Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik, spočet po posilstvu, odpustil svojemu očetu: “Bog mi je omogočil postati duhovnik, da bi lahko odpuščal in ne sodil”

Luis Alfredo

Luis Alfredo León Armijos | Facebook

Aleteia Poljska - objavljeno 10/08/23

Ko je bil spočet, je bila njegova mati, žrtev posilstva, stara le 13 let

María Eugenia, mama Luisa Alfreda Leóna Armiosa iz Ekvadorja, je imela le 13 let, ko jo je lastnik hiše, v kateri je delala kot čistilka, posilil.

Tragična zgodba

Njeni starši so ob novici, da je zanosila, hčeri obrnili hrbet. “Nista želela, da bi se rodil. Mučili so jo, jo pretepali po trebuhu in silili piti napitke, ki naj bi sprožili spontani splav,” o maminem trpljenju pripoveduje Luis Alfredo.

María je pobegnila v drugo mesto, kjer je rodila, vendar se je nazadnje vrnila v rodni kraj. Njen posiljevalec ga je prepoznal kot svojega otroka in se zaobljubil, da bo skrbel zanj.

Luisov odnos z očetom je bil “hladen, a dober”. “Zelo sem ga spoštoval,” se spominja. Njegova starša sta pozneje imela še tri otroke. “To ne pomeni, da sta imela zdrav odnos,” poudarja duhovnik.

Boleča resnica

Pri 16 letih se je Luis Alfredo vključil v gibanje karizmatične prenove, pri 18 je vstopil v semenišče, pri 23 pa je prejel duhovniško posvečenje. Nekaj let pozneje, ko so se starši ločili, mu je mama razkrila zgodbo o njegovem spočetju. Šokiran in ogorčen je Luis Alfredo obsodil svojega očeta za nekaznovani zločin.

Toda z leti se je njegov odnos spremenil in novica o njegovem spočetju je postala izhodiščna točka sprave tako zanj kot za njegovo mamo.

“Lahko sodiš Boga, kot sem ga jaz. Toda odkril sem, da je Božja ljubezen vedno z menoj in da skrbi zame. Lahko bi končal v smetnjaku, vendar mi je bilo kljub temu podarjeno življenje,” pravi Luis Alfredo. “Bog mi je omogočil postati duhovnik, da bi lahko odpuščal in ne sodil,” dodaja.

Več let po posvetitvi je Luis Alfredo prejel nepričakovani telefonski klic svojega očeta, ki je bil tik pred operacijo. Sina je prosil za spoved, da bi lahko po več kot 30 letih pristopil k obhajilu.

“Bal se je in prosil me je, da ga spovem,” se spominja duhovnik. “Rekel sem mu: oče, ti si zaslužiš nebesa, večno življenje, tako kot Cerkev tudi meni daje možnost, da vidim nebesa. V tistem trenutku je planil v jok.”

“Naučite se gledati na stvari z vidika Božje ljubezni,” pravi Luis Alfredo. “Človek lahko izve za svojo zgodbo in zasovraži svoje življenje, obsoja Boga, kot se je zgodilo meni, vendar sem odkril, da je Božja ljubezen bila tam in skrbela za moje življenje.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinaduhovnikodpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.