Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako prepoznati, da vaša zveza vodi v napačno smer

relación

F8 studio | Shutterstock

Yohana Rodríguez - objavljeno 14/10/23

Kaj narediti, ko ugotovimo, da naše razmerje nima več svetle prihodnosti?

Odnosi so za človeka ena najbolj pomembnih komponent življenja. Vezi, ki jih ustvarjamo z drugimi, so lahko za našo osebno rast zelo dobre, težava pa nastane, če začnemo dvomiti, da je oseba, s katero delimo velik del svojega časa, prava za nas.

Vemo, da je vsako razmerje drugačno, vsak posameznik je drugačen. Strokovnjakinja in psihologinja Andrea Herrera Escartín poudarja, da obstajajo določeni odnosi, ki niso idealni, prepoznamo jih lahko po naslednjih lastnostih:

1obrambno delovanje

Ko skušate partnerju sporočiti svoja čustva ali da vas nekaj moti in namesto občutkov sprejetosti in razumevanja zaznate ravno nasprotno. Partner vam odgovori z žaljivimi komentarji, ker čuti potrebo, da se mora braniti.

2Izogibanje konfliktom

Eden od partnerjev ne želi dati pobude za rešitev težave, ampak se izogiba pogovoru. Razlog za to je lahko, da se ne želi povezati s svojimi pravimi čustvi. Kot pravi psihologinja, pa morata biti oba pripravljena biti ranljiva, da bi odnos deloval na globlji ravni. Če partner ne poskuša rešiti konfliktov, ne bo prostora za globoko povezanost.

3Kritika osebe

Problem nastane, ko ne kritiziramo ali obsojamo dejanja, ampak osebo, ki je to dejanje storila. Sporočilo se spremeni iz “Hej, naredil si to, kar je narobe,” v “Hej, ti si tisti, ki dela narobe.”

4Preziranje drugega

Kadar čutite, da vas partner ponižuje ali napada z namenom, da bi vas ponižal, govorimo o zaničevalnem ravnanju do osebe. Ne počutite se več kot njegova prioriteta, čutite pa potrebo, da mu ugodite, mu pokažete, da ste dragoceni.

Ti znaki nam lahko nakazujejo, da je naše razmerje v nevarnosti ali da je čas za razhod. Strokovnjakinja nadaljuje, da so najpogostejše “rdeče zastavice” v odnosu manipulacija, laži, nezvestoba, nezanimanje za partnerja in nepripravljenost, da se odrečeš sebi in svojim potrebam.

Kaj se zgodi, če želimo kljub tem znakom nadaljevati razmerje?

Največje tveganje, s katerim se soočate, je, da ostanete na mestu, kjer boste nenehno prizadeti. Oklepanje nekoga, ki nas stane duševnega, fizičnega in predvsem duhovnega zdravja, nas naredi od tega odvisne. To postane zasvojljiv odnos, iz katerega bo vse težje najti izhod.

“Ko smo v razmerju in želimo, da bi delovalo, navadno idealiziramo osebo, s katero smo. Namesto realnosti vidimo potencial, ki bi lahko obstajal, pa ga ni.”

Nadaljevanje razmerja, v katerem vidite te jasne znake, bo povzročilo frustracije, ker boste opazili, da vaša pričakovanja niso in ne bodo izpolnjena. Nadaljevanje s tem pomeni tudi razkritje nezdrave različice sebe, kjer lahko izgubimo svojo avtonomijo.

Kako končati tako razmerje?

Prva stvar je, da snamete prevezo in ugotovite, da ta odnos ne deluje več. 

Vaja, ki jo priporoča Andrea Herrera in ki jo lahko uporabite, je, da naredite seznam razlogov, zakaj bi radi ostali v tem razmerju, in na drugi strani seznam, zakaj bi bilo bolje, da razmerje končate. To vam lahko pomaga jasno razumeti, ali vas k nadaljevanju tega odnosa vodi le naklonjenost in ne razum.

Prav tako priporoča obiskovanje terapij za krepitev samospoštovanja, pa tudi za prepoznavanje velike vrednosti, ki jo ima človek kot Božji otrok. Biti moramo sposobni videti, da je naša odgovornost in odločitev, da končamo odnos ali v njem ostanemo.

Druga stvar je zavedanje, da je strah ob razhodu nekaj običajnega. Strah se lahko pojavi, vendar je bolje trpeti nekaj časa, kot pa celo življenje, ko ugotovimo, da smo se narobe odločili. 

Razhod je boleč, vendar ne pozabite, da niste sami. Bog vas spremlja v tem procesu žalovanja in tesnobe. Izročite ta občutek Kristusu in prosite za boljšo prihodnost. Kajti zagotovo je izstop iz razmerja, v katerem čutite nelagodje v srcu, najboljši način, da sami sebi izkažete ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.