Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Generacija Z ‒ poznate značilnosti mladih, rojenih med letoma 1995 in 2010?

GENERATION Z

Yakobchuk Viacheslav - Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 19/04/18

Gre za generacijo, ki se precej razlikuje od t. i. milenijcev. Kakšne so njihove značilnosti?

Medtem ko milenijci začenjajo zavzemati odgovorna mesta v političnem in družbenem življenju in imajo v javnem prostoru že prepoznavno mesto, nam nezadržni tok časa prinaša novo generacijo, imenovano Z. Naj jo imamo radi ali se je moramo bati?

Mlade, rojene med letoma 1995 in 2010, imenujemo generacija Z, ker so nasledniki milenijcev, ki jim rečemo tudi generacija Y, vendar se jih je prvo poimenovanje bolj prijelo.


Woman looking in the mirror

Preberite še:
Pasti lažne resničnosti in kaj najbolj vpliva na samopodobo naših otrok

Kaj določa generacijo Z?

  1. Rojeni so v tehnologijo. Rodili so se med pametnimi telefoni, tablicami in plazmami. Vendar so za razliko od milenijcev to tehnologijo odkrili brez navodil za uporabo in ne da bi jih kdo karkoli učil. Tako pritiskajo na vse okrog sebe in znajo narediti selfi ali sledijo seznamu videoposnetkov na Youtubu. Dojenčki Z sestavljajo sestavljanke na očkovem telefonu in svoje prve glasove povedo v pametni telefon, da jih lahko sliši babica na drugi strani …
  2. Pri učenju so zelo samostojni. Za vsako vprašanje se obrnejo na internet in gledajo učne videopripomočke.
  3. Njihovi učitelji so youtuberjiObstajajo pravi guruji, ki imajo več avtoritete za svoje gledalce, kot jo kažejo na Youtubu. Zaznamujejo njihov življenjski slog: način oblačenja, znamke, rabo različnih proizvodov, mnenje o alkoholu ali drogah …
  4. Imajo zelo slabo koncentracijo, v povprečju osem sekund. Če jim hoče kdo kaj sporočiti, je to dobro upoštevati. Zanje je zato najučinkovitejša oblika komunikacije na Instagramu in Snapchatu: največ en stavek.
  5. Potapljajo se v multitasking in v spiralo hiperpozornosti: obstaja (navidezna) večopravilnost, ki jim “omogoča”, da gledajo serijo, preverjajo ekran, pišejo nov dokument in se pogovarjajo po WhatsAppu … vse hkrati.
  6. So obetavni podjetniki. 73 odstotkov najstnikov sanja o tem, da bodo imeli svoje podjetje in uresničili svojo podjetniško idejo.
  7. So samostojni. Če so se milenijci dobro počutili pri svojih starših, generacija Z ceni denarno neodvisnost, ki jim omogoči, da poletijo iz gnezda in si poiščejo lastno domovanje.
  8. So zahtevni potrošniki. Na tržišču si želijo transparentnosti in od trgovskih znamk zahtevajo zvestobo ter da jim povedo, kakšen je bil proces izdelave oz. pridelave, na kakšen način so družbeno odgovorne in kako spoštujejo okolje … Deklaracije prebirajo z drobnogledom. Na spletu oddajo svoje pozitivno ali negativno mnenje o katerikoli storitvi.
  9. Enako se zgodi s podjetjem, v katerem se zaposlijo. Od delodajalcev pričakujejo pravično plačilo in da jim bodo dali čas za zasebno življenje.
  10. Usposabljajo se za poklice, ki so nam danes še neznani in so povezani s tehnološkimi panogami (umetna inteligenca, komunikacije …).
  11. Prijatelji brez meja: imajo stike z mladimi svoje generacije iz drugih dežel in potujejo, da bi se z njimi spoznali. V prijateljstvu in ljubezni vlada globalizacija. So zelo odprti za učenje drugih jezikov, ne nujno angleščine.
  12. Rojeni ali vzgojeni so sredi ekonomske krize. Zavedajo se, da si morajo stvari, ki si jih želijo, prislužiti in da se vse lahko spremeni z danes na jutri. Niso ne premožni ne konformisti.
  13. Podoba je pred besedo. So generacija podob in slik (resničnih ali virtualnih) ter emotikonov. Zato je Instagram njihova najljubša komunikacijska platforma: hitra, kratka in s fotografijami. Zaradi tega imajo lahko resne težave pri komunikaciji. Niso dobri v obvladovanju svojih čustev in niso nagnjeni k zdravniškim poklicem.
  14. V svojem bistvu so altruisti. 60 odstotkov bi jih rado delalo nekaj, kar bi pomagalo izboljšati svet. 26 odstotkov jih je že delalo v prostovoljstvu. 76 odstotkov se jih posveča ohranjanju in skrbi za okolje.
  15. Njihov inteligenčni kvocient je višji od prejšnjih generacij. Raziskava Univerze v Stanfordu je pokazala, da je to zaradi kulturnega ali generacijskega prenosa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MOM,TEEN,TALK

Preberite še:
Zakaj mora najstnik večkrat kot besedo ne slišati besedo da?




Preberite še:
Iz fanta v moža in kaj lahko pri tem storimo odrasli


YOUNG WOMAN IN CHURCH

Preberite še:
Hej, duhovniki, ali želite, da se milenijci vrnemo v Cerkev?

Tags:
mladiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.