Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

3 navade za polnejši vsakdan

ESCRIVA DE BALAGUER

Oficina de información del Opus Dei

Theresa Civantos Barber - objavljeno 19/07/23

Te navade so koristne za vsakega kristjana in lahko vašemu vsakdanu dodajo radostno strukturo molitve ter ljubezni do Boga

V Katoliški cerkvi je veliko laičnih gibanj, organizacij znotraj širše Božje družine, ki se posvečajo posebnim duhovnostim in evangelizacijskim poslanstvom. Ena izmed takšnih precej razširjenih organizacij je Opus Dei, edina osebna prelatura Cerkve.

Člani Opusa Dei so 26. junija obhajali god svojega ustanovitelja, sv. Jožefmarije Escrivaja. Sv. Jožefmarija je živel osupljivo življenje, o katerem je vredno prebirati zapise (med drugim je kot otrok skoraj umrl, med špansko državljansko vojno pa je moral pobegniti iz Madrida).

Napisal je številne knjige, v katerih je delil svoja duhovna spoznanja, njegov najtrajnejši prispevek pa je ustanovitev Opusa Dei: “Poslanstvo Opusa Dei je širjenje krščanskega sporočila, da je vsak človek poklican k svetosti in da je vsako pošteno delo lahko posvečeno.”

Predstavljamo vam tri svete navade, h katerim je sv. Jožefmarija spodbujal vse katoličane.

1ZJUTRAJ DARUJTE SVOJ DAN BOGU

Njegovo pogosto priporočilo je bilo, naj dan začnemo z molitvijo:

Vsak dan premagujte sami sebe od prvega trenutka, vstanite točno ob določeni uri, ne da bi eno samo minuto namenili lenarjenju. Če z Božjo pomočjo premagate sebe v tem trenutku, ste v preostanku dneva naredili ogromno. Tako nespodbudno je, če se znajdete poraženi že v prvem spopadu.

(Pot, 191)

Hitro vstajanje iz postelje, ki mu sledi molitev, je imenoval “junaška minuta”.

Obstaja veliko molitev za jutranjo daritev, ki jih lahko uporabite. To je tradicionalna molitev:

Dobri Jezus, po Brezmadežnem Marijinem Srcu ti darujem svoje molitve, dela, radosti in trpljenje tega dne, v edinosti s sveto mašno daritvijo po vsem svetu. Darujem jih za vse namene tvojega Presvetega Srca; za odrešenje duš, zadoščenje za grehe, združitev vseh kristjanov; darujem jih za namene naših škofov in vseh članov apostolata molitve, še posebej pa za namen, ki ga ta mesec priporoča sveti oče.

2OPOLDNE MOLITE ANGELOVO ČEŠČENJE

Sv. Jožefmarija je imel veliko ljubezen do Device Marije in je vedno spodbujal pobožnost do nje. Zapisal je:

Ko to storimo, odkrijemo pomen marijanskih molitev, ki jih Cerkev že od nekdaj uporablja, kot bi jih izgovarjali prvič. Kaj sta zdravamarija in angelovo češčenje, če ne ljubeča hvalnica njenega Božanskega materinstva? In ko molimo sveti rožni venec, ki je čudovita pobožnost, ki se je ne bom nikoli naveličal priporočati kristjanom po vsem svetu, se naš um in srce ukvarjata s skrivnostmi Marijinega občudovanja vrednega življenja, ki so obenem temeljne skrivnosti naše vere.

(Božji prijatelji, 290)

Opoldanska molitev angelovega češčenja je zelo staro katoliško izročilo. Takole molimo:

Angel Gospodov je oznanil Mariji
in spočela je od Svetega Duha.
Zdrava Marija, milosti polna …
Glej dekla sem Gospodova,
– zgodi se mi po tvoji besedi.
Zdrava Marija, milosti polna …
In Beseda je meso postala
in med nami prebivala.
Zdrava Marija, milosti polna …
Prosi za nas sveta Božja porodnica,
da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Nebeški Oče, po angelu si nam oznanil učlovečenje svojega Sina. Posvečuj in podpiraj nas s svojo milostjo in nas po njegovem trpljenju in križu pripelji k slavi vstajenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

3ZVEČER IZPRAŠAJTE SVOJO VEST

Izpraševanje vesti vsak večer je še eno katoliško izročilo, ki ga je sv. Jožefmarija v svojih spisih močno spodbujal. Zapisal je:

Izpraševanje vesti. Vsakdanja naloga. Vodenje poslovnih knjig – nihče v gospodarstvu ga nikoli ne zanemarja. Ali je kakšen posel vreden več kot večno življenje?

(Pot, 235)

To lahko storimo na različne načine. Tradicionalna oblika je, da se Bogu zahvalimo za njegove dnevne blagoslove, izrečemo kesanje za morebitna napačna dejanja ter prosimo Boga, naj nam pomaga, da se bomo poboljšali in rasli v svetosti.

Poleg teh treh navad so člani Opusa Dei spodbujeni k vsakdanjemu branju duhovnih knjig in Svetega pisma, vsakdanji molitvi rožnega venca, vsakdanji udeležbi pri sveti maši, vsak dan pa naj bi približno 15 minut namenili “miselni molitvi” (ali kontemplativni/meditativni molitvi).

Ne glede na to, ali ste za sv. Jožefmarijo že slišali ali ne, so te navade lahko koristne za vsakega kristjana. Upajmo, da bodo vašemu vsakdanu dodale radostno strukturo molitve in ljubezni do Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.