Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

81-letnica dokazuje, da je starost vse prej kot dolgočasna

197544714_4345232822188632_4115824956307778906_n.jpg

@Erika Rischko | Facebook

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 14/10/21

Postala je prava spletna zvezda

Erika skupaj z možem živi v Nemčiji. Ko so otroci odrasli in se odselili od doma, se je začela počutiti osamljeno, imela je več časa in začela se je dolgočasiti … Hčerka jo je včlanila v fitnes. Sprva je Erika tja hodila nekajkrat na teden. Njeni treningi so bili kratki in ne prav intenzivni. Toda sčasoma se je njeno veselje do fitnesa povečalo.

Zlahka sodeluje pri različnih športnih izzivih. “Če lahko spremenim stereotip dojemanja starejših ljudi in se borim proti prepričanju, da je zrelo življenje dolgočasno in nezanimivo, potem sem zelo srečna,” razlaga športnica v intervjuju za inspiremore.com.

Na desetine ur v fitnesu

Erika dela na različnih stopnjah kondicije in si nenehno postavlja nove cilje. “Najdite športno dejavnost, ki vam je všeč, v nasprotnem primeru se namreč ne boste mogli držati svojih ciljev. Če niste disciplinirani, si poiščite partnerja za trening,” svetuje fitbabica.

Kako to, da so se posnetki njenih vadb znašli na internetu? Hčerka jo je nagovorila, naj posname svojo vadbo in jo deli z uporabniki družabnih omrežji. Objavlja na različnih platformah, največja senzacija pa je na portalu TikTok. Vsak teden tako objavi dva do tri posnetke, z veseljem pa sodeluje tudi pri fitnes izzivih.

Pred uvedbo omejitev je Erika v fitnes hodila skupaj s svojim 81-letnim možem. Nista pa telovadila skupaj, saj se je njen mož najpogosteje odločil za vadbo na sobnem kolesu.

View this post on Instagram

A post shared by Erika Rischko (@erikarischko)

Domača telovadnica

V času pandemije trenira doma, vendar ni nehala objavljati posnetkov. Na nekaterih je mogoče videti plesno koreografijo, ki jo izvede skupaj s svojim možem.

“Vsak ima na voljo del prostih tal, kjer lahko izvaja poljubne vaje. Vedno se lahko česa domislimo, idej na internetu je vendar toliko,” priznava z nasmehom.

Za 81-letnico zadostujejo 3-kilogramske uteži in trakovi. Erika je kljub dvema umetnima kolenoma še vedno v formi. “Zaradi kolen ne morem teči ali tako dobro skakati. Toda druge stvari delujejo tako, kot je treba,” se pošali.

Počaščena sem!

Presenečena je nad veliko priljubljenostjo. “Nikoli nisem sanjala o takem odzivu,” pojasnjuje. Počaščena je, da jo mladi vidijo kot vir navdiha. Prejema na milijone komentarjev uporabnikov, ki občudujejo njeno strast.

Babica priznava, da sta ji Instagram in TikTok pomagala ne le pri tem, da ostaja na tekočem s sodobno tehnologijo, temveč tudi pri navezovanju stikov z drugimi. Mnenja spletne skupnosti jo motivirajo, da si postavlja nove cilje.

Upa, da bo njena pozitivna podoba še naprej pozitivno vplivala na druge, spremenila način mišljenja na temo starejših oseb in pristopa k fizičnim aktivnostim.

Še pred nekaj leti je babica v fitnesu preživljala celo 14 do 15 ur na teden, toda že nekaj mesecev vadi manj intenzivno. Erika sanja o koncu pandemije. Komaj čaka, da se bo lahko vrnila v telovadnico. Kljub vsemu se ne predaja pesimizmu. Vedno poskuša kaj novega, ne prenese rutine. “Med sabo mešam vaje z različno stopnjo intenzivnosti, prilagajam trajanje aktivnosti,” razlaga v enem izmed intervjujev.

Škoda, da nisem telovadila že prej

Fitbabica skrbi za zdravo prehrano, že 30 let ne kadi. “Ali kaj obžalujem? Oh, ja! Škoda, da nisem začela trenirati že veliko prej,” priznava.

Erika dokazuje, da nikoli ni prepozno, da poskusimo kaj novega. Kaj predlaga aktivna 81-letnica? “Ne počnite ničesar ekstremnega, to ni potrebno – začnite počasi,” svetuje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je najprej objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
športstarost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.