Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zdravniki so ga že razglasili za mrtvega, toda njegova mama se je zatekla k molitvi in zgodil se je čudež

Sammy Berko story

Zajem zaslona | Youtube

Urška Kolenc - objavljeno 19/05/23

16-letnik je med plezanjem doživel srčni zastoj

Do dne, ko se je zgodila nesreča, je bil 16-letni Sammy Berko zdrav mladenič, ki se je ukvarjal s športom in gojil navdušenje do igranja bobnov in klaviatur.

Nekega januarskega dne se je s prijatelji odpravil v plezalni center, kjer je po osvojenem vrhu stene še pozvonil na zvonec, nato pa mu je nenadoma zastalo srce. Prisotni so ga previdno spustili do tal in ga takoj začeli oživljati.

Oče ni imel dobrega občutka

Sammyjeva mama Jennifer in njen mož Craig sta malo po tistem prejela telefonski klic, da njunega sina oživljajo. Grozljiva novica je bila za par še toliko hujša, saj sta podobno tragedijo doživela pred tremi leti, ko se je njunemu sinu Frankieju po epileptičnem napadu ustavilo srce in je umrl.

Takoj sta se odpeljala na kraj dogodka, kjer sta lahko le nemočno opazovala osebje in reševalce, ki so si prizadevali rešiti Sammyjevo življenje. Nekajkrat jim je uspelo, da mu je srce spet začelo biti in se na grozo vseh spet ustavilo.

V bolnišnici so nadaljevali z oživljanjem. Craig je kot nekdanji gasilec vedel, da sinu ne kaže dobro. “Upal sem, da se bo kar naenkrat zbudil, kot v filmih,” se spominja. “V moji glavi so se odvijali podobni prizori izpred nekaj let, ki sva jih prestajala ob drugem sinu. Nisem imel dobrega občutka. Predolgo je trajalo.”

Prejela najhujšo novico, nato pa …

Po dveh urah naporov so zdravniki Jennifer in Craigu sporočili tragično novico. “Pogledali so naju in rekli: ‘Zelo nam je žal, ampak ni ga več,'” se spominja Jennifer. Spodbudili so ju, naj se gresta poslovit od svojega sina.

Ob Sammyjevi postelji je mama sinu še enkrat povedala, kako zelo ga ima rada in kako ji je žal, da njegovo reševanje ni bilo uspešno. “Ko sem začela moliti, je mož nenadoma rekel: ‘O moj Bog, premika se.'” Mamina molitev je sina vrnila v življenje!

Šokirano tudi zdravstveno osebje

“Res je dobesedno prešel iz smrti nazaj v življenje,” je prepričana tudi Sammyjeva zdravnica Stacy Hall, ki nikoli prej ni doživela česa podobnega.

Tudi drugi zdravniki in medicinske sestre so bili presenečeni. Vedeli so, da so bili priča nečemu neverjetnemu. “Gre za profesionalce, ki to počnejo vse življenje, ki so videli najhujše od najhujšega. Vsak od njih je pristopil do nas in dejal, da česa takega še ni videl. Nikoli še niso nekoga razglasili za mrtvega in je oživel pet minut pozneje,” je pojasnila Jennifer, ki je izjemno hvaležna za ta čudež.

“Zame je Sammyjev primer čudež”

Sammy je bil dolgo brez kisika, zato ga čaka še dolgo okrevanje. Dogodkov usodnega dne se ne spominja. Medtem ko se znova uči hoditi in krepi svojo moč, ostaja optimističen in še naprej preseneča zdravniško ekipo. “Pri dolgotrajnem oživljanju so običajno opazne zelo hude poškodbe možganov,” je dejala dr. Hallova. “Zame je Sammyjev primer čudež.”

Sammyjev nenaden srčni zastoj je bil tudi razlog, da so zdravniki zopet vzeli pod drobnogled primer njegovega brata Frankieja, ki je po epileptičnem napadu umrl zaradi zastoja srca. Po testiranju so zdravniki Sammyju in Jennifer diagnosticirali redko genetsko bolezen kateholaminergično polimorfno ventrikularno tahikardijo, ki vpliva tudi na srce in povzroča neredni srčni ritem.

Tags:
preizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.