in vlogerk v zrelih letih, pa naj gre za ženske po dopolnjenem 40., 50., 60. ali 70. letu. To so ženske, ki se z veseljem z nenaličenim obrazom, polnim gub(ic), postavijo pred kamero in pokažejo ali razložijo, kako si zjutraj uredijo lase in obraz. To so ženske, ki preizkušajo izdelke ali oblačila na svoji koži in na svoji postavi, ali pa prikazujejo svoj vsakdan in kaj jih v življenju veseli.

Pomemben prispevek k detabuiziranju staranja

Ob tem je iskrenost toliko večja, saj vse vemo, da je eno videti nek izdelek, kako je “oh in sploh”, ko ga reklamira 20-letnica, povsem nekaj drugega pa je isti izdelek videti na malce manj retuširani, malo manj mladi in malo manj popolni ženski zrelih let, s katero se tudi me lažje primerjamo. Veseli me, da je vedno več žensk, ki so si za misijo izbrale to, da detabuizirajo spreminjajočo se naravo ženske lepote, procese, ki spremljajo staranje in menopavzo, spremembe, ki so del življenja in ki jim nobena ne bo ubežala.

Te ženske so nam lahko v velik navdih, kako sprejemati same sebe tudi takrat, ko se začenjajo kazati znamenja let: prvi sivi lasje (mnoge od teh vlogerk so sivolase), gube, spremenjena postava in tako dalje. Konec koncev pa je tudi nekaj svetovno najbolj priznanih vizažistk starih blizu 50 ali več, a zaradi njihove sposobnosti, kreativnosti in mojstrstva jih spremlja na tisoče žensk, od najstnic dalje.

Se življenje po 50. šele začne?

Prav tako nam blogerke in vlogerke v zrelih letih odstirajo skrivnosti polnega, veselega in dejavnega življenja, ki se ne konča takrat, ko otroci odrastejo, pač pa se le spremeni in nam daje vedno možnost za to, da se na novo rodimo, odkrijemo in izpopolnimo še v kakšni stvari, ki smo si jo od nekdaj želele.

To so ženske, ki staranju dajejo lepoto in dostojanstvo, ker nam sporočajo, da lepota in notranja harmonija ne poznata let in številk. Ki nam kažejo, da lahko tudi v zrelih letih ohranimo igrivost, ustvarjalnost, ostrino duha in zavidljiv slog. To so ženske, ki se ne pretvarjajo, da so mlajše kot v resnici, ki se ne zatekajo k lepotnim posegom, da bi lagale sebi in drugim, pač pa so ženske, ki se objemajo take, kot so, z vsemi napakami vred.

Pravzaprav nam govorijo, da sploh ne gre za napake, temveč za naraven potek življenja in da je lepota tudi v tem, da ohranimo veselje do življenja in da ne obupamo nad njim ali nad sabo.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.