Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako najstniku pomagati pri prehodu v odraslost

Father teaching his son how to drive

ALPA PROD | Shutterstock

Mia Schroeder - objavljeno 30/09/23

Včasih se težko soočamo z njihovim uporništvom, nihanji razpoloženja in protislovnim ravnanjem, toda kljub temu se moramo naučiti, kako najstnikom pomagati pri vstopu v odraslost

Mladostništvo je obdobje prehoda in prilagajanja na odraslo življenje v telesnem, duševnem in praktičnem smislu. Najstniki gredo skozi zahtevno fazo iskanja svoje istovetnosti in neodvisnosti. Pomembno je, da starši svojim odraščajočim otrokom zagotovijo orodja, ki jih potrebujejo za dozorevanje in prehod v odraslost.

Psiholog Enrique Pacheco je z Aleteio delil nekaj nasvetov, s katerimi lahko svojim najstnikom pomagamo pri prehodu v odraslost.

1POKLICNA USMERITEV IN IZBIRA POKLICA

Svoje najstnike moramo podpirati, ko poskušajo ugotoviti svoje poklicne cilje – ne da bi pritiskali nanje, naj se odločajo izključno na podlagi ekonomskih razlogov.

Raje jim pomagajmo raziskati pot, bodisi na fakulteti bodisi na delovnem mestu, v kateri bodo uživali in ki jim bo predstavljala priložnost za rast.

2 ZAUPAJTE JIM ODGOVORNOST

Pomembno je, da se naučijo prevzemati odgovornosti doma. Vztrajati moramo, da naši najstniki pomagajo pri družinskih opravilih, pa naj bodo ta večja ali manjša.

Lahko jih recimo prosimo, naj pospravijo svojo sobo, operejo avto ali pomagajo pri pomivanju posode. Ko delo opravijo, lahko počnejo, kar želijo.

3PRIPRAVITE JIH NA DELO

Druga možnost je, da najstnikom pomagamo pri iskanju zaposlitve ali ustanovitvi lastnega malega podjetja, obenem pa jih naučimo, kako upravljati z denarjem. Lahko jim predlagamo, naj od svojega zaslužka prispevajo simboličen znesek za gospodinjske stroške.

To jim bo pomagalo, da bodo imeli jasnejšo in stvarnejšo predstavo o tem, kakšne so družinske finance.

4 NAUČITE JIH ZDRAVE PREVIDNOSTI

Dobra zamisel je tudi, da jim damo osnovna, zdravorazumska priporočila, ki jim bodo pomagala, da ostanejo varni. Svojim najstnikom lahko recimo priporočimo, naj bodo previdni pri uporabi mobilnih telefonov v javnosti, saj ljudje s slabimi nameni včasih izkoristijo takšne priložnosti za krajo telefonov ali drugih naprav.

Podobno lahko svoje najstnike naučimo, naj vedno preverijo, ali imajo v avtomobilu komplet za prvo pomoč, in naj na potovanjih izbirajo varnejše poti.

5NEODVISNOST

Učenje samostojnosti se ne zgodi čez noč. To je proces, ki traja nekaj časa in se dogaja postopoma. Najprej se morajo najstniki naučiti novih spretnosti pod nadzorom. Nato lahko ob podpori staršev začnejo prevzemati določene odgovornosti.

Šele takrat bodo imeli potrebna orodja, da postanejo popolnoma odgovorni in samostojni.

Kot starši bi morali postopoma opuščati nadzor nad odločitvami svojih mladostnikov, ko se ti približujejo odraslosti.

Mladostništvo je čas, ko se najstniki približujejo odraslosti. Če jim dovolimo, da sprejemajo odločitve, in jim omogočimo, da se učijo iz svojih napak, se bodo sčasoma naučili postati samostojni in odgovorni odrasli.

Ne pozabite, da se je svet spremenil. Izkušnje mladostništva za naše najstnike niso nujno enake, kot so bile za nas. Ne glede na to je pomembno, da svojim najstnikom zagotovimo ljubezen, razumevanje in sprejetost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.