Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Slovenski podkasti, ki vas lahko kratkočasijo to poletje

Portrait of a young man in bright large headphones listening to music, audiobook by the sea at sunset

Grusho Anna | Shutterstock

Kristina Knez - objavljeno 15/07/23

Podkastov je vedno več tudi v slovenščini. Predstavili bomo nekaj takih, ki vam bodo med počitnicami pomagali živeti zdravo

Verjetno že veste, a vseeno razložimo: podkasti so zvočne vsebine, nekakšne spletne oddaje, ki jih poslušamo na spletu ali pa jih prenesemo na računalnik oziroma telefon in nas lahko spremljajo na sprehodu, med kuhanjem, pospravljanjem, zlaganjem perila …

Podkastov je vedno več tudi v slovenščini. Predstavili bomo nekaj takih, ki vam bodo med počitnicami pomagali živeti zdravo.

1Pozitivna psihologija za boljše življenje

Prvi, ki mu lahko namenite čas, je podkastPozitivna psihologija za boljše življenjeUstvarjalci poskušajo najti odgovor na vprašanje: “Kaj je dobro življenje?” Pozitivna psihologija je mlado področje psihologije, ki v središče postavlja pozitivne in svetle plati človekove osebnosti.

Gostje v podkastu so bili zaenkrat Melita Kuhar, ki je spregovorila o odnosih, Staš Žnidar, ki je govoril o najstnikih, in Aleksander Zadel z Melito Joželj Nose, ki sta se pogovarjala o vrtcu, šoli in karieri.

2Pneuma

Pneuma je podkast, ki ga ustvarja Robert Kralj, sicer filozof, prevajalec in novinar, epizode pa so dolge okrog 20 minut. Na njihovi spletni strani piše: “Na podkastu Pneuma odpiramo in naslavljamo občečloveške teme in vprašanja, osvetljujemo družbene in kulturne fenomene v luči znanstvenih dognanj, opiramo pa se tudi na bogato duhovno, zlasti krščansko izročilo.”

V dosedanjih epizodah so že obravnavali teme, kot so zakonska zveza, molitev očenaš, problem pornografije, govorili so o politični kulturi, spravi, pa o delu kot sodobnem maliku, o spreobrnjenju, o vprašanju, kaj je vera in druge.

3Umetnost lenarjenja

Umetnost lenarjenja je svež podkast enega najbolj znanih zdravnikov pri nas – Davida Zupančiča, mladega infektologa, ki je lani na knjižnem sejmu s knjigo Življenje v sivi coni osvojil laskavi naziv naj knjiga leta 2022.

Podkast je prostor za pogovore in razmišljanja o duševnem zdravju in destigmatizaciji le-tega, o izzivih, stresu in tesnobi, pa o lepotah življenja, o zdravju in bolezni in o vseh krasnih življenjskih naukih, ki nam pomagajo rasti, se razvijati in živeti.

Njegovi gostje so bili Valentina Pugelj, urgentna zdravnica, dr. Vita Štukovnik, klinična psihologinja, ki se ukvarja z motnjami spanja, Nik Škrlec, ki je spregovoril o spominu, miselnih treningih in življenju igralca, ter dr. Borut Škodlar, ki je govoril o duševnem zdravju.

Marsikdaj David nima gosta, tako je sam že spregovoril o čuječnosti in o izzivih na delu v trenutnem zdravstvenem sistemu. Dodana vrednost tega podkasta je v posebni pozornosti, ki jo namenja tudi zelo aktualnim duševnim stiskam.

4Znanost dobrega počutja

Če vas zanimata zdrava prehrana, vadba in občasno modrovanje o življenju in vsakodnevnih temah našega časa, vam svetujem kakšno epizodo podkasta Znanost dobrega počutjaVoditelja sta nutricionist in komunikator znanosti Nenad ter magister športne prehrane in trener Matjaž. Z oddajami želita promovirati in približati znanost ter spodbujati razvoj kritičnega razmišljanja.

5Aidea

Aidea podkast je na slovenski podkast sceni prisoten od leta 2019, ustvarja pa ga Klemen Selakovič. Pravi, da vodi pogovore o idejah. Ima širok nabor gostov, ki obravnavajo vsakovrstne teme, od človekove zavesti, vesolja, drog, naše kulture, drugih verstev, tehnologije, do vprašanj o prihodnosti človeštva.

Gostje v tem podkastu, ki so mi bili še posebej pri srcu, so Miha Mazzini, doc. dr. Drago Jerebic, prof. dr. Urban Kordeš, prof. dr. Marko Pavliha … V okviru podkasta Aidea pa enkrat na mesec posnamejo tudi Dialog, epizodo, v kateri se Klemen pogovarja z Janijem Pravdičem in Andrejem P. Škrabo.

Te epizode priporočam predvsem mladim, ker fantje simpatično sproščeno odpirajo zelo pomembna življenjska vprašanja, ki jih lahko uporabite kot iztočnice v debatah s prijatelji.

6Mladost na kmetiji

Svoj podkast je marca začela snemati tudi Družina – oddaja se imenuje Mladost na kmetiji. Nastaja v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja. Gostje na tem podkastu, ki ga vodita simpatična Kaja in Marko, so mladi kmetje in kmetice, ki s svojimi osebnimi zgodbami poskušajo približati slovensko podeželje.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
duševno zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.