Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če avtor Spidermana ne bi verjel v svojo idejo, ta nikoli ne bi obstajal

Foto.png

Featureflash Photo Agency | Shutterstock; Lia Koltyrina | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 07/01/22

Stan Lee pripoveduje o tem, kako je skoraj obupal nad svojo idejo

Stan Lee je sedaj že pokojni avtor mnogih stripov in zgodb o superjunakih, najbolj znan pa je kot avtor dobro poznanega Spidermana.

Ob nekem dogodku se je odločil spregovoriti o tem, kako je dobil idejo za ta lik in kako ga je njegov založnik zavrnil. Stan Lee je želel s tem pokazati, kako pomembno je, da v življenju vztrajamo, verjamemo vase in počnemo to, kar si želimo.

Od odlične ideje …

Tako je opisal, kako je prišel na idejo, da bo ustvaril ravno Spidermana (Človek pajek). Založnik mu je namreč naročil, naj ustvari novega superjunaka:

“Najpomembnejša stvar pri superjunaku je njegova posebna moč. Ko imaš idejo za to, vse ostalo pride zraven. Zato sem pomislil: ‘Kakšno moč bom dal novemu liku?’ In videl sem muho, ki je plezala po steni. Rekel sem si: ‘Če bi lahko ustvaril superjunaka, ki bi lahko plezal po stenah, bi bilo super.’ Nato sem potreboval ime: Fly-Man, Mosquito-Man, prišel sem do imena Spiderman. Slišalo se je dramatično. Imel sem junaka, njegovo moč in ime. Samo za zabavo sem pomislil, da bi mu dal osebne težave in da bi ga ustvaril kot najstnika, saj do takrat nisem poznal nobenega najstniškega superjunaka.”

… do razočaranja

Ponosno je odhitel do založnika in mu povedal za svojo idejo, ta pa se je odzval povsem nasprotno:

“Stan, to je najslabša ideja, kar sem jih kadarkoli slišal. Kot prvo, ljudje sovražijo pajke, zato junaku ne moreš dati imena Spiderman (Človek pajek, op. p.). Želiš, da bi bil najstnik?! Najstniki so lahko le stranski liki. In rad bi, da ima osebne težave? Stan, ali sploh veš, kaj je superjunak? Superjunaki nimajo osebnih težav.”

Stan Lee se je razočaran vrnil domov, vendar svoje ideje ni mogel spraviti iz misli. V tistem času so se odločili, da bodo prenehali z izdajanjem neke revije, ki se ni dobro prodajala. Ker revije ni nihče več bral in je bilo vseeno, kaj dajo v zadnjo številko, se je odločil, da vanjo umesti Spidermana, da bi lahko nanj pozabil.

Treba je vztrajati

Mesec pozneje so dobili podatke o prodaji revije. Tega dne se avtor dobro spominja: “Založnik je pridrvel v mojo pisarno: ‘Stan, Stan, se spomniš tistega junaka Spidermana, ki je bil OBEMA tako zelo všeč? Narediva ga v obliki nadaljevanj!’

Svoj govor je sklenil s pomembnim naukom:

“Če imate idejo, za katero iskreno mislite, da je dobra, ne dovolite, da bi vas nekdo prepričal nasprotno. To ne pomeni, da bo vsaka domislica, ki vam pride na pamet, genialna. Pa vendar, če je to nekaj, za kar čutite, da je dobro, nekaj, kar želite narediti, kar vam nekaj pomeni, poskusite to narediti. Menim, da lahko narediš najboljše delo samo takrat, ko delaš, kar želiš početi. In če to počneš na način, za katerega sam misliš, da je najboljši. Naredi to. Naredi najbolje, kot znaš. Ne izmikaj se. Karkoli počneš, potrudi se, kot najboljše znaš. Hvaležen boš, da si se potrudil.”

Celoten govor (v angleščini) si lahko ogledate tukaj:

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.