Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali svoje otroke primerjate med seboj? Znebite se te navade!

FAMILY HOME

Rawpixel.com I Shutterstock

Edifa - objavljeno 01/12/20

Premišljevanje o raznolikosti življenj svetnikov nam je lahko v pomoč, da bomo znali ceniti edinstvene lastnosti vsakega otroka posebej

Ko si ogledujemo življenja svetnikov, smo pogosto navdušeni nad njihovo neizmerno raznolikostjo; niti dva si med seboj nista enaka. To dokazuje, da Božja milost človeške narave ne zatira, temveč ji raje pusti, da obrodi svoj sad. Zdi se, da vsak odtenek na neskončni paleti odseva svojo edinstveno svetlobo.

Ta predstava je izjemno dragocena tudi pri vzgoji otrok. Svetost ne proizvaja klonov, starši pa bodo dosti bogatejši, če bodo znali na svoje otroke gledati skozi Božje oči. Ta pogled nam bo preprečil, da bi zapadli v napačno usmerjene upe, kako si bodo vsi otroci med seboj podobni ali da bodo podobni nam, svojim staršem.


IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

Kako gledati druge skozi Božje oči

Sprejemanje življenja ne pomeni zgolj podariti življenje; pomeni tudi, da v celoti sprejmemo edinstveno milost vsakega otroka posebej in jo celo izrecno spodbujamo. Iz prirojene svobode staršev izhaja svoboda njihovih otrok. Znamenje te notranje svobode pa je radost, ki jo vsak izmed nas občuti, ko vidimo druge, kako obrodijo lasten, edinstven sad.

Otroku, še bolj pa mladostniku, lahko damo vedeti, da sprejemamo njegovo edinstvenost in da imamo zelo radi tiste njegove lastnosti, zaradi katerih je nekaj posebnega. In to lahko storimo brez primerjanja z brati in sestrami v slogu “to počneš bolje od …” ali “v tem si slabši od …”. To bo v otroku zasadilo seme samozavesti, da si bo upal stopati po lastni poti.

Da pa tega ne bi spremenili v vajo iz ustaljenih obrazcev, se moramo naučiti svoje otroke gledati z Božjimi očmi in potrpežljivo čakati na znamenja njihove edinstvene svetosti. Bolj si je želimo, manj bomo svojim otrokom vsiljevali merila primerjav.

Avtor prispevka je Abbot Vincent de Mello.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


YOUNG WOMAN IN THE MORNING

Preberite še:
Zakaj nam primerjanje z drugimi ne koristi


FRUSTRATION

Preberite še:
6 načinov, s katerimi boste zapravili svoje življenje


FAMILY KASTELIC

Preberite še:
“Ne primerjamo se z drugimi. Sprejmeš to, kar imaš, in narediš iz tega najboljše”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.