Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mame, izkazujte svojo ljubezen sinovom, tudi če so že najstniki

shutterstock_462352954.jpg

Di Olesya Kuznetsova|Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 17/01/22

Ko je otrok majhen, ga je lahko vzeti v naročje in ga pocrkljati … Kaj pa ko zraste?

Ko so še majhni, mamice lahko crkljajo svoje otroke, ne da bi ti zardeli ali se obrnili stran. Krasno je, ko jih lahko tako svobodno ljubimo. A že ob vstopu v osnovno šolo nekateri otroci ne marajo, da bi jih v javnosti poljubljali ali objemali, čeprav zvečer po tej nežnosti še hrepenijo.

V puberteti nastopita občutek nelagodja glede svojega telesa in želja po dokazovanju samostojnosti. Takrat se sprejemanju mamine nežnosti lahko uprejo. A čeprav je dobro in zdravo, da se otroci osamosvojijo, jim je treba še naprej izkazovati svojo ljubezen. Kaj torej storiti?

Materina ljubezen izoblikuje sinovo srce

Ameriška pediatrinja Meg Meeker, specialistka za najstnike in uspešna pisateljica, meni, da se morajo mame prilagajati sinovim spremembam in uporabiti domišljijo, da bi sinovom tudi telesno še naprej izkazovale svojo ljubezen.

Zakaj je to dobro? Ker materina ljubezen izoblikuje sinovo srce in ker je od moči te ljubezni odvisna kakovost odnosov, ki jih bo sin tkal z drugimi, zlasti s svojo bodočo ženo.

Tudi ko so še zelo majhni fantje, spoznajo, da jih mati uvaja v ženstveno ljubezen. “Ko mu nežno odgovarjate, ko je še čisto majhen, se otrok nauči povezovati nežnost z ženskostjo. Če ga potolažite, ko ga je strah, mu to vliva zaupanje v ženske,” pojasnjuje Meg Meeker v svoji knjigi Mame, bodite močne za svoje sinove.

Mama tako gradi temelje za sinove prihodnje odnose, ki jih bo tkal z ženskami. “Če lahko zaupa vam, bo lažje zaupal svoji sestri, sestrični, babici, učiteljici in seveda svoji ženi.”

Pomen običajev … tudi v najstništvu

Otrok raste in se spreminja, a mamina ljubezen ostaja nespremenjena in brezpogojna. Najstnik mora to občutiti. Če se mama odpove fizičnemu izkazovanju čustev, lahko otrok začne razmišljati, da ni več enako vreden ljubezni kot prej. Zato moramo poiskati “izvirne in spoštljive načine za izkazovanje naših globokih čustev,” nas spodbuja Meg Meeker.

Čustva lahko izrazimo na vrsto načinov. Običajno je dober trenutek za to pred spanjem: poljubček, rahel objem ali kratek ‘rada te imam’ otroka pomirijo. Preprost običaj, kot je ta, da se za nekaj minut usedemo k njemu na posteljo, preden mu zaželimo lahko noč, ima veliko težo, tudi za 15 let starega najstnika.

Meg Meeker posreduje ganljivo pričevanje mladega moškega Timmyja, ki se spominja, kako sta z mamo vsak zvečer tekmovala in kako je bil to njegov najljubši del dneva. Igra je bila preprosta: pred spanjem je eden od njiju dal znak in takoj sta začela tekmovati, kdo bo prej pritekel do sobe. To igro sta se šla vrsto let.

Pozneje je Timmy povedal: “Čutil sem, da me ima mama rada. To je bilo nekaj najinega, česar se ni igral nihče drug. Mami je bila zelo nežna in sva se to igro šla celo v najstniških letih in tudi zaradi nje sem se čutil ljubljenega. Vedela je, da mi ni bilo prijetno, če me je stisnila k sebi, tako da mi je skozi to igro pokazala, da me ima še vedno enako rada.”

Prav tako je dobro vedeti, da za razliko od punc, ki jim je običajno ljubši pogovor, fantje spletajo vezi prek dejanj. Igra, sprehod, skupno kolesarjenje ali ogled tekme omogoča, da se z njimi povežemo in smo do njih nežni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
materinstvootroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.