Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preveč prostega časa vam lahko škodi

WOMAN, BORED,

Zwiebackesser | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 16/11/21

Študije kažejo, da se je dobro izogibati presežku prostega časa, saj ta ni dober za splošno počutje

Kolikokrat ste pomislili, da bi ves dan ostali na kavču? Tisti dnevi, za katere vemo, da nas čaka tisoč stvari, nas spomnijo, da je prosti čas nujen, da si zbistrimo misli in se spočijemo. Kljub temu, da je to res, pa nove študije kažejo, da če s prostim časom pretiravamo, to ni več zdravo za nas.

Navajeni smo poslušati pritoževanje prijateljev ali družinskih članov, da smo zelo zaposleni in nikoli za nič nimamo časa, a imeti več časa ne pomeni vedno, da smo srečnejši. Raziskava, ki jo je objavilo ameriško združenje za psihologijo, kaže, da se lahko preveč prostega časa izkaže celo za škodljivega.

Prosti čas je dobrina, ki jo vsi potrebujemo. Lajša stres, človeka osvobaja po napornih urnikih ali o razmišljanju le o eni stvari. A s povečanjem prostega časa lahko kaj hitro presežemo mejo, preveč prostega časa pa nas naredi bolj lene, nam jemlje motivacijo ali povzroča stres.

Enako škodljivo kot ne imeti prostega časa

Journal of Personality and Social Psychology je objavil študijo, ki navaja, da je za človeka preveč prostega časa prav tako škodljivo kot imeti premalo prostega časa. Glede na študijo je več kot pet ur prostega časa na dan tisto, kar ljudi postavlja v situacijo, ko se začnejo počutiti, da niso produktivni ali da njihovo življenje nima namena, vsak dan pa postane enak.

Res je, da je prosti čas v različnih državah mogoče različno ovrednotiti, a ugotovitve kažejo, da so ljudje na splošno srečnejši, ko svoj prosti čas porabijo zmerno in najdejo vmesno točko v življenju, med delom in koristno izkoriščenim prostim časom.

Na začetku pandemije se je zdelo zelo privlačno, da lahko počivamo ali preživimo več časa doma, a ko se je to obdobje podaljševalo, je takšna situacija za mnoge postala pravi izziv pravilnega upravljanja časa.

Nedvomno je stanje, ki ga je povzročil covid-19, povzročilo neravnovesje, ki povzroča več tveganj, povezanih s pomanjkanjem aktivnosti sredi večje izolacije. V tem smislu so najbolj ranljivi starejši ali tisti, ki so bili na čakanju na delo.

Torej, če ste se pred kratkim upokojili, postali brezposelni, morda niste prepričani, kaj storiti s svojimi praznimi dnevi, ali pa se počutite, kot da ste že presegli zdravo omejitev prostega časa, vam lahko ti koristni nasveti pomagajo usmeriti svojo energijo in optimizirati svoj prosti čas ter na ta način izboljšati svoje počutje.

Dobro izbirajte svoje dejavnosti

Ko ljudje čutijo, da je njihov čas dobro porabljen, se počutijo bolje. Pomen produktivnosti v življenju je pri vseh ljudeh različen. Za nekatere je takšen čas ležanje na plaži in opazovanje valov med razmišljanjem, za druge pa prostovoljno delo ali obnova hiše.

Če opazite, da imate presežek prostega časa, se je dobro pripraviti na nekaj novega, kot je obuditev pozabljenega hobija, obisk telovadnice, vožnja s kolesom, učenje jezika, posvetitev pisanju ali oblikovanju. Z vključevanjem novih dejavnosti je mogoče veliko narediti in prispevati, tudi če jih ne spremljajo finančna plačila.

Poiščite druge ljudi

Preživeti prosti čas sam ni enako kot z drugimi ljudmi. Skupni trenutki so lahko zelo pomembni. Bolj verjetno je, da se boste počutili srečni, če boste del družbenih dejavnosti. Na neki točki v življenju se moramo vsi povezati z drugimi in čutiti, da nismo sami. Takrat je pravi čas, da se povežete ali znova začnete preživljati čas s tistimi, ki jih imate radi.

Ko ljudje preživljajo svoj prosti čas skupaj, imajo priložnost poiskati pomoč, spodbudo in celo najti nove ideje, da lahko zaženejo svoje projekte ali potrebe, ki jim omogočajo, da svoj prosti čas usmerjajo s pozitivnim razmišljanjem. Obkrožite se z ljudmi, ki so navdušeni nad življenjem, ki prenašajo dobro energijo ali navdihujejo.

Poiščite smisel v tem, kar počnete

Ena od težav je, ko se na prosti čas gleda kot na čas, ki ni dobro porabljen ali celo vržen stran. Na tak način se raven stresa in tesnobe dvigne. Ne gre samo za kvantiteto prostega časa, saj se enako razmišljanje pojavlja tudi pri ljudeh, ki imajo omejen čas. Ko začutijo, da so ga izgubili, začutijo frustracijo na način objokovanja, da proč vrženega časa ni več mogoče povrniti.

Prosti čas je zagotovo čas, ki lahko izboljša kakovost življenja ljudi. Razumeti moramo pomen prostega časa. Tako kot vsak trenutek sedanjosti skriva priložnost, da narediš nekaj dobrega, ima življenje različne faze in v vsaki je skrit namen. Morate se potruditi, da ga najdete tudi v tako preprostih stvareh, kot je dviganje nog za izboljšanje krvnega obtoka.

Bodite pozorni na to, kako porabljate svoj čas

Ena od odličnih stvari, ki jih ponuja prosti čas, je možnost, da ocenite, kaj je pomembno. Ključno je imeti urnik, ki ima dobro nastavljene omejitve in močan občutek za prednostne naloge.

Naredite seznam vsega, kar bi lahko zahtevalo vaš čas na vaš povprečen dan, in poglejte, katere naloge bi lahko opravili in katere opustili. Ena ura pred televizijo je lahko zdrava, štiri pa zagotovo niso. Nastavite si omejitve in čas, ki ostane, napolnite z drugo dejavnostjo.

Vedeti moramo, kaj nas veseli, in občasno obnoviti to zavedanje na način, da kritično pregledamo svoje dejavnosti in odločitve, ter ugotoviti, kaj resnično prispeva k osebni sreči in sreči tistih, ki nas obkrožajo. Dobro preživet prosti čas je lahko čudovit vir ustvarjalnosti in motor delovanja, ki nas pripravi na drugo službo ali kariero.

Uporabite dnevnik, koledar ali dnevne sezname

Vzemite svoj prosti čas resno, kot da ste na delu. Če samo vstanete iz postelje in najprej pogledate v mobilni telefon, lahko na njem izgubite ure in ure. Investirajte v vaš dnevni red in uporabljajte koledar. Načrtujte, da se boste srečali z nekom na kosilu, ali pa da boste šli skupaj na sprehod v soboto zjutraj.

Načrtujte svoj mesec, teden in dneve glede na cilje, ki jih želite doseči. Dnevne sezname lahko sestavite večer prej, vključno z odmori za kavo, kratkimi sprehodi ali sporočili prijateljem ob njihovih posebnih dneh. Poskrbite, da imate vsak dan napisan načrt. Na koncu dneva se boste počutili, kot da ste bili ves čas zaposleni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.