Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako si predstavljam 12 sadov Svetega Duha

KIM JEST DUCH ŚWIĘTY

Stefano_Valeri | Shutterstock

Tom Hoopes - objavljeno 28/05/23

Katekizem pravi, da nam jih Sveti Duh daje kot "prve sadove večne slave" – torej so dobesedno začetek nebes, ki jih doživljamo na zemlji

O Svetem Duhu premišljujem na poseben način zaradi njegove nepogrešljive vloge, da me oblikuje po Jezusu Kristusu, kar je, kot razumem, smisel našega življenja.

V zadnjem času sem se še posebej osredinil na sadove Svetega Duha, ki so po mojem mnenju odlični izrazi tega, kar si resnično želim in potrebujem v svojem življenju. Katekizem pravi, da nam jih Sveti Duh daje kot “prve sadove večne slave” – torej so dobesedno začetek nebes, ki jih doživljamo na zemlji.

Našteva jih 12. Da bi si jih zapomnil, si jih predstavljal in jih posnemal, jih v skupinah po tri povezujem s svojimi otroki.

Dva izmed mojih otrok sta čudovita primera “ljubezni, miru in veselja”, prvih treh sadov Svetega Duha.

Imam dve hčeri, ki sta že od nekdaj ljubeči, vedno pripravljeni pomagati; vedno sta nad družinskimi trenji; ter veseli, vedno pripravljeni spodbujati in podpirati druge.

Ena od njiju je želela delati za letalsko družbo na letališču, zavedajoč se, da bo znala ohraniti mirno kri, ko bo imela opravka z razburjenimi, razdraženimi strankami. Druga začenja z delom v zdravstvu, kjer bo gotovo počela to, kar je delala za nas: razsvetljevala slabe dneve in drugim krepila moči.

Hčerki sta moji podobi “ljubezni, miru in veselja”. In kdo je vaša? Lahko je kdorkoli iz vaše družine – ali pa najljubši svetnik, recimo sveti Janez Pavel II., ki je v spor hladne vojne vnašal ljubezen, mir in veselje.

Ko pomislim na “potrpežljivost, blagost in dobrotljivost”, si predstavljam druga dva od svojih otrok.

Ena je z velikim dostojanstvom prenesla že marsikaj in zna z milostjo sprejeti tisto, česar ne more spremeniti. Na kritiko se ne odziva s kritiko in če se pogovor obrne v negativno smer, v njem ne sodeluje.

shutterstock_675368233.jpg
Preberite še:Sveti Duh preseneča

Predstavljam si tudi enega od svojih sinov: vedno poskuša povezovati svoje brate, na jezno besedo se vedno odzove prijazno in je vedno na strani tistega, kar je najboljše za druge.

Kdo pa je vaš zgled potrpežljivosti, blagosti in dobrotljivosti? Mati Terezija je odlična kandidatka. Nikoli ni bila samozadovoljna, pač pa vedno potrpežljiva; daleč od tega, da bi bila vsiljiva, ampak vedno prijazna; nikoli ni bila “pridkana”, ampak vedno dobra.

Moj zgled “dobrohotnosti, krotkosti in zvestobe” je spet ena od hčera.

V šoli je bila vedno tista, ki je postorila vse naloge, ki jih je bilo treba opraviti; bila je dovolj skromna, da se je lahko družila z različnimi skupinami ljudi; in bila je tako predana, da si vedel: delo bo opravljeno, če se ga je lotila ona.

Te kreposti so bile še posebej očitne, ko se je moja družina soočila s težkim zdravstvenim položajem. Velikodušno je darovala svoj čas, s pravim vedenjem je pomirila strašljive okoliščine, nato pa se je vedno znova vračala v bolnišnico, da bi pomagala, znova in znova … Vidim, da njena najmlajša brata zdaj stopata po njenih stopinjah.

Če v svojem življenju ne poznate nikogar, ki bi ustrezal tem lastnostim, pa se z “dobrohotnostjo, krotkostjo in zvestobo” lahko ponašajo številni svetniki. Pri tem imam v mislih duhovnika Emila Kapauna, ki se je razdajal za svojo čredo, svojim vojnim sojetnikom nudil vse, kar bi jim utrdilo upanje – šale, molitev ali predmet, ki ga je kje izbrskal — in se kljub temi in mrazu večkrat vračal mednje.

Zadnja trojka je “skromnost, vzdržnost in čistost”.

Pri tem pomislim na dva različna sinova, ki sta se posvetila pomoči svojim bratom in drugim mladim moškim, da bi spoznali sami sebe, se ukrotili in se posvetili tistemu, kar je najboljše v drugih ljudeh.

Eden si iskreno in z vsem srcem prizadeva za posvečeno življenje, drugi pa sošolcem predava o teologiji telesa in se nato z njimi druži pri večerji, posvečeni razpravam o pristni moškosti.

Med svetniki, ki ustrezajo tem lastnostim, sta seveda tudi sveti Jožef in Devica Marija. Oba pa vam lahko predstavljata zgled vseh 12 sadov Svetega Duha.

Koga poznate, ki vam kaže pomen sadov Svetega Duha?

Če to ni družinski član, je morda kakšen svetnik. Če ni svetnik, je lahko najljubši književni ali filmski lik. Vsi smo bili blagoslovljeni z znamenji Svetega Duha v svojih življenjih, znamenji, ki jih lahko vidimo, cenimo in posnemamo.

Moja molitev gre takole: “Gospod, pomagaj mi, da se od svojih otrok naučim biti bolj podoben Tebi, po moči Tvojega Svetega Duha.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.