Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 preprostih izrazov, ki vam lahko pomagajo pri vzgoji. Verjetno jih že poznate

Mom and doughter

Pixel-Shot - Shutterstock

José Antonio Méndez - objavljeno 14/07/23

Psihoterapevtka Bernadette Lemoine in strokovnjakinja za komunikacijo Diane de Bodman predstavljata pet vsakodnevnih izrazov, ki imajo zelo pozitiven vzgojni vpliv

Družinski vsakdanjik je poln trenutkov, v katerih lahko znanje o tem, katere besede uporabiti in kako regulirati naša čustva, naredi razliko med srečnim in zagrenjenim življenjem.

Jasnost, iskrenost …

“V vzgoji je ključna uporaba besed, ki so točne, iskrene, ljubeče in s katerimi kažemo na dobro,” pišeta strokovnjakinji v novi knjigi Fraze, ki jim pomagajo rasti.

“Če želimo otroku pomagati pri tem, da se nauči jasnega izražanja in obnašanja v različnih situacijah, morajo biti vzgojitelji, starši in stari starši pozorni in zahtevni do lastnih besed, reakcij in obnašanja. Čeprav sredi vrtinca vsakdanjega življenja to ni lahko,” dodajata.

… in spoštovanje

V svoji knjigi Lemoine in de Bodman poudarjata tudi pomen tako imenovanih “čarobnih besed”. “‘Čarobne besede’ so osnova nepogrešljive dobre izobrazbe, ki mora izvirati iz srca in ne sme ostati zgolj na površini,” pravita.

V to kategorijo umeščata pet vsakodnevnih vljudnostnih fraz, ki pomagajo vzgajati otroke v spoštovanju in gojenju osebnih in poštenih odnosov do drugega, torej v vrednotah, ki bodo močno vplivale na čustveno stabilnost otrok in njihovo dojemanje sveta, velikodušnost, disciplino in odnose.

Pet “čarobnih besed”

  • Dobro jutro, dober dan: “Pozdravljamo na začetku dneva ali ko se z nekom srečamo: vsakič, ko izgovorimo ime neke osebe, prepoznamo njen obstoj in njeno identiteto. Če se ji tudi nasmehnemo ali jo pogledamo v obraz, še toliko bolje!”
  • Hvala: “Zahvaliti se pomeni izraziti zadovoljstvo, ker smo prejeli nekaj, kar nam je manjkalo, saj nihče ni vsemogočen. Potrebujemo drug drugega. Ne pozabite se zahvaliti in izkazati spoštovanja tistim, ki počnejo ‘najbolj samoumevne reči’: praznijo koše za smeti, vzdržujejo javne prostore …”
  • Prošnja: “Pomeni prositi namesto zahtevati. Drugi se lahko svobodno odzove na našo zahtevo, ki postane izjava o naši nezmožnosti, da bi sami zadovoljili vse svoje želje.”
  • Odpuščanje: “Pomeni prepoznati lastno napako, lastno nerodnost, pozabljivost in škodo, ki smo jo lahko povzročili in ki jo bomo po svojih najboljših močeh odpravili.” Strokovnjakinji staršem tudi predlagata, naj se navadijo prositi za odpuščanje tako zakonca kot otrok.
  • Slovo: “Nasvidenje je izraz, ki izraža vljudnost, ker izhaja iz iskrenega odnosa odprtosti do drugih. Ne pozabite, da se otroci obnašajo kot odrasli, zato poskrbite za ton, ki ga uporabljate, svoj način govora …”

Ključna odločnost, smisel za humor

Lemoine in de Bodman v knjigi predstavljata tudi konkretne situacije, v katerih lahko otroku predstavimo koncepte spoštovanja: “Naučite ga odstopiti prostor starejši osebi, ki vstopi v avtobus, vstati in pozdraviti obiskovalce, umakniti se drugemu, pustiti drugemu končati pogovor brez prekinjanja, se zahvaliti družini in prijateljem za darila, spodbujati, naj prevzame pobudo in naredi majhne usluge, kot so praznjenje prtljažnika avtomobila, pomoč pri prenašanju težjih stvari itd.”

Pri vzgoji sta ključni dve sestavini, poudarjata: odločnost in smisel za humor. Ob tem navajata primera: “Počakaj, da imajo vsi hrano na krožniku.” “Sem postal neviden? Nihče me ni pozdravil …”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.