Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj na duhovne vaje za zakonce?

HAPPY COUPLE

Alvin Mahmudov | Unsplash

Lucija Čakš - objavljeno 09/08/18

Vas duhovne vaje za zakonce malce mikajo, po drugi strani pa niste prepričani, če bi bilo to za vas?

Morda ob misli na duhovne vaje za zakonce zamahnete, češ da je vajin zakon čisto v redu, da nimata večjih problemov, tiste manjše pa že sproti rešujeta.

Da se uglasite drug na drugega

Morda imate tudi vi takšno izkušnjo, da po napornih, stresnih mesecih dela odidete na dopust in se s partnerjem začneta kregati. Pričakovali ste, da boste v miru uživali, se naužili družbe drug drugega, namesto tega pa na plan privre vse, česar ste se v stresnih časih izogibali.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj se prepirava ravno na dopustu?

Duhovne vaje so počitnice, namenjene prav prečiščevanju odnosa in usklajevanju skupnega imenovalca.

Sprememba okolja

Morda ste mnenja, da si več časa drug za drugega in za skupni pogovor lahko vzameta tudi doma, vendar to ni isto. Sprememba okolja marsikaj prinese.

Že sprehodi v naravi so blagodejni za odnos, veliko pa je vredno tudi, da ti na duhovnih vajah misli ne uhajajo ves čas k vsakodnevnim opravkom, drugi ti skuhajo kosilo, počistijo in predvsem popazijo na otroke (če so duhovne vaje z varstvom otrok).


RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Kako je odvetnik z le štirimi vprašanji rešil zakonca pred ločitvijo

Dotakneta se tudi vprašanj, ki se jih sicer ne bi

Voditelj na duhovnih vajah večinoma predpiše teme, o katerih se udeleženci pogovarjate. Seveda se lahko zgodi, da bo zato vmes tudi kakšna tema, ki jo imata z zakoncem že dobro razčiščeno ter sta glede nje pomirjena in usklajena. A mnogo bolj verjetno je, da se bosta na duhovnih vajah pogovorila o kakšni temi, ki vama sicer sploh ne bi padla na pamet, ali pa sta jo podzavestno odrivala na stran, čeprav bi jo bilo nujno razčistiti.


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Utrjena zakonska vez

Se bliža prihod novega družinskega člana? Odhaja otrok prvič v vrtec ali v šolo? Morda otroci že odhajajo od doma? Začenjata z gradnjo ali prenovo hiše? Ali pa se le selite? Bo kdo od vaju zamenjal službo? Vse to so preizkušnje, ki za par pomenijo veliko stresa.

Če sta pred tem dobro uglašena in povezana, bosta takšne preizkušnje mnogo lažje prestala. Pomaga tudi spoved, ki je na duhovnih vajah vedno na voljo.

Zgled drugih parov

Na duhovnih vajah bosta srečala druge pare, ki so vama lahko navdih ali celo zgled na kakšnem področju. Ali pa vama bo le v uteho, ko bosta spoznala, da se z določenim problemom sooča mnogo parov, da pri tem nista edina na svetu. To pa je lahko tudi podlaga za nove prijateljske vezi.


COUPLE HOLDING HANDS

Preberite še:
2 skrivni orožji, ki lahko prenovita vaš zakon

Bogastvo, ki odmeva

Čudovito pri duhovnih vajah je, da nimajo zgolj začasnega učinka. Seveda se je dobro na duhovne vaje odpraviti večkrat, najbolje vsako leto. A če jih par resno vzame, na duhovnih vajah med njima dozorijo določeni sklepi, ki trajno izboljšajo njun odnos. Vsakoletne duhovne vaje pa lahko služijo tudi kot evalvacija, kako uspešna sta bila preteklo leto v svojih sklepih.

Otroci bodo nekoč odleteli iz gnezda, službi se bosta iztekli, vidva pa se bosta postarala. Dobro je že danes vlagati energijo v to, da se bosta tudi na stara leta imela o čem pogovarjati in rada preživljala čas drug z drugim. Zato si brez oklevanja privoščita duhovne vaje!


TOM HANKS

Preberite še:
Skrivnost zvezdniških parov za uspešen zakon


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko


PRUDENCE

Preberite še:
Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.