Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 načini za večjo prisotnost Svetega Duha v nas

shutterstock_519610930.jpg

aslysun | Shutterstock

Edifa - objavljeno 31/07/22

Te štiri preproste drže nam pomagajo razumeti pravi namen krščanskega življenja

Ob neki priliki so apostoli prosili Jezusa: “Gospod, okrepi našo vero.” Jezus jim je odgovoril s podobo gorčičnega semena. Tudi mi si morda želimo večjo mero Svetega Duha, da bi dosegli velike stvari, vendar se najprej spomnimo, da je Sveti Duh ena od treh oseb Svete Trojice, čeprav se izraža brez osebnega obraza.

Ko nam je Sveti Duh dan, je dan osebno, brez mere in v celoti. To je radikalen in popoln dar, ki učinkovito odraža popolno ljubezen Očeta in Sina do nas.

Vprašanje je, na katerem področju našega življenja želi Sveti Duh delovati. Čeprav lahko tako kot sveti Pavel rečemo: “Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni,” (Gal 2,20), se ne smemo nikoli nehati čuditi tej veliki resničnosti.

1Prepričajmo se, da je naša duša pripravljena sprejeti Svetega Duha

Najprej moramo poskrbeti za bivališče Svetega Duha, saj se ta želi izkazati za “sladkega gosta”, če povzamemo besede binkoštnega praznika. Ali je hotel, ki predstavlja našo dušo, pripravljen sprejeti gosta, ki trka na njegova vrata?

Če namreč postanemo dobri gospodarji svojih duš, pripravljeni sprejeti gosta, ki je Sveti Duh, bo ta prihod spremenil naša življenja.

2Prepoznajmo greh v našem življenju in prosimo za odpuščanje

Za urejeno bivališče Svetega Duha je potrebno naše sodelovanje. Spraviti bivališče v red pomeni prepoznati greh v našem življenju in prositi Boga za odpuščanje.

3Živeti skozi dejanja dobrodelnosti in dobrohotnosti

Zaradi tega je naša duša bolj prijetna. Nismo namreč pripravljeni odpreti vrat, če nismo pomirjeni s tem, kar počnemo, in ne priskočimo na pomoč drugim.

4Ne pozabimo na vsakodnevno molitev

Z vsakodnevno molitvijo kličemo k Bogu: “Pridi, pridi k nam, suvereni Tolažnik!” Povečati moramo svojo željo, da bi ga sprejeli, in krepiti svojo sposobnost, da bi prepoznali njegove korake in slišali, kako trka na vrata naše duše. Sveti Serafim Sarovski, veliki ruski mistik, govori o želji po Duhu kot o zmagi:

“Pravi cilj našega krščanskega življenja je pridobiti Božjega Duha, molitev, bdenje, post, miloščina in druga krepostna dejanja v imenu Jezusa Kristusa pa so le sredstva za njegovo pridobitev. Sveti Duh želi delovati v vsakem človeku dobre volje, ki si želi, da bi njegova duša postala prijetno bivališče za nadnaravno Božje življenje. Naredite prostor za Duha in vaše veselje bo neizmerno.”

Avtor prispevka je oče Marc Fassier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.