Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Sledite trem nasvetom Svetega Duha za dobro življenje

joie

© Roman Kosolapov - Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 25/01/22

Papež Frančišek: "Sveti Duh nas spominja na milost sedanjosti. Za nas ni boljšega od sedanjega trenutka, saj gre za edinstven in neponovljiv čas, ko lahko delamo dobro"

Da bi imeli boljše življenje, poskusite upoštevati tri nasvete, ki nam jih ponuja Sveti Duh. Nanje nas spominja tudi papež Frančišek v svojih javnih nastopih.

O njih poroča v novi knjigi Dobro življenje. Čudež si, ki je svojevrstno povabilo, da v katerikoli starosti živite zdravo in dobro življenje.

Prvi nasvet: živite v sedanjosti

Prvi nasvet Svetega Duha je: “Živi v sedanjosti.” Ne preteklost ali prihodnost, ampak sedanjost. Sveti Duh daje namreč poudarek sedanjosti, saj imamo na drugi strani hitro lahko skušnjavo, da bi nas ohromila grenkoba in nostalgija preteklosti ali pa da bi se osredotočili na negotovost jutrišnjega dne in se pustili ustrahovati strahovom prihodnosti.

Prav zato nas Sveti Duh spominja na milost sedanjosti. Za nas ni boljšega časa, kot je ta, v katerem smo, saj gre za edinstven in neponovljiv trenutek, ko lahko delamo dobro in ko življenje lahko postane dar. Živimo v sedanjosti!

Drugi nasvet: iščite skupnost

Sveti Duh svetuje tudi: “Iščite skupnost” in ne le vsakega posameznika. Duh namreč ne oblikuje zaprtih posameznikov, ampak nas kot Cerkev utemeljuje v večplastni raznolikosti, hkrati pa enotnosti. S tem potrjuje primat skupnosti.

Sveti Duh raje deluje v skupnosti in na ta način v naša življenja prinaša novosti. Poglejmo samo apostole, ki so bili zelo različni. Med njimi sta bila na primer Matej, ki je bil cestninar in je sodeloval z Rimljani, in Simon, ki jim je zelo nasprotoval. Šlo je za zelo nasprotna politična stališča, različne poglede na svet. Ko pa prejmejo Duha, se naučijo, da ne smejo dati prednosti svojemu osebnemu stališču, temveč razodetju Boga skozi njihovo skupnost.

Niti desno niti levo

Če poslušamo Duha, se ne bomo osredotočali na različne ideološke delitve. Če bi bili to kriteriji, bi pomenilo, da smo v Cerkvi pozabili na Duha. On si namreč prizadeva za enotnost in harmonijo v raznolikosti. Pokaže nam različne dele istega telesa, brate in sestre med nami. Iščimo skupaj! Sovražnik namreč želi, da se naša raznolikost spremeni v nasprotovanje, zato raznolikost poskuša spreminjati v ideologijo. Reči ne ideologijam pomeni reči da skupnosti.

Tretji nasvet: predse postavite Boga

Za konec še tretji in morda najbolj pomemben nasvet: “Postavi Boga na lestvici pred sebe.” To je odločilen korak v duhovnem življenju, saj damo na stran svoje zasluge in naše uspehe ter na prvo mesto v naša življenja postavimo Boga. Sveti Duh potrjuje prvenstvo milosti. Le če se sami ponižamo, pustimo prostor za Gospoda, da lahko deluje v našem življenju. Šele ko se mu predamo, najdemo sami sebe. Samo če smo ubogi v duhu, postanemo bogati v Svetem Duhu. Enako velja tudi za Cerkev.

Z lastnimi močmi ne rešujemo niti drugega niti sebe. Če so na prvem mestu naši projekti, naši cilji in naši načrti, ne bomo želi pravih sadov.

Ideologije, ki ločujejo

Cerkev je Božja stvaritev, a je tudi človeška. Cerkev je tempelj Svetega Duha, Jezus pa je na svet prinesel ogenj tega Duha na zemljo. Cerkev se preoblikuje z odpuščanjem, z močjo molitve, z veseljem poslanstva in z razorožitveno lepoto uboštva. Postavimo Boga na prvo mesto!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.