Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, ko v zakonu čutimo le še razočaranje?

La experiencia de la fe en el matrimonio ha de encajar para bien de los dos.

KieferPix - Shutterstock

Tom Hoopes - objavljeno 25/07/23

Vsekakor si omislite svetovanje. Ponujamo pa vam še pet dodatnih predlogov

To se v manjši ali večji meri zgodi vsakemu zakonskemu paru. Nekega dne pogledate zakonca prek mize (ali na prostor, kjer bi moral biti vaš zakonec, pa ga ni) in ugotovite, da “ljubezni ni več”.

Morda se je začelo tako, da ste bili v trenutku očarani in zaljubljeni, morda ste začeli počasi in vztrajno. V vsakem primeru ste zdaj razočarani. Morda si mislite: “Itak živiva ločeni življenji,” ali “Sploh te več ne poznam,” ali pa “Saj te še vedno ljubim, vendar me več ne privlačiš.”

Ups. Torej kaj storiti? Vsekakor si omislite svetovanje. Ponujamo pa vam še pet dodatnih predlogov.

Prvič: Bogu se zahvalite za svoje razočaranje.

Navadno mislimo, da “razočaranje” ni nič dobrega. Pa to ne drži. Premislite o tej besedi: pomeni, da pač niste več očarani, da ste odstranili zmoto, laž o tem, kdo ali kaj nekdo je, in ste končno spregledali, naposled ste uzrli njegovo pravo podobo.

Prav to je po mnenju duhovnih mojstrov naravni del zorenja in poglabljanja v duhovno življenje. Na začetku ste zaljubljeni v svojo predstavo o Bogu, na koncu pa se morate naučiti ljubiti resničnega Boga. Na začetku ste zaljubljeni v svojo predstavo o zakoncu. Na koncu se morate naučiti ljubiti svojega resničnega zakonca.

Drugič: Predajte se svoji zaobljubi.

Katekizem priznava, da se “utegne komu zdeti težko, celo nemogoče, vezati se za vse življenje na kakšnega človeka”. Odgovor je v zakramentalni milosti zakona, ki pomeni, da “Kristus ostane z njima ter jima daje moč, da bi hodila za njim in sprejemala svoj križ nase, da bi po svojih padcih vstajala, si medsebojno odpuščala in nosila bremena drug drugega”.

Prvi kraj, kjer je treba iskati moč, je torej zakrament, ki vam zagotavlja milost. Začnite s prošnjo Jezusu, naj vam pomaga izpolniti vaše zaobljube. Molite: “Jezus, jaz sem sprejel (ime zakonca) za svojo ženo/svojega moža. Obljubil sem, da bom ostal/a zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da bom (ime zakonca) ljubil/a in spoštoval/a vse dni svojega življenja. Nakloni mi milost, da bom vsak dan znova rekel/rekla ‘da’.”

Vaša zaobljuba je skala, na kateri lahko stojite. Živite jo zvesto, kljub svojim občutkom, in držala vas bo pokonci.

Tretjič: “Okrepite, kar je še ostalo.”

V knjigi Razodetja Jezus svetuje več Cerkvam. Cerkev v Sardah slovi po tem, da je videti živa, v resnici pa je mrtva – kot vaš zakon. Njegov nasvet “krepite, kar je še ostalo” je tudi odličen nasvet za zakon.

Kaj je ostalo od vašega zakona? Tisto živite v polnosti. Predanost otrokom? Potem se zakoncu zahvalite za to, kaj vse stori zanje, in mu ponudite pomoč. Zakonska zaupnost? Potem jo živite na še bolj darežljiv način, osredinjen na drugega. Morda si delite zanimanje za politiko, šport, glasbo ali pohodništvo? Povabite zakonca na zmenek na podlagi vajinih skupnih zanimanj in ob tem uživajte.

Na tem zmenku sledite Jezusovemu nasvetu Cerkvi v Efezu, ki je izgubila svojo “prvo ljubezen”, ter sebe in zakonca spomnite na vse razloge, zaradi katerih sta se zaljubila drug v drugega.

Četrtič: Molite z zakoncem (ali namesto njega).

Pisal sem že o tem, kako se je moj zakon spremenil, ko sva z ženo začela skupaj moliti. Začela sva z molitvijo večernic iz brevirja, na koncu pa sva dodala še svoje prošnje. Enako lahko storite z rožnim vencem, morda vsaj z desetko, ali pa z molitvijo pred in po jedi. Nama z ženo je resnično odprlo oči, ko sva slišala, za kaj moli drugi. Skupna molitev je razblinila lažne predstave, ki sva jih ustvarila drug o drugem.

Kaj pa, če vaš zakonec ne želi moliti z vami? Potem molite za svojega zakonca in morda namesto njega. Recite: “Gospod Jezus, ti si (ime zakonca) in mene naredil za eno telo, vendar trenutno lahko molim le jaz. Ko danes izgovarjam svojo molitev, te prosim, upoštevaj, da je (ime zakonca) tukaj. Molim tudi v (njegovem, njenem) imenu.”

Petič: Odkrijte križ.

Svetniki mistiki to imenujejo “temna noč duše”. Maratonski tekači rečejo, da so “naleteli na zid”. Uspešni podjetniki temu pravijo “ugašanje”. Na neki točki v svojem življenju se počutite, kot da bi poskušali vleči vlak navkreber, in lahko nadaljujete le z močjo resnične volje.

To je križ in nihče se mu ne more izogniti.

Ko boste nosili križ in nadaljevali boj, boste odkrili, da tam, kjer se razblinijo vse utvare, najdete temelj resničnosti, ki je ponižnost in poslušnost Jezusa Kristusa – na drugi strani tega temelja pa vas čakata vstajenje in radost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.