Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pismo generaciji Z: ne menite se za sovražne pripombe, močnejši ste od besed

shutterstock_2348864913.jpg

BearFotos | Shutterstock

Tom Hoopes - objavljeno 23/08/23

Vsem tistim, ki ste rojeni konec devetdesetih let in v začetku novega tisočletja (1997–2012): tega morda še niste slišali

Draga generacija Z,

ne vem, kdo od vas bo tole bral, toda rad bi vam sporočil, da nekateri izmed nas poznamo vašo skrivnost. Sami veste, da so stereotipi o vas povsem zgrešeni. To vem tudi jaz.

Pišem vam zato, ker vam želim razkriti nekaj, česar morda sami o sebi še ne veste. Več o tem čez nekaj trenutkov. Prvič, vi veste in jaz vem: generacija Z, starejše generacije so prepričane, da ste šibki.

Pravijo, da vaša generacija preveč časa preživi pred zasloni in da to krni vaše možgane. Pravijo, da vas že vse življenje razvajajo. Da se ne znate boriti zase. Da se ne znate spopadati s porazi.

Ugotavljajo, da se manj pogosto odločate za nosečnost, da manj pijete, vendar to pripisujejo vašemu črednemu nagonu, da storite to, kar vam je naročeno; ne vidijo vaših vrlin, četudi so povsem očitne.

Stopnje vaših alergij so že malodane razvpite, ljudje tožijo nad vašo obsedenostjo z računalniškimi igrami, vaše duševno zdravje naj ne bi bilo najboljše, vaše (domnevno) pomanjkanje zanimanja za vero pa je v mojih cerkvenih krogih vir nenehnih skrbi. To neprestano zavračanje vaše generacije vas precej žalosti.

Po eni strani tudi sami začnete govoriti o vseh obtožbah in kar nekako sprejmete zgodbo, ki jo pripovedujejo o vašem življenju.

Po drugi strani pa vas te obtožbe resnično razjezijo. “Resno?!” pomislite. “Ljudje, ki so nas dajali pred zaslone, se bali vsakega koraka, ki smo ga naredili stran od njih, se vznemirjali glede vsake naše bolezni in o Bogu nikoli niso govorili brez zadrege – ti isti ljudje nam pravijo, da je vse to naša krivda?”

Toda vi veste in jaz vem nekaj, kar izniči vse njihove argumente proti vam.

Dejstvo je, da je vaša generacija odporna, samozavestna in požrtvovalna! Soočiti ste se morali s svetovno epidemijo, z zaprtjem javnega življenja, izključevanjem in izgubami.

Zaradi virusa ste izgubili ljubljene osebe, ki so bile dragocen del vašega življenja. Zaradi zaprtja ste izgubili številne priložnosti, na katere ste računali. Zaradi nošenja mask, upoštevanja medosebne razdalje in pouka na daljavo sta izgubili medčloveške stike in občutek občestvenosti.

In kaj ste storili? Živeli ste naprej in uspeli. Vi – domnevno razvajena, ujčkana in preveč nadzirana generacija – ste dokazali, da se vsi motijo.

Epidemija vam je odvzela počitniško delo, poletne tabore, varovanje otrok, izlete, pripravništva, šolske plese, priložnosti za služenje, mladinske skupine, šport, spanje pri prijateljih, rojstnodnevne zabave, filmske večere – uradne dogodke, neuradne dogodke ter spontane in nenačrtovane dogodke.

Pokazali ste nam, kdo v resnici ste: odporna generacija, ki zmore in se zna vrniti. Toda, kot sem že dejal, o vas vem nekaj, česar se morda sami ne zavedate.

Moja generacija misli, da zavračate vero. Pravijo, da bi moralo celo nevernike skrbeti vaše pomanjkanje vere. Predstavljajo si, da ste vsi bojeviti ateisti, ki menijo, da je vera nekaj grdega in zapostavljajočega, nekaj, kar bi bilo treba odpraviti.

Toda večinoma niste takšni. Dejstvo je, da niste verni, ker vam vera sploh ni bila ponujena. Raziskave kažejo, da vas verjetno nikoli niso vodili k verskim obredom ali k verouku. Vaši starši niso molili z vami in se z vami niso pogovarjali o veri.

Vera vas ne zanima iz istega razloga, kot vas ne zanimajo papirnati zmaji, makrame ali flamski plesi: nihče vam teh stvari nikoli ni predstavil. Če kaj, raziskave kažejo, da si želite izvedeti kaj več o Jezusu.

In jaz vem, česar vi še ne veste: vi ste svetla prihodnost Cerkve. O Jezusu Kristusu še niste slišali na verodostojen način. Ko boste, uf … za vero boste naredili več kot kdorkoli drug.

Prvič: vanjo boste prinesli svoje hrepenenje po resnični občestvenosti. Nihče ni preživel več časa pred zasloni kot vi, zato nihče ne ve bolje, kako močno potrebujemo resničen medčloveški stik iz oči v oči. Radi boste videli Jezusa Kristusa v zakramentih, se spovedovali drugemu človeku in se udeleževali skupnih bogoslužij, ki zahtevajo uporabo vseh vaših čutov.

Drugič: imate pravi odnos do ustanov. Razhajanja v politiki, Cerkvi in izobraževanju so se tako povečala, da je vaša generacija zdaj izredno previdna do vseh ustanov. To je dobro. Obenem pa bolj kot kdajkoli prej veste, kako zelo potrebujemo močne ustanove. Še bolje. Lahko jih obnovite.

Tretjič: obdobju pretiranega poudarjanja tehnologije običajno sledi vnovično odkrivanje izročil. Vaša generacija ni nobena izjema. Tako milenijci kot generacija Z ste dosti bolj tradicionalni, kot se domneva. Vi pogosteje obiskujete cerkev kot pripadniki generacije X. Iščete duhovne odgovore na pomembna vprašanja.

In na koncu: naša velika napaka je, da mislimo, kako ste nas izneverili.

V resnici je ravno nasprotno. Mi smo izneverili vas; in zdaj nas lahko rešite le vi. In tudi boste, če vas bomo dejansko seznanili z Jezusom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.