Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Učinkovito zdravilo za dobro počutje: Bi ga preizkusili?

LAVENDER

fotosaga | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 22/02/21

Kaj bi rekli, če bi izvedeli za zdravilo, ki bi izboljšalo vaš spomin, počutje, znižalo tveganje za nastanek nekaterih bolezni, ki so povezane z možgani? To zdravilo v resnici vsi poznamo

Wendy Suzuki, strokovnjakinja na področju nevroznanosti in psihologije z newyorške univerze, preučuje dolgotrajni spomin in tiste dele možganov, ki so za to odgovorni. Suzuki ugotavlja, zakaj in kako se nekateri prelomni trenutki v življenju, kot so prvi poljub ali zaroka, za vedno vtisnejo v naš spomin.

Kot številni drugi znanstveniki se je tudi sama ujela v past pretiranega raziskovanja in pri tem nekoliko zanemarila svoje fizično zdravje in ni dovolj skrbela za gibanje. S kolegi se je odpravila na veslaški izlet in takrat ugotovila, da ji močno primanjkuje moči in vzdržljivosti. Začela se je zavedati, da je s seboj precej nezadovoljna.

Več gibanja, boljše počutje

Ker ni hotela priznati poraza in obupati, se je odločila, da to spremeni. Preučila je ogromno literature in se obenem zaposlila s športom. Po vsakem treningu je pri sebi opazila neko pozitivno spremembo, začela se je bolje počutiti. Po tej ugotovitvi je začela dejavno raziskovati vplive telesne aktivnosti na možgane.

Ugotovila je, da je telesna aktivnost ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za svoje zdravje, saj ima mnogo pozitivnih učinkov na naše fizično in tudi duševno zdravje.

Wendy Suzuki

Kateri so torej pozitivni učinki telesne aktivnosti? Ima takojšen učinek na naše počutje, saj se po vadbi sproščajo t. i. hormoni sreče. Prav njihova sprostitev med drugim olajša simptome klinične depresije. Redna telesna aktivnost tvori nove možganske celice v hipokampusu, ki je odgovoren za dolgoročni spomin.

Odrasli posamezniki brez redne aktivnosti na letni ravni izgubijo približno odstotek velikosti hipokampusa. Zakaj je to pomembno? Ker je hipokampus področje, ki je zelo občutljivo za razvoj nekaterih bolezni. Z aktivnostjo jih sicer res ne moremo preprečiti ali povsem ustaviti, vendar pa bomo lahko napredek teh bolezni zelo upočasnili.

Pozitivni učinki redne telovadbe so torej:

  1. izboljšanje razpoloženja,
  2. povečanje sposobnosti logičnega mišljenja,
  3. povečanje pozornosti,
  4. izboljšanje dolgoročnega spomina,
  5. zmanjševanje stresa,
  6. povečanje samozavesti,
  7. več energije in motivacije …
WEB 3 run-shutterstock_251032747

Preveč sedimo

Vse to je še toliko bolj pomembno danes, ko veliko sedimo in nam življenje narekuje veliko aktivnosti, od katerih je malo takih, ki vključujejo zdravo gibanje telesa.

Tu si morda rečemo: “Kaj pa je minimum, da lahko dobimo vse te pozitivne učinke? A to potem pomeni, da moramo vsi postati ‘body builderji’, da bomo dosegli čim več pozitivnih učinkov telovadbe?”

Seveda ne. Raziskave priporočajo 3 do 4-krat tedensko po pol ure. Zaželene so predvsem aerobne aktivnosti, kot so tek, sprehod, hitra hoja. Torej vse aktivnosti, pri katerih se vsaj malo poviša srčni utrip. Morda se zdi veliko, vendar se vsak dan pojavljajo priložnosti za gibanje.

Kot rečeno je lahko dovolj že, da gremo na polurni sprehod, na bližnji hrib ali pa se odločimo, da se bomo v trgovino ali po opravkih namesto z avtom odpravili peš ali s kolesom. Tudi aktivno pospravljanje po hiši je lahko dobra telovadba.

Seveda pa je nekaj razumeti v teoriji, nekaj drugega pa je to narediti v praksi. Zato le naredimo kakšno kratko vajo ali pa pojdimo na svež zrak! Začnemo lahko počasi in z majhnimi spremembami. Gotovo nam bo dobro delo.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.