Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 drobne navade, ki bodo vaši družini v pomoč pri duhovni rasti

shutterstock_1402072142.jpg

SewCream | Shutterstock

Soren in Ever Johnson - objavljeno 16/06/22

Povabimo Svetega Duha v vsakdanje življenje

Kako naša družina doživlja prihod Svetega Duha? Ne sprašujemo vas, ali so se na binkoštno nedeljo v vaši dnevni sobi prikazali jeziki, podobni plamenom, ali pa je na vaši okenski polici pristal bel golob. Tovrstni trenutki navzočnosti Svetega Duha, ki jih najdemo v Svetem pismu – čeprav so osupljivi in mogočni – so tema za kdaj drugič.

Namesto tega govorimo o tem, kako se vaša družina zaveda moči Svetega Duha med štirimi stenami vašega doma – o tem, kako namerno vabite Svetega Duha v svoje vsakdanje življenje. Govorimo o drobnih navadah, ki lahko privedejo do izjemnega novega poglavja v vašem domu.

V ta namen vas vabimo, da temeljito premislite in kot družina preizkusite eno ali več naslednjih navad.

1MOLITE PRIDI, SVETI DUH

To je preprosto. Zvečer ali na začetku dneva začnite moliti to molitev skupaj kot družina. Presenečeni boste, kako bo ta starodavna molitev sčasoma odprla razumevanje Svetega Duha v vaši družini.

Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.

O Bog, ki si srca svojih vernih po razsvetljenju Svetega Duha učil, daj nam, da bomo po istem Duhu spoznali, kaj je prav, in se vedno veselili njegove tolažbe. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

2ZAPOMNITE SI 7 DAROV IN 12 SADOV SVETEGA DUHA

Vsakdanje družinsko življenje brez poznavanja sedmih darov in dvanajstih sadov je kot vožnja z zavezanimi očmi. Sveti Duh nam po krstu, birmi, evharistiji in našem molitvenem življenju želi pomagati, posredovati za nas in nas blagoslavljati s svojimi darovi in sadovi.

Vzemite si čas, da se jih kot družina (znova) naučite na pamet, jih preučite in vpletete v svoje pogovore.

Darovi Svetega Duha so: modrost, umnost, svet, moč, vednost, pobožnost in strah božji. Sadovi Svetega Duha so: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, dobrohotnost, krotkost, zvestoba, skromnost, zdržnost in čistost (KKC 1831/1832).

Izdelajte papirnate izrezke golobov ali jezikov v obliki plamenov, dovolj za vsakega družinskega člana. Na eno stran napišite dar Duha, na drugo pa sad Duha. Položite jih v košarico. Nato med posebnim družinskim obrokom skupaj preberite odlomek iz Apostolskih del (2,1-13), nato pa naj vsak družinski član iz košarice potegne en izrezek. Med kosilom naj vsakdo z drugimi deli, kateri dar in sad je prejel. Večerjo sklenite s petjem hvalnice Svetemu Duhu, recimo Pridi, Sveti Duh.

3ČAS KAKOVOSTNEGA DRUŽINSKEGA DRUŽENJA PODVOJITE S 37 NA 74 MINUT

Ha! Smo pritegnili vašo pozornost? Morda ste že slišali tale opis Svete Trojice: Oče je tisti, ki ljubi, Sin je tisti, ki je ljubljen, Sveti Duh pa je ljubezen, ki ju povezuje in izhaja iz obeh.

V tej “mali Trojici” vaše družine je kakovosten tisti čas, ki ga preživljate skupaj in poglabljate vezi medsebojne ljubezni. Eno samo iskanje po spletu nam ponudi na desetine raziskav, ki ugotavljajo očitno: raztreseni starši preživijo vedno manj časa s svojimi otroki (v povprečju 37 minut na dan). Povabite Svetega Duha v ta primanjkljaj v svoji družini in sprememba bo takoj opazna.

4NA DAN Z BLAGOSLOVLJENO VODO!

V celotnem Svetem pismu vidimo, da je voda znamenje Svetega Duha—od navzočnosti Duha, ko je voda pritekla iz skale (2 Mz 17,6; 5 Mz 8,15; Mdr 11,4), do Jezusovega krsta in vode, ki je pritekla iz Jezusove strani. Ko vstopimo v cerkev, z blagoslovljeno vodo naredimo znamenje križa, in verjetno bi morali to početi tudi v svoji “domači cerkvi” — v svojem domu ali v “hiši Trojice”.

Če še nimate svojega kropilnika, si ga priskrbite in ga namestite v bližini vhodnih vrat. Od časa do časa vzemite blagoslovljeno vodo ter blagoslovite svoje otroke, njihove sobe in celoten dom s tem učinkovitim znamenjem življenja in moči Svetega Duha med štirimi stenami vašega doma.

Pridi, Sveti Duh!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinamolitevSveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.