Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zdravnik, ki je diplomiral pri 67 letih

dr bernard pino

Bernard Pino | Twitter

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/10/23

Nikoli ni prepozno, da izpolnimo svoje sanje

Bernard Pino je novopečeni francoski zdravnik, ki je diplomiral konec septembra. Vse skupaj ne bi bilo nič tako zelo posebnega, če Pino ne bi bil star 67 let.

Pred 40 leti je študiral medicino, nato pa si je želel vzeti kratko pavzo. A kaj, ko se je pavza razvlekla na skoraj 40 let!

Tudi v vmesnem času ni stal križem rok

“Sem novi stari zdravnik,” se pošali Bernard Pino. In to je občudovanja vreden dosežek zanj, ki je nekaj desetletij sanjal o tem, da bi vendarle končal študij in dobil medicinsko diplomo, potem ko je v študentskih letih šest let že študiral medicino.

Kaj je počel med tem časom? Vsekakor ni stal križem rok. Ustanovil je štiri podjetja s skupno dvanajstimi zaposlenimi, ki se ukvarjajo s komunikacijami, tiskanjem in gravuro.

Z ženo imata štiri hčere. A vendarle je medicina ostajala njegova ljubezen in o tem, da bi jo znova študiral, je s svojo družino debatiral leta in leta.

Odločitev za nadaljevanje študija

Ko je najmlajša hči dopolnila 14 let, on pa 58, se je tako odločil, da se poda študiju naproti. Medicinska fakulteta v Brestu mu je bila pripravljena priznati vseh šest let študija izpred 40 let, a se je sam odločil, da se znova vpiše v četrti letnik.

V vsem tem času so se namreč pojavili novi načini zdravljenja, nove tehnologije in preiskave.

Vnovič študirati pa sploh ni bilo tako lahko, priznava Bernard Pino: “Moji možgani so se v tem času preprosto odvadili učenja.”

A ob vztrajni podpori žene, hčerk in fakultete je vztrajal. Med izpiti so mu hčerke, ki so vse odlične učenke, pošiljale sporočila s spodbudnimi besedami, kar mu je ogromno pomenilo.

Čaka ga ordinacija družinske medicine

Bernard Pino je med študijem podrl kar nekaj rekordov, med drugim je bil najstarejši študent medicine v Franciji, pa tudi najstarejši internist vseh časov v Franciji. A profesorji so ga obravnavali enako kot mlajše študente. Kakšna kariera ga čaka?

Odločil se je za družinsko medicino. Ker je trenutno veliko povpraševanje po zdravnikih, ki jih primanjkuje, je lahko izbiral, kje bi se zaposlil.

https://twitter.com/bernardpino/status/1707427816017461412/photo/1

Odločil se je, da bo nadomestni zdravnik, kar pomeni, da bo za krajša obdobja nadomeščal zdravniške odsotnosti. Zaradi svoje ljubezni do morja je za začetek izbral majhen otok Île de Sein v Bretaniji, ki šteje okrog 250 prebivalcev.

Bernard Pino je lahko zgled vsem, ki se spogledujejo s tem, da bi končali svoj študij, čeprav je od tega minilo že kar nekaj časa (a skoraj zagotovo ne 40 let kot v njegovem primeru).

Prav tako pa nas ta zgodba lahko spodbudi k temu, da nikoli ne opustimo svojih sanj, temveč jim damo čas ter jih ob pravem trenutku tudi uresničimo.

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.