Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Teh 7 navad vam lahko podaljša življenje

Syn, ojciec i dziadek stojący obok siebie. Ubrani w podobne koszule.

fizkes | Shutterstock

Francisco Vêneto - objavljeno 25/08/23

Omenjene navade po raziskavah podaljšajo življenja moških v povprečju za 24, žensk pa za 23 let

Rezultati študije Medicinskega kolidža Carle Illinois, ki so bili predstavljeni julija na kongresu Severnoameriškega združenja za prehrano Nutrition 2023, je pokazala, da lahko ljudje, ki sprejmejo vrsto ključnih navad, podaljšajo svoje življenje za približno 20 let.

Raziskavo so izvedli v Združenih državah Amerike med letoma 2011 in 2019 na približno 700.000 ljudeh, starih med 40 in 99 let, s ciljem ugotavljanja zdravih navad, ki lahko podaljšajo življenjsko dobo.

Nobena od navad ni novo odkritje, vendar ne škodi, če ponovimo tisto, kar že vemo, in teorijo udejanjimo še v praksi.

To je sedem zdravih navad, ki vam lahko bistveno podaljšajo življenje:

1NE KADITE

Kajenje povezujemo z več kot 50 boleznimi, vključno s pljučnim rakom, ki je zelo usoden. Pri kadilcih je petkrat večja verjetnost za srčni infarkt, kronični bronhitis in emfizem ter dvakrat večja verjetnost za možgansko kap.

Po drugi strani lahko nekdanji kadilci po 10 letih brez kajenja zmanjšajo tveganje za srčni napad na enako raven kot tisti, ki niso nikoli kadili.

2REDNO SE UKVARJAJTE S TELESNO AKTIVNOSTJO

Splošno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije je 150 minut telesne dejavnosti na teden, vključno z manj intenzivno vadbo, kot je hoja.

Osnovni nasvet je gibanje, krepitev mišic in pospešen srčni utrip.

3 ZMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA

Ni nujno, da alkohol popolnoma črtate iz svojega življenja, razen če imate težave z zasvojenostjo. Ideja je, da alkohol uživate občasno in v zmernih količinah.

4DOBRO SPITE

Splošno priporočilo za odrasle je od 7 do 9 ur spanca na noč, vendar se število ur zelo razlikuje od osebe do osebe.

5ZDRAVO SE PREHRANJUJTE

Črtanje močno predelanih živil iz vašega življenja je ključni korak v boju proti uživanju čezmernih količin maščob, sladkorja in soli.

Pri tem pa je zelo pomembno, da ne zanemarimo beljakovin, tudi zato, ker zmanjšujejo tveganje za izgubo mišične mase v starosti.

6NE ZLORABLJAJTE PROTIBOLEČINSKIH SREDSTEV

Včasih je najbolj preprosto vzeti zdravilo proti bolečinam za katerokoli kronično bolečino.

Treba pa se je zavedati, da tudi zloraba takšnih drog lahko vodi v odvisnost.

7SKRB ZA DUŠEVNO IN DUHOVNO ZDRAVJE

Stres vpliva na celoten metabolizem in se mu redko izognemo. Sprostitev je učinkovit protistrup za naglico. Vključuje tudi duhovnost, ki poleg tega, da je dobra za dušo, pomaga tudi pri zdravju telesa in psihe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.