Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se dogaja v naših možganih, če se nikoli ne dolgočasimo?

FED UP

stockfour | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 21/08/20

Znanost pravi, da se najboljše ideje rodijo takrat, ko nam je dolgčas

Da tehnologija resnično spreminja človeštvo, ni nobenega dvoma. In prav zaradi tehnologije obstaja velika verjetnost, da bomo izgubili eno izmed zelo pomembnih človeških čustev – dolgočasje. S pomočjo tehnologije smo namreč vedno lahko na nekaj osredotočeni, s tem pa našim možganom onemogočamo, da bi enostavno malo “vandrali” po svoje.

Čeprav se pogosto pritožujemo nad tem, da nič pametnega ne delamo ali da vedno delamo eno in isto, to ni nujno nekaj slabega. Ko namreč počnemo enostavne stvari in nam je dolgčas, so naši možgani v resnici zelo zaposleni in nevroznanost ob tem pojasnjuje, da ima to številne prednosti.

Do najboljših idej lahko pridemo že, ko zgolj zlagamo perilo, pomivamo posodo ali pa celo ne delamo nič. Ko je namreč telo na avtopilotu, začnejo možgani tvoriti nevronske povezave, ki povezujejo ideje in rešujejo težave.


SPIRALA ZMĘCZENIA

Preberite še:
Želim si, da bi mi bilo (pogosteje) dolgčas

Odprite vrata dolgčasu

Dolgočasje je pomembno in zdravo občutje, ki ga ima lahko človek. Težava je v tem, ker danes enostavno ljudje nimajo časa, da bi si ga vzeli za to, da bi jim bilo dolgčas.

Ves dan samo hitimo, delamo, razvijamo večopravilnost, da bi le lahko naredili več stvari hkrati, zato da bi se počutili, kot da nekam napredujemo. V vse skupaj smo vključili še naše pametne naprave, ki jih uporabljamo praktično pri vsaki dejavnosti.

Zato bi zavestno morali odpreti vrata dolgčasu. Ko ste na poti v službo, ne počnite nič drugega in dovolite vašim mislim, da odplavajo (če ste v avtu kot voznik, se seveda osredotočite na cesto!). Takrat se vaši možgani zaženejo in med drugim vključijo t. i. avtobiografsko načrtovanje. To pomeni, da se ozrejo na življenje, se osredotočijo na lepe trenutke, ustvarijo neko osebno pripoved, nato pa si zastavijo cilje in določijo, katere korake je treba narediti, da bi jih dosegli.


TWÓJ CZAS NA LAS

Preberite še:
Družinsko življenje sredi gozda: “Pri nas ni nikoli dolgčas”

Prekinite začarani krog

Še ena težava stalne zaposlenosti je v tem, da na koncu menimo, da se sproščamo s tem, ko preverjamo elektronsko pošto ali Facebook račun, ob tem pa se niti ne zavedamo, da smo postali sužnji v začaranem krogu in da smo popolnoma odvisni od virtualnega sveta.

Če želimo ohraniti našo ustvarjalnost, moramo ta krog prekiniti. To ne pomeni, da bi se učili živeti brez tehnologije, ker je to nemogoče, pač pa da bi skušali omejiti njeno uporabo na način, da bi imeli dovolj časa tudi za to, da bi se naši možgani lahko malo odklopili in bili svobodni.

Ko boste naslednjič želeli narediti malo premora med delovnim časom, ne glejte v ekran, pač pa skozi okno, ob tem pa se zavedajte, da ste veliko bolj produktivni in kreativni, kot je videti. Morda vam bo ta občutek sprva čuden in nenavaden, a dolgčas vas zares lahko pripelje do briljantne ideje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MULTITASKING

Preberite še:
Skriti davek mam, ki ostanejo doma z otroki


ANDREJA URH

Preberite še:
Andrejina najtežja preizkušnja je bila izgorelost. “Naučila sem se reči ne”


JESUS BOAT

Preberite še:
To je “Jezusov čoln”, arheološki zaklad iz Genezareškega jezera

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.