Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj načinov, kako lahko izboljšate odnose na delovnem mestu

shutterstock_1937300755.jpg

Ground Picture | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 17/07/23

Dobri odnosi so temelj pozitivnega delovnega okolja

Tudi na delovnem mestu zlahka pademo v neravnovesje, ko se preveč osredotočamo na delo in občutno manj na naše sodelavce. Zato je toliko bolj pomembno, da naše odnose negujemo in naredimo nekaj, s čimer sodelavcem pokažemo, da nam je mar zanje.

Zakaj?

Dobri odnosi so temelj pozitivnega delovnega okolja, od katerega imamo vsi koristi. Skrb za odnose s sodelavci je poživljajoča naloga.

Vsakič, ko delamo dobro drugim ljudem, gradimo tako lastne vrednote kot vrednote drugega in izvajamo vrline, kot so zmernost, spoštovanje in empatija. Živeti s temi vrednotami na delovnem mestu nam pomaga, da smo boljši ljudje in da drugi uživajo v naši prisotnosti. V takšnem okolju je tudi bolj verjetno, da bo skupno delo bolj učinkovito in da se bomo v trenutkih pritiska ali stresa lahko na koga zanesli.

V prijetnem delovnem okolju je produktivnost večja, številne naloge pa lahko opravimo s pomočjo vzajemnega učenja.

Poleg tega se ljubezen do Boga kaže tudi v tem, kako ravnamo s svojimi sosedi in sodelavci, torej tistimi ljudmi, ki jih Bog pošilja na našo pot. Če je naš odnos z njimi poln ljubezni, postanejo resnično orodje Božje milosti v našem življenju.

Komu?

Pomislite na sodelavca, ki je del vaše ekipe in dela z vami, nekoga, ki je še novinec, ali pa na nekoga, ki morda že dolgo ni prejel pohvale in potrebuje zagon.

Morda imate sodelavca, ki je bolan, pričakuje otroka ali skrbi za starejšo osebo. Lahko ga razbremenite nekaterih nalog, ne da bi pričakovali, da boste kaj prejeli v zameno.

Wooden little men holding hands on wooden boards background

Kako?

Ponudite svoj čas. Poiščite priložnosti za gojenje odnosa in posvetite čas sodelavcu. Vesel in nasmejan pozdrav “dobro jutro” je zgolj majhna gesta, ki lahko naredi veliko razliko v razpoloženju ljudi.

Pohvalite trud. Ne gre za to, da bi si karkoli izmislili, temveč da več pozornosti namenite tistim majhnim prispevkom sodelavcev in tako sporočate, da ste jih prepoznali. Prevzemite pobudo in izkoristite sestanek za čestitke oziroma pohvale, napišite e-poštno sporočilo, pohvalite sodelavca med kosilom.

Poudarite osebni vidik. Prepoznajte sodelavčeve dobre lastnosti, ne le tiste, ki so povezane z ekonomskimi koristmi. Sodelavci cenijo iskreno pohvalo in odobravanje svojih sodelavcev.

Platforme, kot je LinkedIn, so lahko koristne, vendar se poskušajte sodelavcem približati tudi bolj neposredno. Mnogim pohvala za dobro opravljeno delo pomeni več, če je izrečena na osebni ravni.

Sam postopek je pomembnejši od rezultata. Sodelavcu sporočite, da ga cenite tudi tedaj, ko ne prispeva neposredno h končnemu rezultatu. To gradi zaupanje v drugega in ga spodbuja, da želi še naprej napredovati.

Razmišljajte o potrebah. Upoštevanje sodelavcev vključuje tudi prepoznavanje njihovih težav in preusmerjanje energije, da bi jim pomagali izboljšati situacijo. Namesto kazanja na napake jim posredujte sporočilo, da ste jim na razpolago, če potrebujejo pomoč.

Zahvaljujte se. Morda je nekdo pred kratkim odpravil težavo z internetom ali pa za vse izpogajal neko ugodnost. Povejte, da ste hvaležni za njegovo gesto.

Vedno postavljajte ljudi na prvo mesto. Preden se začnete pogovarjati o kakšnem poslovnem vprašanju, začnite s pozdravom ali bolj osebnim vprašanjem: Kako si? Kako je tvoja družina? Ali si imel lep konec tedna? Četudi je pogovor kratek, se bo sodelavec počutil bolj sprejetega.

Zapomnite si posebne datume. V koledarju imejte zabeležene datume rojstnih dni svojih sodelavcev in jim čestitajte za njihov dan ali jim ob priliki pripravite presenečenje. Drugi praznični datumi med letom so lahko tudi priložnost, da jih spomnimo, kako zelo jih cenimo ali pa celo prekinemo delovno rutino z vabilom na kavo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.