Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Podjetniški milijarder trdi, da se bo generacija Z zapisala v zgodovino kot “največja generacija”

Young millenial friends

View Apart | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 17/10/22

Če ste najstnik ali mlada odrasla oseba (ali pa starši takšne osebe), se vam bodo komentarji Marka Cubana zdeli navdihujoči in vam bodo vlili upanje

Ko starejši odrasli govorijo o mlajših generacijah, jih pogosto omenjajo v negativni luči. Pritožujemo se zaradi drugačnih odločitev in dejanj tistih, ki prihajajo za nami, in zlepa ne opazimo njihovih vrlin. Osebe iz obdobja baby booma, recimo, običajno ne izgubljajo hvale za generacijo milenijcev.

Predstavnik generacije babyboomerjev Mark Cuban pa je prepričan, da se bo generacija Z – ljudje, rojeni v letih med 1995 in 2010 – zapisala v zgodovino kot “največja generacija”.

Cuban, podjetniški milijarder in televizijska osebnost, je lastnik kluba Dallas Mavericks, za katerega igra tudi slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, solastnik podjetja 2929 Entertainment in eden glavnih vlagateljev v televizijski seriji Shark Tank.

Mark Cuban with family
Mark Cuban z družino

V nedavni epizodi podkasta Re:Thinking z Adamom Grantom je Cuban kritično ocenil svojo generacijo z besedami: “Boomerji se bodo v zgodovino zapisali kot generacija, ki je najbolj razočarala, od seksa, drog in rokenrola do tega, kar imamo danes.”

Cuban meni, da je generacija Z tako odlična zato, ker se osredinja na duševno zdravje ter ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. V podkastu je še dejal:

“Posebej generacija Z, manj milenijci, predvsem generacija Z se bo po mojem mnenju v zgodovino zapisala kot najboljša generacija, saj pri sprejemanju odločitev upošteva vse potrebne sestavine (…) Ko stopamo v prihodnost, bodo morale organizacije to vedno bolj razumeti. Ne zgolj glede tega, kako ravnati z zaposlenimi, ampak tudi glede tega, kaj pričakujejo vaše stranke.”

Generacija Z pa je tudi generacija, ki se najmanj opredeljuje za “verno”. Po podatkih Daniela Coxa iz ameriškega javnomnenjskega centra za raziskave življenja Američanov generacija Z poroča, da je bila v primerjavi s prejšnjimi generacijami v otroštvu veliko manj vključena v redne verske dejavnosti.

“Formativne verske izkušnje, ki so bile nekoč povsem običajne, kot sta recimo molitev ali obiskovanje verouka, so postale bolj izjema kot pravilo,” piše Cox.

Če pa generacija Z daje prednost duševnemu zdravju in se bolj zaveda splošnega življenjskega ravnovesja, to lahko pomeni, da bo sčasoma začela ceniti duhovno razsežnost svojega življenja, kar jih bo spodbudilo k iskanju resnice in lepote v življenju. In Bog rad sodeluje pri tem.

Torej ne glede na to, ali ste sami pripadnik generacije Z ali pa ste starši ali učitelji oseb v tem starostnem obdobju: zaupanje, ki ga ima Mark Cuban v to generacijo, nas lahko navda z upanjem ter nas navdihne pri odkrivanju talentov in lastnosti, ki jih ta mlajša generacija prinaša današnjemu svetu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.