Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 nasveti sv. Benedikta za vse, ki v pogovoru radi prekinjajo druge

Two Female Friends Enjoying Breakfast At Home Together

Monkey Business Images | Shutterstock

Michael Rennier - objavljeno 12/07/23

Se vam zdi, da med pogovorom s prijateljem zgolj čakate na priročen trenutek, da načnete novo temo po vašem okusu?

Omenjena navada je lahko še posebej obremenjujoča tedaj, ko se pogovarjamo z neznanci ali debatiramo o kakšnem spornem vprašanju. Kaj torej storiti, da bomo bolj pozorni na mnenja in skrbi naših sogovornikov?

1Poslušaj

Sv. Benedikt si je postavil podobno vprašanje, ko je v svojem redu poskušal ustvariti mirno okolje, ki bi pripomoglo k večji koncentraciji in družinskemu duhu velike skupine menihov z raznolikimi značaji, ki so se ob vstopu v samostan soočali z različnimi težavami življenja v skupnosti. S to temo je začel tudi svoja Redovna pravila, ki jih je napisal za sobrate.

Prva beseda v delu se glasi: Poslušaj.

Svetnik piše: “Poslušaj in nagni uho svojega srca.”

Preden začnemo pogovor ali kakršnokoli drugo dejanje, preden odpremo usta ali zavihamo rokave, bi morali poslušati.

Lahko poslušamo druge, od katerih slišimo besede, ki so za nas neprijetne, vendar pomembne. Poslušamo lahko tudi Božji glas in v sebi razmislimo o možni rešitvi situacije, preden sprejmemo prelomno odločitev.

2Prepoznaj ovire

Poslušanje pomeni vzeti si čas, da se odprtega duha popolnoma posvetimo dejavnosti, ki jo sv. Benedikt opisuje kot “nagnitev ušesa srca”.

To pomeni, da moramo zavestno obravnavati ovire, ki se kopičijo okoli nas. Recimo: prav v času pisanja članka poslušam glasbo na računalniku, preverjam telefon, da vidim, ali mi je kdo poslal sporočilo, e-pošto, … Tudi med pogovorom s prijateljem pogosto občutim veliko skušnjavo, da bi diskretno pogledal na zaslon telefona: sem prejel novo sporočilo?

Naša pozornost je raztresena ves čas. To je včasih “lažje”, kot pa se popolnoma osredotočiti na pogovor, v katerem bomo lahko slišali besede, ki nam ne bodo popolnoma všeč, saj nas izpostavijo drugačnemu stališču.

3Odpovej se svojemu egu

V naših srcih lahko gojimo prepričanje, da moramo storiti “po naše”, tudi če nam to ne prinaša oprijemljivih koristi. Zato sv. Benedikt govori o poslušanju s poslušnostjo. V kontekstu meniškega življenja avtor Pravil poudarja pomen poslušanja očeta. Z drugimi besedami, prvi pomemben korak je, da se odrečete svojemu egu.

Ko pozabimo na svoj ego, se lahko z vsem srcem posvetimo drugi osebi, ki si zasluži naše spoštovanje, se nanjo osredotočimo in se ji odpremo. Sv. Benedikt svojim menihom recimo svetuje, naj se pred pomembno odločitvijo posvetujejo z drugimi:

Opat naj skliče celotno skupnost … Vsakdo bi moral biti poklican k svetovanju, saj Gospod pogosto razodeva mlajšemu, kaj je boljše.

Ne obsojajte avtorja ideje. Sv. Benedikt je svetoval, naj prisluhnemo tudi ljudem zunaj skupnosti, pri čemer je opozoril:

Kadar kdo z razumno in ponižno ljubeznijo kaj očita ali predlaga, naj opat pozorno premisli njegove besede, kajti morda ga je Gospod poslal prav v ta namen.

Pozorno poslušanje drugega nam torej lahko pomaga celostno prepoznati naslednji korak v našem življenju.

Ali ne bi bilo dobro za vse nas, da prenehamo govoriti samo o svojih stvareh in pričnemo dialog, ki zahteva poslušanje? Morda nam ne bo uspelo spremeniti razmišljanja drugih, bomo pa morda prvič občutili, kaj pomeni resnično poslušati drugega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
komunikacijaodnosisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.