Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Koliko naj mladi katoličani še zaupamo Cerkvi in verjamemo vanjo?

MŁODZI W KOŚCIELE

Shutterstock

Mladi val - objavljeno 04/11/18

Škandali in (ne)zaupanje

Vprašanje bralca

Ob škandalih, sploh spolnih, o katerih se zadnje čase veliko govori v Cerkvi, se sprašujem, koliko naj mladi katoličani še zaupamo Cerkvi in verjamemo vanjo. Jezus po eni strani govori o ljubezni do Boga in do bližnjega, po drugi strani pa to ljubezen nekateri cerkveni dostojanstveniki zlorabljajo v svoje namene. Izgubljeno zaupanje bo težko pridobiti nazaj …                 Tadej

Odgovarja: s. Barbara

Tadej, tvojemu razmišljanju se najbrž pridružuje marsikateri vernik, saj nas k temu v veliki meri spodbujajo mediji ter negativna nastrojenost proti Katoliški cerkvi in papežu. Upravičeno?

Cerkev se vedno znova kaže kot Božja in človeška, sveta in grešna. Tako je tudi v primeru največje zapovedi, ki jo navajaš, tj. zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega. Žal so nekateri posvečeni ljudje njen pravi pomen popačili, a verjemi, da je tudi še tako velik grešnik poklican, da se spreobrne in sprejme brezmejno Božjo ljubezen (prim. Katekizem Katoliške cerkve). To pa ne pomeni, da storilcem ni treba zadostiti pravici – če je potrebno, tudi na sodišču.


POPE FRANCIS GREETS YOUNG PEOPLE DURING A PRE-SYNODAL MEETING

Preberite še:
10 stvari v razmislek, kako bi danes Cerkev lahko pritegnila mlade

Če pa pogledava na situacijo širše, ugotoviva, da se med obtoženci najde tudi kdo, ki je obsojen po krivici, a po Kristusovem zgledu prenaša trpljenje v dobro in blagoslov Cerkve. Takih primerov ni treba iskati v tujini, najdemo jih že v Cerkvi na Slovenskem. Takšne “luči, ki se jih ne postavlja pod mernik, ampak na podstavek” (prim. Lk 11,33), so lahko v pomoč vam, mladi, pri iskanju Boga in njegove ljubezni.

Papež Frančišek pravi, da je neverjetno, da mladi kljub vsem aferam še naprej iščejo Jezusa v Cerkvi prek njenih članov in cerkvenih predstavnikov. V svojem govoru mladim na ekumenskem srečanju v Estoniji dodaja, da si Katoliška cerkev vendarle želi biti “pristna, gostoljubna, poštena, privlačna, komunikativna, dosegljiva, vesela in interaktivna skupnost”. To je tudi eden glavnih namenov škofovske sinode o mladih in z mladimi, ki je bila v mesecu oktobru še posebej aktualna.


BOŠTJAN HARI

Preberite še:
“Ker duhovno sestradanih ljudi Cerkev ni znala nahraniti, so se mnogi obrnili drugam”

Cerkev torej želi pomesti pred svojim pragom kljub določenim oviram, na katere pri tem naleti. Pri tem ji nekateri mediji s svojo kritično ali celo negativno držo na poseben način še pomagajo, saj je s tem, ko je pod nenehnim drobnogledom, prisiljena v razčiščevanje spornega oz. v ločevanje zrnja od plev. Ta notranja prenova Cerkve se najprej začne pri vsakem od njenih članov in le pod vodstvom Sv. Duha. On Cerkev vodi, prenavlja in zagotavlja, da je peklenska vrata (in škandali) ne bodo premagala (Mt 16,18). To pa se sliši obetavno, kajne?

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 67, številka 44, v rubriki Mladi val


POPE FRANCIS MEETING YOUTH

Preberite še:
Frančišek: Mladi, ki so zleknjeni na kavču, postanejo upokojenci pri 24 letih


POISON

Preberite še:
Je vaša vera strupena? Ste politični ali farizejski katoličan?


PAPA FRANCESCO MARTIN SCORSESE

Preberite še:
Svetovno znani režiser Martin Scorsese je papežu zastavil tole pomembno vprašanje

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.