Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To je razlog, zakaj nas poležavanje pred televizorjem ne sprosti

ODPOCZYNEK

ArturVerkhovetskiy | DepositPhotos

Małgorzata Rybak - objavljeno 13/05/20

Ko boste naslednjič oklevali med poležavanjem na kavču ali sprehodom, razmislite o naslednjem

Kvalitetno preživet prosti čas zadovolji številne pomembne potrebe, saj nam povrne energijo, ki jo izgubimo med delom in skrbmi. Avtorica Emily Nagosky v knjigi Izgorelost navaja, da moramo kar 40 odstotkov dneva preživeti v čim večjem stanju sproščenosti. Ob osemurnem kvalitetnem spancu dnevno to pomeni, da potrebujemo še dve uri brez stresa dnevno. Če si tega stanja sproščenosti in veselja ne privoščimo, se za to namesto nas odloči naše telo.


NAP,ASLEEP,SLEEPING

Preberite še:
Popoldanski počitek brez slabe vesti

Negovalni počitek

Ker zaradi številnih napetosti in obremenitev nismo sposobni poskrbeti za t. i. negovalni počitek, le izberemo nekaj, kaj nam pomaga, da hitreje izklopimo svoje občutke, pozabimo na stisko in si vsaj nekoliko poživimo dan.

Tako na primer večkrat brskamo po socialnih omrežjih, poležavamo na kavču z vsemi štirimi od sebe, pogledamo veliko serij … in se ob tem ne počutimo nič bolje.  Z izbrano dejavnostjo zgolj rešujemo tesnobo in čustveno bolečino, ob tem pa ne dosežemo želenega občutka olajšanja in naše telo še vedno zahteva počitek. Naši možgani nam sporočajo, da so s tem namesto pravega goriva za nadaljnje delovanje dobili le približek tega.


MOM,BABY,SLEEP

Preberite še:
Novodobna mama, ženska ki (z)more vse

ODPOCZYNEK
fizkes | Shutterstock

UPSET WOMAN

Preberite še:
Vas hromi tisoč skrbi? Ta kratka molitev vam bo pomagala

Podobno je, ko delamo od doma in se hkrati sproščamo doma, saj smo praktično ves čas podvrženi podobnim dražljajem in se lahko zaradi tega počutimo utrujeni. Pomembno je, da preverimo, kaj se dogaja in kje v trenutni resničnosti si lahko napolnimo baterije.

Spremenite odnos

Počitek se začne s spremembo odnosa in je tak, ki ne zahteva večjih dodatnih stroškov in truda. Ponovno se lahko napolnimo z energijo in sprostimo že s preprostimi vsakodnevnimi dejavnostmi, kot so pitje čaja, nekajminutno izpostavljanje obraza soncu, poslušanje najljubše glasbe in raztezanje.

Osvoboditi se moramo delitve stvari na nujne in nepomembne. Ko namesto “moram” začnemo razmišljati v smeri “hočem”, “želim si” in “mar mi je”, nehamo biti lastni sužnji.


WOMAN

Preberite še:
Imejte se radi, poskrbite zase, ker drugi ne bodo

Kakšne so moje potrebe?

Da nas bo počitek res okrepil in napolnil z energijo, pomaga, da se vprašamo o svojih potrebah. Če veliko časa preživimo v sedečem položaju, po končanem delu potrebujemo več gibanja. Namesto da se zgrozimo že ob misli na tek, se lahko vprašamo, katera druga športna aktivnost bi nas osrečila. Če smo ves dan obkroženi z elektronskimi napravami, nas bo najbolj poživil stik z zelenjem in svežim zrakom. Počitek se začne s spraševanjem: “Kaj pogrešam?”, “Kaj mi je všeč?” in “Kaj hočem?”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


READING LETTER

Preberite še:
Otrokovo pismo staršem: “Ne dajte mi vsega, kar zahtevam od vas”


FATIMA

Preberite še:
5 naukov fatimske Marije




Preberite še:
Simpatičen video malega Jakoba: pesem za prijatelje iz vrtca

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.