Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …

PRUDENCE

Roman Samborskyi - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 25/06/18

Imate dovolj zakonskih prepirov? Potem pozabite na pet stavkov

Vsi vemo, da beseda ni konj, a v zakonu je včasih tako, da nekatere besede lahko močno zabolijo in pustijo posledice dalj časa. Še sploh, če jih pogosto izrekamo. Česa ne smemo reči svojemu možu ali ženi, če želimo, da bo naš zakon (bolj) srečen?

Pet primerov, česa ni priporočljivo govoriti svojemu možu:

1. Dragi, si prepričan, da gre to res tako?

Moški morajo imeti občutek, da imajo nadzor nad situacijo, saj so sicer globoko v sebi prepričani, da niso dovolj dobri. Če izkažemo dvom o tem, kako se je naš moški nečesa lotil (še zlasti, če gre za tipično moško opravilo, kot je popravljanje nečesa, delo po hiši in okrog nje …), ga bo to močno razjezilo.

Problem mora rešiti sam in razen če vas vpraša za mnenje, se v to nikar ne mešajte. Pa čeprav bi morda hitreje od njega ugotovile, v katero smer zavrteti vijak, da bo zadeva spet delovala.


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

2. Moj bivši je bil v tem precej boljši

Nihče ne mara, da ga primerjajo z drugimi, a če svojega moža primerjate z bivšim oziroma s tistim, s komer ste hodile pred njim, je to resnično nizkotno. Domišljija mu bo začela delati na polno in v njej si bo predstavljal, da je neskončno slabši od vašega bivšega. Kar pa zagotovo ni res, saj bi bile sicer še vedno z njim, kajne?

MARRIAGE
Wavebreakmedia - Shutterstock

WEDDING

Preberite še:
7 stvari, ki bi jih moral pred poroko izkusiti vsak par

3. Videti je, da si se izgubil, bi morda koga vprašal za pravo pot?

Številni zakonski prepiri se odvijejo v avtu, kadar je moški nekoliko zašel ali išče pravo pot. Najslabše, kar lahko takrat stori žena, je, da ga vpraša, ali se je izgubil in ali bi povprašali za pot mimoidoče.

Niti ne bo priznal, da je zašel, niti v tistem trenutku ne želi nasvetov. Zaupajte mu, (z)našel se bo sam, verjetno s pomočjo navigacije ali aplikacije Google zemljevidi. To mu bo dalo potrditev, da on to zmore. Za tišino, ki mu jo boste privoščili, vam bo več kot hvaležen.

4. Zakaj si tako tih, je kaj narobe?

Če izrečete ta stavek takoj, ko se vaš dragi vrne iz službe, je to popolnoma napačen “timing”. Po prihodu domov si moški želi samo nekaj miru in tišine, saj v glavi še vedno premleva in razrešuje problem, s katerim se je ukvarjal v službi. Možno je, da si bo za to, da se zbere in osredotoči na “domačo sceno”, izbral celo aktivnost, kot je branje, brskanje po spletu ali gledanje televizije.

To mu namreč omogoča, da se zamoti z neko manj pomembno stvarjo, medtem ko v ozadju možganov še vedno vrti službeno problematiko. Ženske to težko razumemo, saj je naš mehanizem reševanja notranjih težav povsem drugačen, in sicer pogovor. Moškemu pa najbolj pomagamo tako, da mu damo mir, da težavo v svoji glavi razreši sam.

Ko bo pripravljen, nam bo na voljo tudi za pogovor – in to bo bistveno prej, če ga bomo pustile, da sam “pride iz votline”, kot da ga iz nje poskušamo zvleči na silo.


ZAKOCHANA PARA

Preberite še:
Odkrij geslo do njegovega srca

5. Ob 19:00 se morate vrniti iz parka, ob 19:10 povečerjati, ob 19:20 skopati in ob 19:30 morajo biti v postelji …

Kadar greste zdoma in otroke prepustite možu, morate vedeti, da stvari zagotovo ne bodo opravljene na popolnoma enak način, kot če bi bile doma ve. Moški pač nekatere stvari v zvezi z otroki zastavijo drugače. Malo manj po urniku, kakšno stvar malo bolj površno (še zlasti del z umivanjem), kakšno stvar bolj v hecu ali bolj strogo od vas, skratka drugače. Kar pa še ne pomeni, da opravijo slabše. Otroci razumejo, da je očka očka in mama mama in se razlikam v njunemu pristopu zlahka prilagajajo. Pravzaprav jim to zelo koristi.


MŁODA PARA

Preberite še:
Je to res ženska, s katero sem se poročil?


POPE FRANCIS,NEWLYWEDS

Preberite še:
Papež pozna skrivnost, kako se zakonci lahko izognejo ločitvi


COUPLE

Preberite še:
6 stvari, ki jih ženska ne sme narediti za moškega, ki ga ljubi

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.