Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

MARRIAGE

Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 03/08/18

Naj delček slabega v zakonu ne zastrupi vsega odnosa

Verjetno ste že slišali za zlato načelo ali Paretovo pravilo 80 : 20. Uporablja se v ekonomiji, gradnji, v delovanju podjetij, če karikiramo, lahko Paretovo pravilo umestimo celo v mešanje betona. Raziskovalci so hitro ugotovili, da ga je mogoče posplošiti in prišlo je do razmerja 80 : 20 v medosebnih odnosih.

Gre za razmerje med 20-odstotnim vložkom in 80-odstotnim rezultatom. Torej, 20 odstotkov truda nam prinese 80 odstotkov uspeha.


COUPLE

Preberite še:
14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para

Ali 20 odstotkov vseh strank bo podjetju prineslo 80 odstotkov prihodkov.

Ali na sestanku bo v 20 odstotkih časa sklenjenih 80 odstotkov vseh odločitev.

In še v drugo smer: 20 odstotkov ljudi vam bo povzročilo 80 odstotkov težav.

Z možem se rada pošaliva, da je naše stanovanje 80 odstotkov časa pospravljeno, 20-odstotno se pa oba strinjava, da je prav, da se vidi, da v njem živimo.

Velja tudi v zakonu

V knjigi Emersona Eggericha z naslovom Ljubezen in spoštovanje lahko preberemo, kako je to pravilo aplicirano na zakonski odnos.

Najprej nam pojasni, da že v Svetem pismu, v prvem pismu Korinčanom 7,28, piše, da če se poročiš, sicer ni greh, boš pa imel težave. 🙂  Nadaljuje z razlago, da smo načeloma poročeni z dobronamerno osebo. Žena se namreč ne zbudi z mislijo, kako bo danes možu pokvarila dan, in obratno. Žena ne razmišlja, kako bo nespoštljiva, in mož si ne naredi načrta, kako bo neljubeč.


CHARLES AND ZITA

Preberite še:
5 cesarjevih nasvetov za dober zakon

Nasprotujoče si želje

Doktor Eggerich slikovito opiše torkov večer, ko si mož zaželi spolnih odnosov s svojo ženo, ko se je po naporni službeni poti končno vrnil domov. Žena pa je bila ves čas njegove odsotnosti doma sama z otroki. Utrujena je, sicer vesela, da je mož doma, a nerazpoložena za podarjanje možu. Resnica je, da imata oba prav, nihče se ne moti.

Le dojemata na različne načine. Toda v torek zvečer je težko skleniti, da imata oba prav.

Tu nastopi pravilo 80 : 20.


RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Kako je odvetnik z le štirimi vprašanji rešil zakonca pred ločitvijo

Naj delček ne zastrupi celote

Ne glede na to, ali imate le 5, 10 ali morda 30 odstotkov časa težave, pomembno je stališče, ki ga v tem času zavzamete. Vse prevečkrat namreč dovolimo, da te težave zastrupijo preostalih 80 odstotkov odnosa.

V pismu Galačanom 5,9 je zapisano, da malo kvasa prekvasi vse testo. V Pridigarju 10,1 pa preberemo, da ena mrtva muha v dišečem olju uniči vse olje. Torej spet 80 : 20.

Ne dovolimo, da teh nekaj odstotkov uniči celoten odnos. Potrudimo se osredotočiti se na 80 odstotkov dobrega in iz 20 odstotkov potegnimo kar se le da dobro lekcijo za zakonski odnos. Potrudimo se ustvariti vzdušje, v katerem bosta zmagala oba zakonca.

Knjigo Ljubezen in spoštovanje priporočam v branje. Tam si lahko preberete še veliko koristnih napotkov za zakonski odnos.


PIELGRZYM NA CAMINO

Preberite še:
Zakaj bi hodili v Španijo? Slovenski Camino je krajši, a težji


KOBIETA W ŚWIETLE

Preberite še:
S fantom sva se razšla. Kako naj znova zaživim?
Preberite še:
V enem tednu je slep prehodil največjo slano puščavo na svetu

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.