Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najstniki in telefon: 5 trikov za starše

telefon

Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 22/09/20

Ob začetku novega šolskega leta se številni starši sprašujejo, ali naj njihov najstnik dobi prenosni telefon ali ne. 5 predlogov, kako najstnika spremljati pri vstopanju v digitalni svet

“Najboljša rešitev bi bila vse ekrane imeti pod ključem, a je to popolnoma utopično. Zato staršem rečem: bodite sprejemljivi, a hkrati pazljivi. Prestavite se v način ‘starševska digitalna budnost’, zanimajte se za Snapchat, igrajte Fortnite, predvsem pa si ne zatiskajte oči”, trdi Stéphane Blocquaux, učitelj in raziskovalec na katoliški univerzi ter avtor knjige z naslovom Digitalna duda, neomejeno otroštvo.

Če se odločite vašemu najstniku kupiti pameten telefon, je ta nasvet vredno upoštevati. Poleg tega med popolno prepovedjo digitalnih medijev in popolnoma prostim dostopom do interneta obstaja še nekaj vmesnih poti in rešitev.




Preberite še:
Pri nas doma telefona ne častimo in to se avtomatsko prenaša tudi na otroke. 

Nov telefon s predplačniškim paketom in omejenim dostopom do interneta

Mobilni operaterji danes ponujajo prenosne telefone z omejenim dostopom do interneta. Če bi svojega otroka resnično želeli obvarovati vsakršne uporabe interneta, ga morate opremiti z dobro staro Nokio 3310 na tipke ali čim podobnim. Na trgu lahko najdete tovrstne telefone le za nekaj evrov.

Pametni telefon z visoko stopnjo starševskega nadzora

Prvi nadzor je vedno navzočnost in pogovor med starši in otrokom glede rabe pametnega telefona. Vendar poleg tega obstaja vrsta aplikacij, ki staršem omogočajo nadzor. Kakšna je njihova uporabnost? Starši so na tekočem glede strani, ki jih otrok obiskuje, omogoča jim omejevanje določenih vsebin, določijo lahko urnik brskanja po spletu, vidijo, koliko časa je otrok porabil na spletu …

Najbolj uporabljane aplikacije so Family Link, Qustodio, 4teens, Kaspersky Safe Kids, Xoolo… Vendar mnogi najstniki zelo hitro odkrijejo načine, kako se nadzoru izogniti. Family Link na primer ne deluje, ko je telefon nastavljen na varčno uporabo.


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

controle parental
McLittle Stock I Shutterstock

Stroga in jasna pravila

Pretirano rabo telefona lahko preprečimo tudi z jasnimi in strogimi pravili v družini. Marie-Alix Le Roy, ustanoviteljica Facebook skupine Združenje staršev proti pametnim telefonom in avtorica knjige Zaščitimo otroke pred ekrani, ponuja naslednje primere pravil za dobro uporabo pametnega telefona: ekrana se ne uporablja v otroški sobi, ampak izključno v skupnih prostorih, pametni telefon mlajši otroci telefon izročijo staršem po povratku iz šole, starejši pa po 20. oz. 21. uri ipd.

Če želimo, da so učinkovita, moramo pravila najstnikom dobro pojasniti. “Avtoritaren pristop ne deluje,” pojasni, “če nekaj samo prepovemo in svoje prepovedi ne razložimo ter se ne prepričamo, da otrok razume, da so meje postavljene v njegovo dobro, ker ga imamo radi, potem tvegamo, da bo otrok naredil vse, da te meje izigra. Nič ne more nadomestiti vzajemnega zaupanja in spremljanja staršev!”


MATKA UZALEŻNIONA OD TELEFONU

Preberite še:
4 načini, da vam telefon ne uniči odnosa z otroki

Izposoja telefona v družini

Zakaj ne bi otroku posodili svojega telefona ali tablice, da se pogovori po Vibru na primer? Otrok nima telefona, a mu tako nudimo dostop do nekaterih aplikacij, ki so potrebne za pogovor v razredu ali v skavtski skupini prek svojega telefona. Starši imajo tako možnost otroka počasi in previdno vpeljati v prepleteni svet medmrežja z ohranjanjem vpogleda na izmenjano vsebino in fotografije.

montre connectée intelligente
Maximilian100 I Shutterstock

SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti

Pametna ura za otroke

Otroška pametna ura vsebuje sim kartico in z njo lahko otroci pokličejo na številke, ki jih starši nastavijo. Dodajanje številk ni možno, pa tudi prejemanje klicev s številk, ki niso nastavljene, ne.

Otroci lahko z uro slikajo, imajo nastavljene želene alarme in opomnike, spremljajo tudi vreme in klepetajo. Starši pa lahko preko ure vidijo, kje se njihov otrok nahaja. Nasprotniki teh naprav opozarjajo, da so valovi, ki jih takšne ure oddajajo, lahko škodljivi za otrokovo zdravje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


DZIECKO Z TABLETEM

Preberite še:
Pomiritev otroka s telefonom preprečuje, da bi se naučil pomiriti sam


FATHER AND SON,CELL PHONES

Preberite še:
“Edini na šoli sem brez telefona!”


DAD,DAUGHTER,PHONE

Preberite še:
Kako z otrokom “dobiti bitko” glede rabe telefona?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.