Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Na dobrodelno dražbo dala olimpijsko medaljo, da bi rešila življenje otroku

Maria Andrejczyk

Javier SORIANO | AFP

Andreja Hergula - objavljeno 08/11/21

"Poljski angel" poklonil svojo medaljo za dojenčka

Na severovzhodu Poljske, 246 kilometrov od Varšave, leži mesto Suwalki. Mesto je postalo pomembno, saj od tam prihaja 25-letna atletinja Maria Magdalena Andrejczyk, ki je na olimpijskih igrah letos poleti v metu kopja osvojila srebrno medaljo.

Kmalu po osvojitvi naslova je storila nekaj zelo nesebičnega. Na Facebooku je prebrala, da ima osemmesečni dojenček iz Poljske, Miloszek Malysa, hudo srčno okvaro, ki bi jo bilo treba nujno operirati. Operacija je stala celo bogatstvo, zato se je odločila svojo medaljo ponuditi na dobrodelni dražbi.

Podarila simbol upanja

Atletinja, ki je po tem dobila vzdevek “poljski angel”, je medaljo prodala poljski trgovski verigi Žabka za 125.000 dolarjev (kar znaša skoraj 107.000 evrov). Ob tem je izrazila hvaležnost in dejala, da medaljo z največjim veseljem predaja podjetju Žabka, saj je medalja zanjo simbol borbe, upanja in sledenja svojim sanjam.

Podjetje, ki ima na Poljskem že 7.000 trgovin in zaposluje 25.000 ljudi, se je po donaciji finančnih sredstev medalji odrekla in jo vrnila mladi športnici.

Dobrodelni Poljaki

Do celotnega zneska za operacijo so pomagali priti dobri ljudje. Denar za Miloszka so uspešno zbrali. Oktobra letos je bil malček uspešno operiran v bolnišnici v Barceloni. Operacija je trajala štiri ure in pol  in je potekala brez zapletov.

Sicer pa tudi atletinji Andrejczykovi bolnišnice niso tuje. Pred tremi leti je zbolela za kostnim rakom, operacijo uspešno prestala in bolezen premagala. Nekaj tednov po posegu se je že borbeno vrgla v trening in kmalu dosegla prve odmevne rezultate.

Tags:
dobrodelnostšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.