Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko v zimskem obdobju kar najbolje poskrbite za svoje lase

hair care

Pormezz | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/02/23

Tudi naši lasje utrpijo svoj "zimski davek", kar še posebej opažajo vse dolgolaske

Vsi v zimskih dneh občutimo, da je naša koža drugačna. Zateguje jo, bolj suha je kot običajno, brez ustrezne nege se tudi lušči. Tudi naši lasje utrpijo svoj “zimski davek”, kar še posebej opažajo vse dolgolaske.

Suh zrak v notranjih prostorih in zunaj, poleg tega pa topla oblačila z ovratniki, šali, kape … Vse to povzroča veliko obremenitev las s cukanjem, vozlanjem, cepljenjem in krhko strukturo. Lasje se ob stiku s tkaninami tudi radi naelektrijo, na plaščih pa opažamo številne izpadle lase ali potrgane delčke las, kar je znamenje, da se je las nekje v sredini prelomil in odtrgal, kar seveda pomeni, da je bil poškodovan in ne zdrav.

Razcepljene konice – obstaja čudežna rešitev?

Vse bi rade čudežni recept, po katerem bodo suhi in na konicah razcepljeni lasje znova zasijali, po možnosti po enkratni uporabi čudežnega balzama ali kreme. Se sliši podobno kot v kakšni reklami za šampon, ki jo vidimo po televiziji?

Žal takega zdravila ni. Frizerji so, kar zadeva to poglavje, povsem jasni: razcepljene konice je treba odstriči, saj ni nobenega načina, da bi se poškodovani del lasu lahko zacelil.

Če ste torej vso zimo odlašale s striženjem konic, bo ob koncu zime in na začetku pomladi kar pravi čas, da se odločite za obisk frizerja. Tam bodo ocenili, kakšno škodo so utrpeli lasje in koliko jih je potrebno odstriči. Pa brez slabe volje. Okrepljeni in zdravi lasje, ki jim ne bo več treba prenašati teže uničenih konic, bodo res zasijali in bodo ne le bolj zdravi, ampak bo poživljeno tudi lasišče, kar lahko prispeva k manjšemu izpadanju las.

Na čem spite?

Ponoči imamo povečini razpuščene lase in verjetno tudi spimo na njih. Trenje med glavo in vzglavnikom lahko prispeva k temu, da se lasje bolj vozlajo, so bolj izsušeni in “krepasti”.

Že nekaj časa so izjemno priljubljene svilene prevleke za vzglavnik. Svila je naraven material, ki je izjemno gladek in zelo blagodejno vpliva na naše lase, pa tudi na kožo in na kakovost spanca v splošnem. Če vam je ideja spanja na svileni prevleki blizu, potem lahko preizkusite, ali bo tudi na vaše lase dobro vplivala. Če pa niste ravno za svilo, ima dober učinek vsak naraven material, ki je čim bolj gladek, npr. bombažni saten.

Kaj še lahko storimo?

Dolgolaske lahko svojim lasem naredimo to uslugo, da jih pozimi čim pogosteje nosimo spete. Namesto razpuščenih las, ki se bodo naelektrili in zatikali v šal, pulover, v zadrgo bunde, …, jih nosimo spete v čop, figo ali kito. S tem vsaj deloma preprečimo, da bi ob lase stalno drgnila tkanina in da bi se mehansko poškodovali.

Poleg striženja jim privoščimo tudi hranljivo nego. Po vsakem pranju nanesimo bogat balzam, ki se spere, obstajajo pa tudi balzami, ki jih ne speremo in s kremasto teksturo negujejo lase. Balzame nanašamo na spodnjo polovico las in nikakor ne na lasišče, da se nam lasišče zaradi njih ne bo mastilo.

Ne pozabimo na to, da moramo tudi pozimi (čeprav morda ne čutimo žeje) spiti ogromno tekočine, npr. vode, nesladkanih čajev, da ostanemo hidrirani. Lasem pa koristijo tudi zdrave (omega-3) maščobe, kolagen, vitamin B in cink. Poleg zdrave prehrane, polne zelenjave, beljakovin in oreškov morda ni napak vsaj katero izmed teh stvari občasno jemati tudi v obliki prehranskih dopolnil, da se izognemo pomanjkanju. 

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.