Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tudi vi namenjate ves svoj prosti čas svojemu hišnemu ljubljenčku?

Pies w dziecięcym wózku

Peerapong Pongtonglo | Shutterstock

Mia Schroeder - objavljeno 10/08/23

Dandanes je vedno bolj priljubljeno posvečati pozornost našim hišnim ljubljenčkom. Če gre to predaleč, ne škodi zgolj nam, ampak tudi živalim

“Pri delu s pacienti sem opazila, da se je v času pandemije zaradi dejavnikov, kot so brezposelnost, izolacija z veliko prostega časa in osamljenosti ter povečanje anksioznih motenj in depresije začela krepiti ideja, da bi imeli pse namesto otrok,” opaža psihoterapevtka Andrea Aguilar.

“Človek hoče ljubezen, jo dajati in prejemati, naj bo to v zvezi s partnerjem, delom, nečim materialnim, ali pa celo hišnimi ljubljenčki,” dodaja.

Pes kot otrok

Obstaja nekaj t. i. simptomov, ki nakazujejo, da posameznik dojema psa za svojega otroka. To je poraba več denarja za hišnega ljubljenčka kot zase ter objava pretiranega števila fotografij ali pa celo ustanavljanje ločenih profilov na družabnih omrežjih. Na ta način začnemo postavljati prevelika pričakovanja do hišnega ljubljenčka.

Posledice tega pojava so lahko odmaknjenost od okolja in realnosti, pretirano zaščitniško vedenje, poslabšanje odnosov na delovnem mestu, v šoli, med prijatelji ali družino, znižanje kakovosti življenja na vseh ravneh.

Hišnemu ljubljenčku lahko škodujemo

Ne smemo pozabiti, da psi delujejo na nagon in spomin, ne razumejo naših besed in slišijo le zvoke. Nekateri pripomočki mu lahko celo škodujejo, kot so recimo oblačila.

Psom bi morali pustiti, da so psi, jim dati ljubezen, skrbeti zanje in se vedno vprašati: ali to moj pes res potrebuje ali je to projekcija lastnih potreb?

Tudi vaš pes igra vlogo otroka?

Če še vedno ne veste, ali imate doma hišnega ljubljenčka, ki v vašem življenju zavzema vlogo otroka, iskreno odgovorite na ta vprašanja:

  • Ali spi v vaši postelji?
  • Mu kupujete več pripomočkov in igrač, kot je priporočeno?
  • Ali praznujete njegov rojstni dan?
  • Ali se z njim pogovarjate kot z otrokom? Ima voziček?
  • Se odrekate določenim aktivnostim, da ga ne bi puščali samega doma?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
živali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.