Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako je odvetnik z le štirimi vprašanji rešil zakonca pred ločitvijo

RELATIONSHIP PROBLEMS

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 28/07/18

Medtem ko je s stranko govoril o postopku ločitve, je ugotovil, da ločitev morda ni najboljša rešitev za ta zakon

Običajno si med pogovori s strankami v svoji beležnici delam zapiske, stranko pa prosim, da mi prinese vso potrebno dokumentacijo. Toda ta primer je bil drugačen. Stranko sem potrpežljivo poslušal o razlogih, ki so privedli do odločitve, da se ločita. Kot v večini primerov te vrste, sem opazil, da ljubezen med njima še ni ugasnila.


NICOLE KIDMAN AND KEITH URBAN

Preberite še:
V čem je skrivnost srečnega zakona Nicole Kidman?

Je ločitev res edina možnost?

Šlo je za trenutni spor in odločitev za ločitev je bila po mojem mnenju prenagljena. Toda kdo sem jaz, da bi se lahko vmešaval v življenje drugih? Kdo sem jaz, da bi sodil o njuni odločitvi? Odvetnik sem. Med študijem pa sem se naučil, da moram reševati konflikte in pomagati strankam v sporu, da po možnosti najdejo rešitev, preden gredo na sodišče. To sem tudi storil.

Sestavil sem kratek vprašalnik in žensko prosil, naj sama pri sebi odgovori na štiri vprašanja. Rekel sem ji, da če se bo po tem, ko bo odgovorila in v miru premislila o položaju, v katerem se je znašla, še vedno želela ločiti, naj mi le prinese dokumente in bom zadevo uredil.


COUPLE HOLDING HANDS

Preberite še:
2 skrivni orožji, ki lahko prenovita vaš zakon

Preprosta vprašanja

Izročil sem ji listek s temi vprašanji:

1. Kaj ste storili, da bi zakon rešili?

Večina ne stori popolnoma nič. To pa je v nasprotju s tistim, kar je zakonca gnalo do zdaj. Ločitev naj bo zadnja možnost. Mislite na svoje otroke, na ustvarjanje doma, na prve mesece, ko sta se spoznala. Če ste šli skozi toliko težav, zakaj se zdaj predajate in se ne borite?

2. Je ločitev najboljša možnost?

Morda je. Toda ali bo najboljša možnost tudi čez dva tedna, ko bo glava mirna, problemi se bodo zdeli manjši, razlogi za ločitev pa bolj jasni? Ne odločajte se, ko ste v afektu, besni, razočarani. Prenagljene odločitve uničujejo lepe zgodbe.

3. Kdo ima danes na vas največji vpliv? Prijatelji? Starši? Ljubimec?
Odločati se pod vplivom oseb, ki vam niso vsak dan blizu in vas ne poznajo dobro, je napaka. Če ta človek ne bo v vašem življenju ostal dlje časa, se vanj ne sme vmešavati. V tem primeru so dober vpliv na primer otroci. Prisluhnite jim.

4. Koliko težkih trenutkov sta preživela skupaj in kako sta se spoznala?

Morda še nikoli nista bila v takem položaju kot zdaj. Toda ni se težko spomniti kriz, prepirov, razhajanj … Če sta vse to lahko premagala takrat, zakaj zdaj ne bi? Spoznala sta se z razlogom, lahko sta prepričana, da se nič ne zgodi slučajno.

Na koncu sem jo vprašal, ali pričakuje, da bo spoznala nekoga, ki ji bo dal vse, česar ji mož v tistem trenutku ni dajal. Prikimala je. Dejal sem ji, da če je sosedova trava bolj zelena od naše, ni treba, da gremo ležat k sosedu, ampak lahko bolje skrbimo za našo. V življenju je enako. Preden zamenjaš, poskusi popraviti.

Naj zveni še tako neverjetno, par se je vrnil, odpovedal mojo storitev in se zahvalil za nasvete.

Sklep: Izgubil sem stranko, pridobil pa prijateljski par. To so preprosta dejanja v življenju, ki štejejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Makovec.


COUPLE

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


FATHER DAVID JONES,HERMIT,IRELAND

Preberite še:
Tako živi David, poslednji irski puščavnik, ki ga lahko gledate tudi na YouTubu


TOM HANKS

Preberite še:
Skrivnost zvezdniških parov za uspešen zakon

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.