Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se prepirava ravno na dopustu?

UNHAPPY COUPLE

Nd3000 I Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 31/07/18

Cenimo čas, ko smo lahko skupaj, in bodimo hvaležni zanj. Morda ni vse popolno, pa kaj zato?

Celo leto odštevamo dneve do letnega dopusta ter se ga veselimo, da bomo končno lahko izpregli in preživeli več časa s svojim sozakoncem. Med letom se včasih komaj kaj vidimo, saj so službe zahtevne, urniki naporni. Na dopustu se lahko kaj hitro zgodi, da pride do prepira ali da odnos celo zaide v krizo. Terapevti znajo povedati, da imajo zakonci največ težav ravno med prazniki in dopusti. Zakaj je tako in kaj lahko storimo?

Med dopustom ni več jasne strukture, imamo pa več časa
Čas med letom je čas, ko imamo vse skrbno načrtovano in strukturirano. Urnik med tednom je naporen in napolnjen do zadnje minute, še toliko bolj če moramo skrbeti tudi za to, da so otroci pravočasno v vrtcu in šoli ter na vseh popoldanskih aktivnostih. To je resda naporno, a včasih lahko rutina pomeni tudi določeno zavetje in varnost. Na nek način se lahko vanjo tudi skrijemo.


PARENTS SHOUTING AT THEIR CHILD

Preberite še:
Ne dopustite jezi, da uniči vašo družino

V času dopusta imamo kar naenkrat precej več časa, s katerim lahko razpolagamo. Trdne strukture dneva ali tedna ni več. Bistveno več smo skupaj, pravzaprav na počitnicah s sozakoncem preživljamo dobesedno 24 ur na dan. To pa je lahko zahtevno.

Bova dopust preživela “po tvoje” ali “po moje”?

Najprej je tukaj iskanje kompromisov in usklajevanje želja. Ker sta si zakonca različna (kot je tudi prav), imata lahko zelo različne poglede na to, kako preživljati proste dneve. Za nekoga je idealen dopust morda ležanje na plaži, za koga drugega aktivno športno udejstvovanje v naravi.

Kdo bi najraje cel teden ali dva samo spal in bral, spet drugi bi se čim več družil s sorodniki, prijatelji in užival v mestnem vrvežu. Te razlike lahko hitro privedejo do nerazumevanja in zamer v smislu, komu se je treba prilagajati in “po čigavo” preživeti dopust. Marsikatera težava lahko nastopi tudi zaradi financ, če se zakonca težko dogovorita, kdo in v kolikšni meri bo prispeval za dopust, še posebej če ta ni po meri obeh.


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice

Prisotnost otrok lahko oteži miren ali iskren pogovor

Če imata zakonca otroke, s katerimi preživljata dopustniške dni, potem je včasih v družinskem počitniškem urniku težko najti čas in priložnost, da bi bila sama drug z drugim. Majhni otroci terjajo veliko pozornosti in ukvarjanja z njimi. Starejši otroci imajo drugačne zahteve oziroma z velikim veseljem “vlečejo na ušesa” in dejavno sodelujejo v vseh pogovorih, tako da se je kakšno stvar, ki zadeva samo moža in žene, kar težko pogovoriti.

Couple fighting in front of child – pt
© Goodluz/SHUTTERSTOCK

Na dopustu se resnično soočimo sami s sabo in z zakoncem

Nadalje je skupni čas brez službenih zahtev čas, ko se bolj soočimo sami s sabo in z drugim. Ko ni več hitenja in številnih obveznosti, se lahko počutimo razgaljene, saj se nimamo več kam umakniti. Nenadoma imamo veliko več časa za premišljevanje in za pogovor.

Odpre se prostor za intimni odnos, v katerem sta samo zakonca. To pa ju lahko privede do prave zadrege, še posebej če si med letom med vsem hitenjem nista zmogla ali znala vzeti časa samo zanju. Kaj si bosta povedala? Kako se sploh počutita v družbi drug drugega? Ali sta si še blizu? Katere stvari ju zbližujejo?

Kaj lahko storimo, da bomo dopustniške stiske v odnosu lažje prestali?

Najprej je treba ozavestiti in sprejeti dejstvo, da so tudi počitnice svojevrsten izziv. Nič hudega, če občasno pride do tega, da se spremo ali če imamo na začetku dopusta nekaj težav s prilagajanjem na nov, počasnejši tempo. Dovolimo si začutiti stisko ob spremembi in se ne obsojajmo.

Bodimo potrpežljivi in sočutni – najprej sami s sabo, nato s partnerjem. Odpovejmo se popolnemu nadzoru in skušnjavi, da bi imeli samo mi vedno prav ali imeli zadnjo besedo. Morda se prav partnerjeva ideja dopusta izkaže kot odlična, še bolje pa je, če sprejmemo kompromis, v katerem lahko oba povesta svoje želje in predstave v zvezi z dopustniškimi dnevi ter nato čas razporedita tako, da bosta oba prišla na svoj račun.


RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Kako je odvetnik z le štirimi vprašanji rešil zakonca pred ločitvijo

Sprostimo se. Dovolimo si, da smo taki, kakršni smo. Bodimo iskreni in odprti. Povejmo, kako čutimo in mislimo, a spoštljivo tudi do moža oziroma žene in njegovih oziroma njenih čustev.

Cenimo čas, ko smo lahko skupaj, in bodimo hvaležni zanj. Morda ni vse popolno, pa kaj zato? Marsikdo ne more oditi na dopust, marsikdo nima več sozakonca, s katerim bi delil počitniške trenutke. Dragoceni čas odklopa preživimo kakovostno. Naj bodo dopustniški dnevi takšni, da bomo “prišli k sebi” in da bomo prek tega našli pot tudi do svojega moža oziroma žene.


FAMILY

Preberite še:
Kako se v času dopusta in počitnic res spočiti?


PIELGRZYM NA CAMINO

Preberite še:
Zakaj bi hodili v Španijo? Slovenski Camino je krajši, a težji


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Primož Roglič: fantič, ki so ga prezrli, je postal eden najboljših na svetu

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.